Geschiedenis/ Oorlog

Hier staan alle boeken die in dit genre passen!

91fhjcqgdkl-4018833.jpg

This is the biography of the famous Shifty Powers. He was a member of easy company, paratrooper and sharpshooter in ww2. He fought in Normandy, Holland and Germany.

 

The story starts with his childhood. How he grew up in the Freedom of the green forest. And he lived almost his whole life in Chlincho, Virginia. He learned to hear things in the forest,feel the nature and see better. This helped him alot during the war.

He tells about his family and town. You get to see where he found his best friend Popeye Wynn. Together they joined the paratroopers. He made alot of Friends in the company.

New unknown stories will pop up. As a band of brothers fan, this book is a must. Youll get to know Shifty and what drives him. What was important for him? How did he survive Bastogne and what are his memories of Holland?

 

Af ter the war he went back to his parents. Lived in a few other places, but always missed his hometown. He talks about getting older, fighting desease (s) and his kids and grandchildren growing

up. He loved life and did not need much. I love the end of his story. He Let go and found his peace. True hero. I think he is with his old Friends Again, telling tales in heaven.
This book touched my heart and warmed my soul. Rip, Shifty. Currahee!!!!

5*****2018-03-17 12.44.40.png

In dit boek volg je Jaap. Hij is nog maar 17 jaar oud, als de Duitsers hem te werk te stellen. Hij komt niet in een van de gevaarlijke fabrieken terecht, maar hij krijgt een opleiding tot motorordonnans. Hij ziet meerdere kanten van de oorlog. Hij maakt vrienden voor het leven. Ook komt hij goede duitsers tegen en slechte. Mensen zijn tot vreselijke dingen instaat, om te overleven. Toch zijn er ook veel mensen die het beste met hem en zijn vrienden voor hebben. Want zij zagen er wel uit als Duitsers. Maar al snel had de bevolking door dat zij ook gedwongen werden om voor de Duitse bezetters te werken. Jaap ziet wat haat en wraak kan aanrichten.

Dit verhaal wordt zo persoonlijk op papier gezet, dat het je wel moet ontroeren. De vrijheid die Jaap voelt op zijn motorfiets, komt ook heel goed over. Terwijl de oorlog voortgezet werd, voelde deze jongen zich vrij als hij een stuk kon rijden. Toch kwamen de gevaren van de oorlog steeds dichterbij. Je gaat door dit verhaal toch weer anders kijken naar de tweede wereldoorlog. Maar ook naar de geallieerden. Aan beide kanten van deze oorlog, vochten verschrikkelijke mensen. Bij de Duitsers was dat vooral de SS. Bij de geallieerden zaten er ook rotte appels tussen. Er zijn dingen gedaan, die het daglicht niet konden verdragen. Een oorlog brengt het slechtste in mensen naar boven. Maar ook het goede. Heel aangrijpend en persoonlijk boek.

Jaap heeft heimwee en hoopt dat het thuis goed gaat. Zo nu en dan, zie je door de ogen van zijn bezorgde ouders. Ze vrezen voor het leven, van meerdere kinderen. Een aantal van hun zoons, werken ook voor de Duitsers.

Een oorlog heeft altijd meerdere kanten. Wat zou jij doen om te overleven? Dit verhaal zet je echt aan het denken. Mijn opa was ook te werk gesteld in Duitsland. Hij wou er nóóit veel over vertellen. Maar bleef zeggen, dat er ook goede dingen waren voortgekomen door de oorlog. Ondanks alle pijn en verdriet. En dat er ook goede Duitsers waren, heeft hij me vaak verteld, toen ik ze allemaal over een kam scheerde… Daarom is het net alsof Jaap mijn opa is. Hij voelt heel dichtbij en doet me aan hem denken!

Daarom krijgt dit boek 5***** van mij.

—————-

2018-02-12 16.01.35.pngTamar is nog geen jaar oud als haar moeder, op de vlucht is voor de nazi’s. Ze geeft haar 9 maanden oude dochter aan een onbekende vrouw en hoopt dat ze hierdoor een kans krijgt. Ze is namelijk een kind van joodse ouders. Antonia neemt de baby aan en ze probeert haar te verbergen. Haar gezin werkt mee en een paar bekenden. Hoe ver gaat ze, om dit kleine meisje te beschermen? Antonia gaat zich steeds meer hechten aan Tamar. Ze krijgt een Nederlandse naam : Treesje.
Verraders liggen op de loer. Hoe kunnen ze zorgen dat Tamar de oorlog overleeft.?

Je leest het boek in verschillende verhaallijnen: Antonia, Anna en Tamar. Anna is de tante van Tamar. Zij wordt als joods meisje op transport gezet naar verschillende kampen. Wat zij beschrijft is hartverscheurend… Je hoopt zo dat zij en haar familie Tamar ooit weer in de armen kunnen sluiten.

