Joost Uitdehaag- Vechten voor Eva

Eva heeft kanker. Ze kan niet meer genezen. Ze heeft 2 jonge kinderen en wil nog zo lang mogelijk van ze kunnen genieten. Haar beste vriendin Manon is er van overtuigd, dat er een ergens een medicijn is, dat haar moet kunnen helpen. Ze komt terecht in de wereld van klinische proeven, (waar je uiteindelijk een proefkonijn bent) en medicijnen fabrikanten. De medicijnen centra in Nederland zijn overgenomen. Hierdoor zijn een aantal zeer veel belovende trails in de prullenbak terecht gekomen. Richard heeft er gewerkt. Maar hij heeft geheimhoudingsplicht. Hij mag zijn werk niet voortzetten. Als hij Manon ontmoet, die de wanhoop nabij is, moet hij een keuze maken. Gaat hij haar helpen, ookal kan hij hierdoor gigantisch in de problemen komen, of niet?

Het verhaal is een emotionele achtbaan, waarin je wordt meegesleept door angst, wanhoop en echte liefde. Met grote gedrevenheid vecht Manon, voor Eva. Ik heb regelmatig een traantje gelaten, maar ben ook zo kwaad geweest! Je wilt dat deze vrouw het wel overleeft!

De behandeling voor deze vorm van kanker, is uitgevonden in Nederland. Dat weet bijna niemand, maar het is allemaal een nogal wazige wereld. Je kunt er niet achter de schermen kijken. Het is allemaal geheim, want stel je voor dat iemand anders het van je pikt? Ze verliezen het doel totaal uit het oog: het genezen van verschrikkelijke ziektes! Dat moet gewoon voorop staan. Helaas is dat niet zo. Geld dat wordt opgehaald, door goede doelen, dat wordt bijvoorbeeld besteedt aan studenten, die een paper moeten schrijven, om er daarna nooit meer mee verder te gaan. Oderzoekers, waarvoor het publiceren van artikelen, belangrijker is, dan mensen genezen, want alleen op deze manier kunnen ze een stem krijgen en hogerop komen. Deze hele wereld zou anders , moeten en kunnen werken! Het zet je in een tweesteijd, het steekt, het doet pijn. Ik hoop van ganser harte, dat het niet echt zo gaat in deze wereld! Maar vrees het ergste…..

De opbrengst van het boek, gaat naar het Kwf.

Dit boek begon ik te lezen in een een emotionele tijd. Hierdoor heeft het mij nog meer geraakt. In ons geval was er geen hoop meer. Toch blijft het nu aan me knagen. Wat als het medicijn er al is? Wat als we iemand hadden kunnen redden…… Dit verhaal geeft aan, hoe het gesteld is, in de medicijnen industrie. Er zijn genoeg goede ideeën, die in de vuilnisbak belanden. Waarom, denk ik dan? Draait nu echt alles om geld? Want als er eenmaal, medicijnen voor deze rotziekte bestaan…. dan kunnen fabrikanten hun andere medicijnen niet meer slijten…… Ze hebben teveel macht en zien de mensen liever ziek, dan dat ze echt medicijnen op de markt brengen. Zo’n gevoel kreeg ik door dit boek. Kanker de wereld uit helpen, dat moet mogelijk zijn. Waarom duurt het zo lang ,voordat er iets op de markt komt? Nu met corona kan het ook versneld. Denk daar maar eens over na? De marktwerking in deze industrie, is geen goede zaak. Werkende medicijnen, moeten voor op staan, niet het geld! Het heeft Veel bij me losgemaakt. 4,5 ****.