Giles Milton – Churchill ‘s ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering

Dit is een nieuw verhaal over de tweede wereldoorlog. Ik had nog gehoord van Dit speciale door Churchill uitgekozen team van Britse uitvinders. Zijn team deed er alles aan om de nazi’s te stoppen, of om ze tegen te houden, of om ze dwars te zitten. Een van zijn teamleden heeft een nazi kopstuk opgeblazen door de wcbrilbom te creëren. Dat was Cecil Clarke. Millis Jefferis was ook een man van explosieven en wapens. Weer anderen waren bezig met sabotage van bojvoorveeld de spoorwegen. Colins Cubbins was er daar een van. Joan Bright was een van de weinige vrouwen. Zij was heel belangrijk op het kantoor en hield de boel draaiende.

Jefferis heeft bijvoorbeeld ook de hedgehog mortiergraniet gemaakt. Deze heeft veel onderzeeërs tot zinken gebracht. De kracht van deze mortieren kun je wel raden. Een egel heeft ook veel stekels. In dot geval 24 dieptebommen in een batterij.

Het boek leest niet erg vlot, door alle informatie. Maar het is een nieuw verhaal dus je herkent er niet veel in… daarom is het toch een pageturner, maar niet om in een ruk uit te lezen. Dat is te veel… er staan ook veel foto’s in om de personages eenngezicht te geven. Churchill zelf komt ook af en toe voorbij. Hij had een gebruiksaanwijzing. Maar de kant die je hier van hem ziet is soms erg enthousiast. En dat geeft weer een andere kijk op deze man. We mogen blij zijn dat hij aan onze kant stond. Ik kan alleen maar dankbaar zijn aan deze man. Hij was een belangrijke man in de tweede wereldoorlog.

Ik geef het boek 4**** en ben blij dat dit verhaal boven water kwam. Je bent nooit te oud om nog meer te leren van de geschiedenis.