Het boek bestaat uit 3 delen. Tijdens de oorlog, na de oorlog en ongeveer 20 jaar later.

Je voelt de wanhoop, angst en verdriet van de personages. Het leest snel en is spannend vanaf het begin. De emoties lopen hoog op. Dit verhaal zou zomaar echt kúnnen zijn. Er waren mensen die in opstand kwamen tegen de Duitsers. Maar wie kun je nog vertrouwen als het om overleven gaat?

De Holocaust mag nooit vergeten worden. De mensen die Joodse mensen hielpen zijn allemaal helden. Je moet Het maar durven om de Duitsers tegen te werken.
Het leven in de kampen was verschrikkelijk. Ik heb heel wat traantjes gelaten om dit verhaal. Ook had ik het in een dag uit. Dan is het een absolute pageturner. Enorm aangrijpend en een echte aanrader als je van spannende boeken houdt! 5*****

——

market garden

Op 17 september ging de grootste luchtlandingsoperatie ooit, van start: Operatie Market Garden.

Het plan was dat Parachutisten bruggen zouden veroveren. Op deze manier was de weg vrij voor het Britse leger om richting Duitsland door te vechten. Het was het plan, om zo snel mogelijk een einde te maken aan de tweede wereldoorlog. In dit boek lees je, waarom niet alles volgens plan verliep. En waarom Market Garden niet als een succes beschouwd kon worden.

Ik vind het erg fijn, dat er veel aandacht is voor de 101ste Airborne. Zij hebben namelijk ook grote verliezen geleden, tijdens Market Garden. Op deze manier, leer je nieuwe helden kennen. De tot nu toe (voor mij) niet zo heel bekende Joe Mann bijvoorbeeld. Een held, die zijn leven gaf om zijn kameraden te beschermen. Hij wordt nog veel herdacht in Nederland, door middel van herdenkingen en monumenten. De moed, die hem overeind hield is uitzonderlijk! Hij behoort zeker tot de great generation. Deze held zou iedereen moeten kennen. Als Airborne-fan komt ook Kolonel Sink nog even voorbij en dat is gaaf. En de bekendste compagnie, die ontbreekt ook niet.

Je maakt kennis met Kate Ter Horst. Zij opende haar huis voor gewonde soldaten. Ze zat midden in de strijd en haar huis werd steeds geraakt door munitie. Je kon niet veilig naar buiten stappen, omdat je nooit wist of er Geallieerden of Duitsers rondliepen. Haar tuin was ook een tijdelijke begraafplaats voor overleden soldaten. Ze was een sterke vrouw en deed wat ze kon, om te helpen.

Het is allemaal heel beeldend op papier gezet. De auteur maakte gebruik van ooggetuigenverslagen. Zo is het net alsof je erbij bent.

Deze operatie beschrijft hij per dag en per persoon. Dit zorgt voor een gedetailleerd overzicht.

Ook komt bijvoorbeeld het bombardement op Eindhoven 19 september voorbij. Hier is veel aandacht voor in het boek. Het gaat over de bevolking. Zij gingen schuilen in een geïmproviseerde schuilkelder. Deze kelder werd geraakt door een van de bommen. Mensen gingen schuilen in greppels en werden geraakt. Heel indrukwekkend om te zien. Er zijn veel foto’s, die je laten zien hoe het eruit zag. Ruim 75 kisten op een plein van mensen die dit bombardement niet mochten overleven. Er waren ruim 225 doden. Het raakte mij bijzonder diep om te lezen, dat er 1 gezin 7 leden kwijtraakte. Erg heftig!

Er staat ook een conclusie in over Market Garden en je kunt lezen wat er na de oorlog gebeurde. En wat voor impact Market Garden nu nog steeds heeft op Nederland!

Veel foto’s geven een beeld aan het verhaal en de mensen. Dit boek is er een die ik iedereen wil aanraden. Het is een echte aanvulling op je kennis! En het raakt je, daar kun je niet omheen!

Ik geef het boek 4,5 sterren! (cijfer: 9).

 


belofte-aan-mijzelf2

Ben Kahmann- Belofte aan mijzelf

uitgelezen op: 27/10/2017

In doet boek ga je mee naar Amsterdam, in de tweede wereldoorlog.

