Paul Dentz – Jacob Roggeveen, Boudewijn Buch en de ontdekking van Paaseiland.****

paaseiland

Dit boek is voor geschiedenisliefhebbers een echte aanrader.

De auteur neemt je mee op reis door het leven van Jacob Roggeveen. Hij was een ontdekkingsreiziger. Hij heeft Paaseiland (Rapa Nui) ontdekt. Zijn verhaal is pas na zijn dood gepubliceerd. Hij was de man die uit Middelburg werd verbannen omdat hij er niet goedgekeurde ideeën ( geloof) op na hield. Dit is zijn reis door het leven. Je leest alles over zijn huwelijk, maar vooral over zijn passie: reizen. Hij was niet op zijn mondje gevallen en geen makkelijk persoon om mee te werken. Er staan schilderijen bij om je een beeld te geven van Roggeveen en de mensen om hem heen. Het is heel interessant om te lezen hoe het eraan toe ging op zon schip. Ze waren toch vaak jaren van huis af iedere keer. De V.o.C en W.I.C komen ruim aan bod.

Roggeveen was een man die zich vastbeet….En hij liet niet los, tot hij kreeg wat hij wilde.

Eenmaal op Paaseiland zie je hoe het er voor de bemanning uit zag. De inheemse bevolking kwam nog vreemd over. Het mysterie van het eiland is nog steeds intact gebleven. Er zijn veel dingen bekend ondertussen, maar dat magische sfeertje zal er altijd blijven hangen. Diverse ontdekkingsreizigers hebben over dit eiland geschreven. Ik vond het een heerlijke reis door de geschiedenis. Ook al schrok ik af en toe wel van de brute kracht die Nederlanders gebruikten in die tijd. Het was niet echt een fijne tijd om in te leven. Ziektes, mensen stierven jong. Er lag van alles op de loer om je in een vroegtijdig graf te krijgen. Geweldig om mee te leven over het leven van deze man. Hij is misschien niet zo heel erg bekend. Maar dat verdiend hij wel.

De auteur schrijft een stuk over Boudewijn Buch en zijn fascinatie voor eilanden, Buch komt zo weer een beetje tot leven.

Ik vergat de tv helemaal tijdens het lezen, dus ik vond het een zeer spannend stuk geschiedenis!

Ik geef het boek 4****

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s