Gastrecensie van Conny Schelvis-Mens: Lymph en de K van kanjers

Kees Kager :  LYMPH en de K van kanjers

Isbn 9789463382816 , uitgeverij Aspekt, 292 blz
Kees Kager (1954) is ruim 25 jaar docent aan een ROC, hij werkt met kansarme jongeren. Hij schreef eerder drie thrillers en was jaren lang naast zijn baan freelance journalist. Halverwege 2015 werd hij geconfronteerd met lymfeklierkanker. Hier hield hij een document over bij waarmee hij hoopte het kankerboek van zijn leven te openen en te sluiten. Even lijkt dit te kunnen gebeuren. Echter, begin 2017, stelde de oncoloog vast dat er opnieuw ‘activiteit was in de klieren’: de ziekte was terug. Wederom een behandelingstraject en weer de strijd aan gaan. Bij het ter perse gaan van LYMPH was nog niet bekend of de kuur aan zou slaan. De schrijver zit weer in de medische molen…
De schrijver geeft in zijn voorwoord mijn gedachten weer: is er wel behoefte aan het zoveelste boek over kanker. Het neerzetten van zo’n verhaal is een stuk persoonlijke verwerking maar zou je het boek moeten delen met de buitenwereld. Zelf heeft hij echter baat gehad bij het uitwisselen van ervaringen op dit gebied en heeft hier steun aan gehad. Het idee dat als zijn verhaal al bij één persoon ditzelfde zou kunnen geven zou de moeite waard zijn voor publicatie. En daar kan ik hem zeker gelijk in geven. Het is belangrijk om over je ziekte te kunnen praten en minstens zo belangrijk om je verhaal te kunnen delen met lotgenoten maar ook met buitenstaanders die om wat voor reden dan ook meer weer willen weten over deze ziekte en met name de beleving van de persoon in kwestie.  Zelf werkzaam in de zorg weet ik hoe belangrijk dit is om de persoonlijke verhalen achter een ziekte te horen. Ieder mens heeft zijn eigen persoonlijke beleving en ieder mens moet je op een andere manier benaderen en door veel van deze  verhalen te lezen kan je je beter in verschillende situaties in leven.
Dus het was zeker de moeite waard dit mooie en persoonlijke verhaal te delen. In dagboekvorm neemt hij je mee van de eerste momenten van ontkenning van zijn ziekte omdat hij nooit echt ziek was geweest. Verder zoekt hij een mogelijke oorzaak: zou het stress op het werk zijn? Om vervolgens zich er toch maar bij neer te leggen dat dit hem gewoon is overkomen en hij de strijd aan gaat. Naast deze strijd is er ook ruimte voor zijn verbazing over hoe sommige zorgprofessionals verre van professioneel bezig zijn en zijn waardering voor hoe anderen om hem heen met hem mee strijden: zijn kanjers ( zijn familie, verpleging en vrienden).  De emoties rollen over het papier en raken de lezer. 
In 25 korte, goed leesbare hoofdstukken, wordt het verhaal verteld vanaf het moment dat hij klachten krijgt tot een jaar na de diagnose waarbij zijn bloedbeeld goed is en de behandelaar ruim te vrede is. In de loop van het volgend jaar keert hij terug op de werkvloer en leek zijn kankerboek gesloten. Kippenvel bij het lezen van het nawoord waarbij de schrijver laat weten opnieuw lymfeklierkanker blijkt te hebben. Ik wens de Kees Kager veel sterkte toe en hoop dat hij wederom met zijn kanjers de strijd aan kan gaan en afstevent op een goede afloop !
Conny Schelvis

http://www.conniesboekkies.wordpress.com 

One thought on “Gastrecensie van Conny Schelvis-Mens: Lymph en de K van kanjers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s