Wim is postbode en bij toeval komt hij erachter, wat er in een van de enveloppen zit, die hij moet bezorgen. De Joodse raad verzend oproepen, naar Joodse mensen. Zij moeten zich melden en worden dan naar werkkampen gestuurd. Wim weet wat hun in die kampen te wachten staat. Deze brieven werden verzonden in 1941 en 1942. Wim besluit om een aantal van deze mensen te gaan helpen. Hij wil er minstens 10 redden. Hij gaat gesprekken met ze aan. De meeste mensen waren zich van geen kwaad bewust, maar gaan toch onderduiken. Lukt het ze niet om een onderduik adres te vinden, dan helpt hij een handje. Op een moment pakken de Duitsers Wim op. Wat gaat er met hem gebeuren? Gaat hij de oorlog overleven? Of krijgt hij de doodstraf, voor zijn hulp aan de Joodse gemeenschap?

Het eerste deel van het boek, kijk je mee door de ogen van Wim als een kind. Dan wordt hij voor het eerst geconfronteerd met Hitler. Thuis hebben ze het ook vaak over deze man. Hij krijgt namelijk postzegels van een man die vlakbij hem woont. Op een van de zegels staat Hitler. Maar wat weet een onschuldig kind nu af, van de boze wereld? Je volgt hem naarmate hij ouder word. Bijzonder verhaal!

Ook staan er foto’s, reclame en krantenknipsels in uit die tijd. Dit geeft extra kracht aan het verhaal. Ze maken deel uit van het verhaal. Dit is echt bijzonder gedaan!

Ik had wel willen weten, wat er van deze mensen terecht is gekomen, na de oorlog……..

Het leest erg vlot. Ook komt het voor mij erg dichtbij. Ik verzamel niet alleen postzegels….Maar ben ook postbode. Het zette mij echt aan het denken: Wat zou ik doen, als ik in zijn schoenen stond? Ik denk dat ik de mensen ook zou waarschuwen. Want aan de Duitse kant zou ik nooit staan. Uiteindelijk bezorg je doodvonnissen, zo zie ik dat. Je wilt toch mensen een kans geven?

Dit is weer een onbekend verhaal, dat ik nog niet kende. Ik geef het 4,5 sterren!!!!

 

 


grote ontsnapping

Stephen Dando- Collins- De Grote Ontsnapping

uitgelezen op: 7/9/2017

De auteur neemt je mee naar de Tweede Wereldoorlog. Je krijgt een kijkje in het leven en welzijn van de Amerikaanse P.O.W.s (Prisoners of war). De kampen worden uiterst nauwkeurig beschreven. Ze hebben veel vrijheid binnen het kamp. Maar ze willen eigenlijk maar 1 ding: Ontsnappen!

Het verhaal begint in het Poolse kamp: Schubin. Twee gevangen (een Amerikaan en een Canadees) graven een tunnel onder het kamp door. Zo kunnen zij en 34 anderen ontsnappen. Er komen meerdere ontsnappingspogingen aan bod. De overlevingsdrang en kracht van deze gevangenen is zo sterk! Ik vind het allemaal helden! En het feit dat ze Duitsers steeds weer om de tuin kunnen leiden is echt bijzonder. Het gebeurt allemaal onder hun ogen en ze hebben niets door. Als lezer denk je vaak: Net goed! Je wilt de gevangenen aanmoedigen om verder te gaan en het weer te proberen. Je wilt dat ze vrij komen. Je gunt het ze zo hard.

Sommige pogingen mislukken, maar de gevangenen weten niet van ophouden. Opgeven bestaat niet in hun hoofd. Ze willen ontkomen uit de handen van de Duitsers. Ook krijgen ze veel hulp van Poolse mensen. Dit is een verhaal over overlevingsdrang, doorzettingsvermogen,  kracht en vindingrijkheid.

De echte grote ontsnapping komt een stuk later in het boek pas. Als het kamp in Schubin ontruimd wordt. De Russen komen eraan dus moeten de gevangen die nog kunnen lopen, allemaal te voet naar een ander kamp. Deze tocht is slopend. Er zijn ruim 1400 gevangenen. De Duitsers hebben geen tijd om ze steeds na te tellen. Dus dat is de kans om een ontsnappingspoging te wagen. Je krijgt de persoonlijke verhalen van de gevangenen te lezen. Het is spannend en je voelt de druk, die zij zelf ook voelen. Nagelbijtende spanning af en toe.

Op deze manier ontsnappen er toch ruim 250 mannen. De resterende gevangenen moeten wachten op generaal Patton. Hij is een gewaagde bevrijding aan het plannen.

Het boek is ook zeer informatief en de foto’s die in het boek staan, geven ook de sfeer weer. Maar ook krijgen veel mannen op deze manier een gezicht. Dit maakt het levensecht voor je, als lezer.

Er staan ook nog veel noten achterin het boek. Maar ook een woordenlijst, waarin met bepaalde woorden beter uitlegt. Dat is echt een goede aanvulling. Sommige woorden komen vaker voor. Als je het even niet meer weet, kun je het opzoeken.

