Kate Quinn – Het Alice Netwerk

In dit verhaal neemt de auteur je mee, naar de eerste wereldoorlog en vlak na de tweede wereldoorlog. In de eerste wereldoorlog volg je het spionnennetwerk van Alice, vrouwelijke spionnen in Frankrijk. Ze proberen zoveel mogelijk informatie te krijgen en door te spelen naar de geallieerden. Eve is nog jong als ze eraan begint. Ze raakt steeds dieper verzeild in de wereld van collaborateurs en bedrog. Ze weet niet of ze er ooit levend uit gaat komen. Haar verhaal raakt je echt en het laat je niet meer los.

In 1947 wil een jonge zwangere Charlie op zoek gaan naar haar beste vriendin. Ze is in de tweede wereld oorlog spoorloos verdwenen. Naarmate haar zoektocht steeds verder raakt, gaat ze een mooie diepe, aparte vriendschap aan met ( de dan al oude Eve) en haar Schotse chauffeur. Ze hebben een gezamelijke zoektocht, ze zoeken allebei iemand anders, maar komen op hetzelfde spoor uit, dus besluiten elkaar te helpen.

Het einde is best heftig en ik vond sommige stukken een beetje te lang duren. Eve vond ik een super vrouw. Charlie haar uitspattingen zijn te begrijpen, als je moeder je meeneemt om abortus te laten plegen. Charlie moet kiezen tussen haar ouders, kind en haar beste vriendin.

Het is spannend en wekt veel medeleven op. Het kan zomaar echt op deze manier zijn gebeurd. En éindelijk een boek waarin vrouwen de hoofdrol spelen en hun leven op het spel zetten, om de wereld een stukje veiliger te maken.

Sommige hoofdstukken zijn echt lang. Er zit de nodige humor in, maar ook hartstocht en haat. Dit maakt het tot een zeer fijne mix en een goede historische roman.

Ik geef het boek 4****