Anton Verhey – Helden, Bezetters en Bevrijders *****

helden-bezetters-en-bevrijders-anton-verhey-boek-cover-9789463380225

De cover van dit boekje is al prachtig. Als je dan het boekje openslaat en het ene na de andere mooie schilderij tegenkomt van Anton Verhey, kun je er uren naar kijken. Het is genieten geblazen! Hij heeft alles levensecht op papier gezet en werkt met een heel mooi kleurenpallet. Echt prachtig en het geeft de sfeer goed weer.

Het voorwoord is van Dr. Perry Pierik.

Anton Verhey neemt je mee door de geschiedenis , door middel van zijn schilderijen. En bij elke foto staat ook nog een stuk informatie over de geschiedenis op de beeltenis en waar het zich afspeelt.

Het begint met de Blitzkrieg: Vliegtuigen en Soldaten zijn tot in Details op het doek geschilderd.

Battle of Britain: Prachtige schilderijen met de bommenwerpers, die over de ze vliegen.

Hij neemt je mee naar Rusland in de modder en de kou, maar ook naar de Japanners. De woestijn en Stalingrad komen aan het bod.

Normandie vond ik zelf echt een van de mooiste stukken in het boek. Ik ben namelijk groot fan van Paratroepers, 101st Airborne. En deze schilderijen zijn zo mooi, ik zou ze zelf echt willen hebben. Levensecht, hij heeft oog voor details deze man. De Sherman tank ziet er ook uit, alsof hij zo naar je toe kan komen rijden!

De slag om Arnhem is ook op een doek gezet. Je ziet hoe Arnhem eruit zag. De straten, met de gevechten, gewonden en vluchtende mensen. Hij vergeet geen enkel aspect.

Het Ardennenoffensief, kennen we allemaal van Bastogne en die ijskoude winter. Soldaten die moeten ploeteren in de sneeuw! Verzetsmensen en Luchtafweer installaties, hij heeft ze allemaal prachtig weergegeven!

Bijzonder is dat hij het alle kanten laat zien. De Duitsers, Japanners, Geallieerden en de gewone mensen. Ook krijg je een glimp te zien van de bevrijding en al die mensen die met hun vlaggetjes wapperen, terwijl de Duitsers krijgsgevangenen worden gemaakt.

Perry Pierik is zelf bij Anton Verhey op visite geweest en heeft hem een aantal dingen gevraagd. Dit staat allemaal achterin het boek, met een stuk van het levensverhaal van Anton Verhey. Er is ook aandacht voor zijn andere Historische werken. En ergens zou ik graag bij deze man, mee op visite zijn gegaan. De schilderijen vertellen allemaal een verhaal. Ik zou er uren zoet kunnen zijn!

Hij weet gewoon hoe hij een gebeurtenis moet schilderen, zodat jij als kijker de emoties uit het schilderij kunt voelen of plukken, heel bijzonder. Ik kan ook niet anders dan het 5***** geven. Als geschiedenis- nerd gaat mijn hart hier echt sneller van kloppen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s