Het is een enorm aangrijpend boek, ik kan ook niet anders: Ik geef 5*****

 


2017-09-01 20.28.32

Ronald Nijboer – tabe java tabe Indie

Uitgelezen op : 1/9/2017

Een kleinzoon komt op zolder allemaal foto’s,  brieven en dagboeken tegen van zijn opa.  Hierin beschrijft zijn opa wat hij allemaal heeft meegemaakt in Indie.

De Nederlanders wilden na de oorlog hun kolonie terug. Ze stuurden een vrijwilligersleger heen. Opa Evert Nijboer  is een van de soldaten.  Ze worden niet echt gastvrij ontvangen tijdens hun reis naar Java. De Nederlandse soldaten zijn trots en gaan heen met het idee om hun land veilig te stellen.  Eenmaal aangekomen zijn ze verliefd op het land. Maar wat ze daar allemaal meemaken vertellen ze niet als ze weer thuis in Nederland zijn. Schaamte.  Verdriet.  Verschrikking.  Hoe verwerk je dat?

Er is veel haat onder de bevolking. Nederlandse mensen worden bruut afgeslacht. Men vindt veel massa graven.  Maar ook de Nederlanders gedragen zich niet allemaal. Zij vreten ook dingen uit die niet door de beugel kunnen. Er worden Nederlanders gevonden die zwaar mishandeld zijn, bruut verkracht en vreselijk aan hun einde zijn gekomen. Ook moet de Chinese bevolking een zware beproeving doorstaan. Er vallen veel dodelijke slachtoffers.

Dit verhaal moest een keer de wereld in gaan.  Het opent je ogen.

Tijdens het Lezen kreeg ik wel nare gevoelens over mijn eigen Nederlandse volk.  Ik snap dat de mensen in Indie hun land terug wilden. Eerst een Nederlandse kolonie zijn voor heel lang. Daarna de Japanners. Deze mensen willen geen bezetting meer. Geef ze eens ongelijk. Vrijheid verdienen ze. Net zoals wij.

Ronald vertelt het verhaal op een leerzame manier. Een roman vorm had vlotter geweest voor de gewone  lezer.

Hij maakt gebruik van de brieven,  krantenartikelen en veel oude foto’s.  Deze foto’s maken het verhaal nog echter. Gruwelijk echt. En zeer goed onderzoek heeft deze kleinzoon gedaan.

Ik geef het boek 4 * * * *

 

 

 

 


outlaw platoon

Sean Parnell – Outlaw Platoon

Uitgelezen op 21/8/2017

Sean en zijn team “Outlaw platoon” vechten in Afghanistan tegen jihadisten. Ze zitten op de grens bij Pakistan. Dit zorgt soms voor moeilijke momenten, want over  de grens moeten ze het vuren staken. Ze zijn ongeveer 16 maanden in dat gebied en worden bijna constant aangevallen. Op een moment worden ze omsingeld en voel je de doodsangst van hem en zijn mannen. Het is ze echt overkomen. Als lezer voel je met ze mee. Door het lezen wordt je respect alleen maar groter. Sean spreekt over zijn kameraden en hoe sterk hun band is. Ook heeft hij het over dingen, waar hij het niet mee eens was. En net zoals iedere soldaat heeft hij twijfels en is hij op sommige momenten erg bang. De adrenaline houdt hem overeind, hij moet zijn mannen veilig terug krijgen. Dit zorgt voor emotionele momenten, waar je echt goed bij moet slikken. Toch zit er ook best wat humor in. Zoals zijn ontgroening in Afghanistan. Je ziet alles door de ogen van Sean zelf.

Sean Parnell is zelf soldaat geweest.  Hij ws luitenant bij het 10th mountain division. Dit is zijn verhaal, over de tijd dat hij in Afghanistan geplaatst was. Na de aanval op het World Trade Center, besloot hij om in het leger te gaan.

Het is levensecht beschreven, je bent er als lezer echt bij. De gruwelijkheden die deze soldaten meemaken zijn niet niks. Hier zie je niet veel over op tv. Hoe ziet het eruit als iemand geraakt wordt door een kogel of een zwaarder wapen. En hoe ruikt de oorlog? Hoe voelt het om onder vuur te liggen? Dit is zo beeldend op papier gezet dat je af en toe een brok in je keel krijgt.

Door de foto’s krijg je ook een beeld van hoe het er echt uit zag voor de soldaten. En je leert de gezichten goed kennen. Altijd goed om de echte mensen achter het verhaal te zien.

Het is echt enorm aangrijpend. Wij kunnen ons niets voorstellen bij een oorlogsgebied. Deze mannen zijn allemaal helden een voor een. Ze sterven voor onze vrijheid.

