Boek van de maand : Januari 2018 : Wat jij niet weet

‘Wat jij niet weet’ – Cecile Korevaar

‘Wat jij niet weet’ is mijn debuut. Het is een droom die uitkomt. Een ontembare passie die eindelijk gehoor krijgt. Mijn debuut gaat over Tess, een veertienjarig Amsterdams meisje, dat onverwachts met haar ouders naar Kenia verhuist. Ze belandt in een wereld waar alles anders is dan ze gewend is. Een verandering die haar niet in de koude kleren gaat zitten. 

In ‘Wat jij niet weet’ komen twee werelden samen. Worden mensen verliefd, maken mensen fouten, komen dromen uit en worden nachtmerries werkelijkheid. Het is een verhaal over de zoektocht naar identiteit, over erkenning en vergeving. Over omgaan met verandering, je openstellen en dat wat anders is te omarmen. 

‘Wat jij niet weet’ gaat over Tess die op zoek is naar zichzelf, in een cruciale leeftijdsfase. Een fase die iedereen zich herinnert. Een zoektocht die universeel is, waar ter wereld je ook opgroeit, ongeacht hoe je opgroeit. 

‘Wat jij niet weet’ gaat ook over integreren, over opnieuw wortelen in een andere cultuur. Hoe moeilijk is dat, als je veertien bent? Waar loop je tegenaan? Hoe diep kunnen eeuwenoude tradities verweven zitten in die voor jou zo vreemde cultuur? Tradities die ooit bedacht zijn door mensen, maar niet altijd het beste zijn voor de mens zelf. 

‘Wat jij niet weet’ laat de lezer ervaren dat als je kansen pakt, je iets ook een kans geeft en als je minder naar de verschillen kijkt, je eerder de overeenkomsten ziet. Onbegrip en veroordeling ten opzichte van elkaar is menselijk, en wereldwijd aan de orde van de dag. De gevolgen hiervan zijn echter groot. Het is daarom een thema dat zorgen baart en dat gegeven maakt het een thema van ons allemaal. 

Op mijn tiende zet ik voor het eerst voet op Keniaanse bodem. Ik bezoek er, samen met mijn ouders en broer, mijn oom die er al jaren woont. Kenia verovert mijn hart. Wat ik me dan nog niet besef, is dat dit bezoek later de basis vormt voor de switch naar wat ik het liefste doe: schrijven. 

Jaren later keer ik terug naar Kenia, deze keer alleen. In samenwerking met diezelfde oom richten we samen met anderen Stichting Sambur Child op. Een stichting die zich inzet om onderwijs mogelijk te maken voor kansarme jongeren. Ik heb me altijd bevoorrecht gevoeld om met deze jongeren te werken. Maar deze betrokkenheid laat me ook inzien wat extreme armoede met mensen doet. Het zijn met name meisjes die de meest kwetsbare groep vormen. Bij hen ligt de basis van mijn inspiratie voor dit debuut. 

Ik heb drie jaar over dit boek gedaan. Het is van huis uit geschreven, mijn vertrouwde werkplek dichtbij mijn gezin, het bos en mijn geliefde koffiezetapparaat. Vele reizen naar Kenia heb ik ondernomen om me zo goed mogelijk te verdiepen in de thema’s, de personages en de omgeving. Ik heb bij de inheemse Samburu-stam gelogeerd, scholen bezocht en vele interviews afgelegd om erachter te komen wat er precies bij de mensen speelt. ‘Wat jij niet weet’ is het resultaat van jarenlange observaties en een weerspiegeling van de harde werkelijkheid van het leven, waar je ook opgroeit en hoe je ook opgroeit. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s