Gastrecensie : Kristel Stassen- Flinzner over: Otto lll

Gastrecensie Otto III, verduisteraar van de middeleeuwen

Otto III, verduisteraar van de middeleeuwen – M. van Burken

Als liefhebber van geschiedenis begon ik met hoge verwachtingen aan dit boek. Het verhaal wordt op de achterflap gepresenteerd als een autobiografische historische roman over de middeleeuwse vorst Otto III, die leefde rond het jaar 1.000 na Chr. Over deze Otto wordt door historici meestal gezegd dat hij weinig belangwekkends heeft gedaan. Dit boek belooft een nieuw ligt te werpen op deze keizer, die mogelijk de volledige jaren tussen 614 en 911 na Chr. zou hebben verzonnen.

Toen ik aan dit boek begon, had ik nog nooit gehoord over een verzonnen periode van bijna 300 jaar. Uit wat Google zoekacties bleek er zelfs een naam te bestaan voor de hypothese dat deze periode nooit werkelijk heeft bestaan: de Fantoomtijd-theorie. Hoewel historici sceptisch zijn, vond ik dit een interessante gedachte en was ik benieuwd naar de motieven en de rol van Otto III hierin.

Helaas voldeed het boek niet aan mijn verwachtingen, met name door de manier waarop het is opgezet. Bij een historische roman verwacht ik echt een verhaal, met eventueel aan het eind nog wat achtergrondinformatie. In dit boek lopen verhaallijnen en informatie dwars door elkaar heen. Dan had ik net 1 of 2 hoofdstukken gelezen over Otto, volgden er weer 2 hoofdstukken vol met kennis die de schrijver wil spuien, opgeschreven als een leerboek. Kwam er vervolgens een stuk over Otto, dan was ik de draad van het verhaal intussen alweer kwijt.

Uiteindelijk ben ik drie keer opnieuw begonnen in het boek, maar heb het uiteindelijk toch weggelegd. Heel jammer, want ik had graag geweten hoe Otto’s leven eruit heeft gezien. Maar door de voortdurende informatie-hoofdstukken tussendoor, kwam ik gewoon niet in het verhaal. Een gemiste kans vind ik. Daarom geef ik dit boek maar 1 ster, een 2.