Dit boek zorgt voor meer begrip voor hun situaties. Het is ook geen wonder, dat ze zo’n hechte band hebben. Het deed me echt denken aan Band of Brothers, alleen dan in deze tijd. Het speelt zich overigens af in 2006/2007. De cover heeft ook een Band of Brothers gevoel. En de schrijver evenaart dat ook met zijn woorden. En ik dacht altijd dat geen boek ooit in de buurt zou komen van Band of Brothers. Deze dus wel. 5***** verdiende sterren! RESPECT!


hallo hallo

Thomas Leeflang- Hallo, Hallo, wie stinkt daar zo?

uitgelezen op: 11/8/2017

Heb jij je weleens afgevraagd hoe het met de radiozenders ging in de tweede wereldoorlog?

Toen de Duitser in 1940 ons land binnenvielen, hadden ze ook eisen voor de radiozenders in Hilversum. Ze besloten samen te gaan werken en de Duitsers gebruikten de radio veel voor hun eigen muziek en voor nieuwsberichten. Alles stond onder controle.

Er vielen vreemde ontslagen. Veel Joodse medewerkers werden de laan uitgestuurd. Arie Herweyer was in oorlogstijd de directeur en lid van de NSB. Bepaalde dingen daar zit echt een luchtje aan, Vandaar de titel. De bezetter had uiteindelijk de touwtjes in handen, maar gaf de radio toch vrijheid. Toch heeft Herweyer Joodse mensen weten te redden van de Duitsers.

Willem van Den Hout had een programma waar hij grappen in maakte over de geallieerden en de Duitsers.

Er komen Radio programma’s aan bod en diverse medewerkers.

Na de oorlog was Radio Gil meteen in de lucht, en konden ze berichtgeving doen over de bevrijding en hun blijheid laten horen. Voor de oorlog hielden ze de mensen ook op de hoogte, in een klein gebied. De Gil was een voorganger van De Speld. Deze site kent iedereen ondertussen wel.

De sfeer in dit boek straalt uit hoe het echt was in Hilversum. Erg interessant om te lezen!

Er staan ook hier en daar wat foto’s in, die nog een beter beeld vormen.

Cijfer: 7 (3,5 sterren)

 

 

 


ontdekking strip

Eric Heuvel – De ontdekking

uitgelezen op: 30/7/2017

Dit is de eerste keer dat ik een Comic review schrijf. Maar deze is er echt een die ik even wil delen.  Het is een uitgave van de Anne Frank stichting/ Verzetsmuseum.

Jeroen is op zoek naar spulletjes voor op de vrijmarkt op Koninginnedag. Hij besluit om naar zijn oma te gaan, kijken of zij nog wat op zolder heeft staan. Daar komt hij allemaal kranten, foto’s en formulieren uit de tweede wereld oorlog tegen in een plakboek. Zijn oma draagt al jaren een geheim met zich mee en voelt zich ergens best schuldig over. Ze besluit het hele verhaal aan haar kleinzoon te vertellen. Het is een familiegeheim.

Je ziet de hele oorlog voorbijkomen. De bezetting, de haat die maar bleef groeien. Nederlanders die de Duitsers helpen. Joodse mensen die naar een kamp werden gebracht en alle spullen kwijtraakten. Familieleden die in het verzet gingen, maar ook voor de Duitse kant kozen. Jeroen komt erachter dat de beste vriendin van zijn oma in de oorlog is verdwenen. Het meisje was Joods en Oma vind het nog steeds verschrikkelijk. Ze heeft het er erg moeilijk mee.

Op 4 mei, bij de dodenherdenking ontdekt Jeroen iets schokkends!

Het zijn allemaal  prachtige illustraties en je gaat mee door de hele oorlog. Het einde maak je ook mee. De wraak en vergeldingsacties ook. Het is een enorm aangrijpende comic en geeft een grillige sfeer weer. Ik geef deze comic 4****

 


Perry Pierik – Duinkerken 1940

uitgelezen op 1/7/2017

Het kan je niet zijn ontgaan: Dunkirk – The movie komt er aan. Ik wil deze dus echt graag zien! Ik wil ook voorafgaand aan zo’n film wat informatie hebben. En daar is dit boek uitermate geschikt voor.

Perry Pierik heeft dit echt goed beschreven en het is een verhaal over hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren. Hoe was het mogelijk dat er zoveel mensen weg konden komen via Duinkerken?

Het is rauw, het is echt. Veel foto’s geven aan hoe het was, voor de soldaten. En de kant van de Britten, Fransen, maar ook de Duitse kant komt sterk naar voren.

Operatie Dynamo, zo werd de operatie genoemd! Het plan was om zoveel mogelijk soldaten het water over te vervoeren naar Engeland. Alle boten die in de vaart waren in het Britse koninkrijk werden hiervoor ingezet. Ze voeren af en aan. Er zijn ook veel schepen tot zinken gebracht door de Duitsers met hun afweergeschut. Ook Goring ging zich ermee bemoeien. De Luftwaffe moest nog wat actie meemaken. Dus toen werden de boten en schepen ook op het water beschoten.

( ik vrees dat ik tijdens de film, tissues mee moet gaan nemen. Dit soort beschietingen en het hele verhaal op zich, maken van mij een natte spons).

Het begin van het boek is meer op de Duitse kant gericht. Mede door Hittler’s Halt bevel, konden er bijna 400.000 manschappen de oversteek maken. Hittler luisterde naar bepaalde mensen die onder hem stonden. Hij nam een besluit als zij een advies gaven. Tactisch gezien deed hij niet vaak goede dingen. De oorlog was misschien heel anders verlopen als hij dit Halt-bevel niet had gegeven. Er waren dan nooit zoveel manschappen geweest die de oversteek hadden kunnen maken. Het Britse leger liet echt alles achter op het strand, Tanks, wapens en auto’s. Alleen manschappen mochten de schepen op. Zoveel mogelijk mensenlevens redden, dat stond voorop.

Toch waren er veel dodelijke slachtoffers. De Britten namen ook Fransen mee. En ze hadden Duitse gevangen mee, maar gaven ze wel Britse uniformen. Dit was ook om hun gevangenen te beschermen. De Fransen waren namelijk niet blij met de Duitsers, dus het was voor hun eigen veiligheid.

Ik ben blij dat ik nu iets meer weet over de achtergrond van Duinkerken. De film kijk ik al heel lang naar uit. De actie, de overlevingsdrang, de acteurs. En stiekem ben ik ook wel heel erg benieuwd naar de acteerkunsten van (one direction-boyband-lid) Harry Styles. Veel mensen denken dat hij er niets van zal bakken. Maar ik denk dat hij iedereen een poepie zal gaan laten ruiken. Dit dacht men namelijk ook van New kids on the block-boyband-lid: Donnie Wahlberg in Band of Brothers. Maar Donnie werd Carwood Lipton en zal hem altijd blijven. Hij was toen ook de reden dat ik ging kijken. En die serie is de beste serie ooit, in mijn ogen!

Dus met Harry komt het ook wel goed, Mark my words!

Ik kan hier uren over doorpraten. Maar dit boek heeft indruk op me gemaakt en ik weet zeker dat de film dat ook gaat doen. Het boek bij de film heb ik ook in de reservering staan. Die MOET ik hebben.

Dit boek geef ik in ieder geval 4**** sterren omdat het je helemaal in de sfeer brengt van het verhaal. Je kunt het echt helemaal voor je zien.


lasonder

Henk Eefting- De zaak Lasonder

uitgelezen op 27/6/2017

Wat is het toch bijzonder om dit soort boeken te morgen recenseren. Het is leerzaam, maar ook een stukje geschiedenis van ons vaderland. Geschiedenis heb ik altijd al spannend gevonden!

Dit verhaal was geheel nieuw voor mij.

In de tweede wereldoorlog was er zeer rijke man: Gerrit Albertus Lasonder. Hij trouwde met een Duitse vrouw. Maar ook werd hij lid van de NSB. Dit had hij beter niet kunnen doen!

Hij werd lid omdat hij benauwd werd van het communisme, niet omdat hij achter de Duitsers stond.

Zijn landgoed en vermogen is na zijn dood verbeurd verklaard. Hij liet alles na aan zijn Duitse vrouw Anna. Maar de Nederlanders vonden niet dat een Duitser Nederlands grondgebied mocht erven. Het in bezit krijgen was helemaal uit den boze, zo vlak na de oorlog.

Heel bijzonder is dat het proces plaats vond na zijn dood. Er worden niet veel mensen postuum berecht. Maar tijdens dit proces ging er van alles mis. En er gebeurden dingen die niet door de beugel konden. De gemeente Enschede wilde het landgoed graag hebben om er een universiteit op te bouwen. Zij kregen het landgoed voor het symbolische bedrag van 1 euro!

Lasonder zijn vrouw had nergens recht meer op. Vrouwe Justitia heeft haar ogen goed dichtgeknepen tijdens dit proces. De rechter was ook bevooroordeeld, eigenlijk was er veel mis!

Hij was lid van de NSB. Maar hij heeft niet verkeerds gedaan. Sterker nog, hij gaf ook veel geld aan Joodse doelen, kerken en andere goede doelen.

Maar na de oorlog moest iedereen die een beetje fout was ervoor boeten……… Denk maar eens aan de Moffenmeiden. Zij werden de straat op gesleept en kaalgeschoren. Nederlanders waren uit op wraak. Na zoveel lange jaren van bezetting is het begrijpelijk. Maar het heeft niets met een eerlijk proces te maken.

Er waren mensen die voor Lasonder hadden kunnen getuigen, maar zij werden nooit opgeroepen. Hij had zelfs Joodse onderduikers op zijn landgoed. Hij wist ervan en heeft ze nooit aangegeven.

Begrijp me niet verkeerd: Een NSB-er stond niet aan de goede kant. Hij was fout. Maar omdat hij nooit een misdaad heeft begaan, zijn land en alles wat van is afpakken? Ik vind het schandalig!

Feit blijft dat deze universiteit (misschien herken je hem van de klokkentoren in het water) op onrechtmatig verkregen grond staat. Dit kun je als lezer alleen maar beamen. Je volgt in dit boek de mensen die Lasonder zijn naam willen zuiveren. En ook zijn vrouw wil dat enorm graag. Wat de uitkomst is ga ik niet vertellen. Dit moet je zelf lezen.

Ik geef het boek een 7,5. (dit komt neer op 3,5- 4 ****)

 


vergeten

Jessica A. Verhagen- vergeten kinderen

uitgelezen op 25/5/2017

Om zoveel mogelijk kinderen de oorlog te laten overleven, besluit men een kindertransport op te zetten.

Vlak na de Hongerwinter (in maart 1945), waarvan het ergste voorbij is, wordt dit plan tot uitvoering gebracht.

De kinderen zijn mager,ziek en ondervoed. Ze gaan met een schip naar Drenthe om aan te sterken. De reis begint in Waddinxveen, ruim 40 kinderen gaan ermee. Ze kunnen vrijwel alleen s’nachts varen omdat het overdag te gevaarlijk is. Ze zijn bang dat ze worden neergeschoten door bommenwerpers. De toekomst is erg onzeker. Niemand weet waar de kinderen terecht komen. De dominee doet zijn uiterste best om de kinderen veilig te houden.

In dit verhaal lees je dagboekstukken van de dominee, maar zie je ook gedeeltes van de reis door de ogen van de kinderen zelf. Vandaag de dag , zou zo’n reis een stuk sneller gaan. Toen was het gevaarlijk om het IJsselmeer/ Zuiderzee over te steken. Er was vaak storm en de boten waren minder sterk als nu. Oorlogsvluchtelingen in eigen land. In het Westen was gewoon bijna niets te eten. Aan de andere kant van het land wel. Daarom gingen daar veel kinderen heen. Ze vertellen over hun verblijf bij hun pleeggezin, maar ook over het leven aan boord van het schip. Het duurde een tijdje eerdat ze aankwamen, ze moesten slapen in het stro. Eten wat er voorhanden was en stormen trotseren.

Er staan ook veel foto’s in die de sfeer nog meer weergeven en een aantal brieven en documenten. Dit is allemaal aanvullende informatie en heel interessant om te lezen.

Zeker vandaag de dag heel actueel om de oorlog door de ogen van een kind te kunnen zien. Vluchteling zijn is niet leuk. Het heeft alles te maken met overleven en overlevingsdrang.

Biografieën van een aantal helpende handen, staan achterin het boek. Zo weet je wat er van hun terecht is gekomen. Dat is erg leuk om te lezen! Namenlijsten. Het boek is echt compleet!

Ik vond het een heel mooi verhaal, ik wist helemaal niets af van deze transporten. Weer een verhaal dat de wereld in moet! Dit mag niet vergeten worden! 4****

 


vetoud

Richard Zuiderveld & Aant-Jelle Soepboer – Vet Oud! Tweede wereldoorlog

uitgelezen op: 28/4/2017

 

De auteurs van dit boek geven geschiedenisles op middelbare scholen. Zij maken geschiedenis spannend en meeslepend. Het is echt een heel mooi boek! Ze nemen je mee naar de tweede wereldoorlog. Stapsgewijs ga je van af de allereerste onrust door de oorlog heen. En je eindigt bij de atoombom(men)op Japan.

De vormgeving is zeer kleurrijk. Aan het begin van elk hoofdstuk staan wat leerzame feiten en tussendoor stellen ze belangrijke personen voor in de oorlog!

Elk hoofdstuk heeft een spannend verhaal. Je kunt het meebeleven door de ogen van een jonge meid of een jongen. Het maakt geschiedenis enorm spannend en ik het doet me denken aan mijn eigen geschiedenisleraar. Hij maakte de lessen ook altijd leuk. Geen datums opdreunen, maar gewoon laten zien en voelen hoe het was in de oorlog.

Het is enorm aangrijpend! Ze laten je voelen hoe het was om in bezet Nederland te wonen. Landverraders en NSB’ers. Het verzet komt ook goed aan bod. Maar ook de strijd in Rusland wordt uitgebreid besproken. De gevangenenkampen in Indië, maar ook de Holocaust en de kampen waar de Nazi’s ongewenste mensen in opsloten. Operatie Overlord en Market Garden. Hoe konden mensen overleven in een van de koudste winters ooit? De bevrijding en de verwoesting van Japanse steden.

Het zijn soms heftige verhalen, een voor een spannend, aangrijpend en meeslepend. Ze laten je niet meer los ook. Ik vind het echt heerlijk vlot lezen en je steekt er ook nog wat van op. Er zijn dingen die je nog niet wist. Of dingen die je was vergeten….Het frist je geheugen weer een beetje op. De oorlog mag nooit vergeten worden. Ik lees sowieso graag over de tweede wereld oorlog, maar voor leergierige jongen (of oudere) mensen is dit een echte aanrader. Je gaat geschiedenis hierdoor met andere ogen bekijken! De doelgroep is middelbare scholieren..Maar ik als volwassene vind het ook echt een super mooi en goed boek!

Stiekem kijk ik enorm uit naar nog meer van deze boeken. Deze auteurs vertellen zo boeiend dat je niet kunt stoppen met lezen. Het smaakt zeker naar meer. Dikke 5 sterren*****

 


 

 

kerend tij

Ian W. Toll – Het Kerend Tij

uitgelezen op: 9/4/2017

In dit boek krijg je van alles te lezen over de oorlog in The Pacific van 1942 tot en met 1944. Er is enorm veel gevochten op zee. Het is enorm leerzaam om alles te lezen over zeeslagen en over het leven aan boord van een marine schip. Je kunt het zien door de ogen van de geallieerden, maar ook door de ogen van de Japanners. Je ziet het van beide kanten en dat maakt het  echt zeer compleet.

Het is spannend op papier gezet, dus je maakt alles mee van de zeeslagen. En de gruwelijkheden worden je ook niet bespaart.

De oorlog in The Pacific heeft jaren geduurd en was pas over in de zomer van 1945.

Er zijn zoveel schepen gezonken en zoveel levens verloren gegaan! Deze kant van de oorlog was oor mij vrij onbekend. Nu leer je dat een groot deel van de oorlog tegen Japan werd uitgevochten op het water. Bijvoorbeeld de strijd om de Salomons eilanden of Guam.

Je leest over de politiek in Washington en hoe zij hun keuzes maakten.

Japanners waren soms kamikaze, ze stierven voor hun keizer. Dat vonden zij eervol. Juist daarom was deze oorlog enorm heftig, want de Japanners bleven maar komen! Duitsers graven zich in, maar Japanners komen recht op je af. Of dat nu moedig, eervol of kamikaze was, ik zelf zal dat nooit begrijpen. Sterven of overleven, het is een groot verschil tussen de Japanners en de Duitsers.

Je krijgt een kijkje in het leven van de keizer van Japan en zijn leefomstandigheden. Het is een aparte wereld! Wij westerlingen zullen het niet zo goed begrijpen, denk ik.

Erg leuk dat Hap Arnold ook nog even voorbij kwam. (ken ik weer uit Masters of the Air). Met zijn komst veranderde de oorlog in de Pacific.

Mannen die in Australië waren gesitueerd die verliefd werden of in moeilijkheden kwamen. Er werd veel gevochten tussen de verschillende legerafdelingen onderling. De marine, luchtmacht, landmacht, mariniers, ze hadden al snel een reden om met elkaar op de vuist te gaan.

Het tegenoffensief van MacArthur en Halsey komt zeer uitgebreid aan bod (1943-1944).

Maar ook leer je bijvoorbeeld over de te snel ontploffende en onbetrouwbare torpedo’s aan het begin van de oorlog. Na 1943 kwam daar verbetering in.

Het bergen en opruimen van de haven in Pearl Harbor. De aanval waardoor Amerika bij de oorlog werd betrokken. De vooruitgang van de oorlog, alles staat levensecht op papier. Het is alsof je er zelf bij bent. Ook komen er af en toe vliegenier voorbij die aanvallen deden op de diverse eilanden in The Pacific.

Er staan enorm veel mooie foto’s in, ook foto’s waar je even bij moet slikken. Deze geven een nog beter beeld van de situatie in the Pacific. Achterin het boek staan ook nog een 100tal Noten, meet nog meer informatie. Elke noot heeft een nummer, tijdens het lezen kun je dat dus raadplegen , als je meer wilt weten! Veel van deze zeeslagen, daar wist ik echt helemaal niets van af. We vergeten vaak dat de oorlog in de Pacific jaren heeft geduurd en dat de geallieerden daar eerder zeer grote verliezen hebben geleden. Deze oorlog werd vooral uitgevochten op het water. Totdat ze later ook op land gingen vechten (zie tv serie zoals The Pacific).

Het boek raakt je echt. Hoe sommige situaties worden beschreven, dat gun je je ergste vijand niet. Niemand zou zoiets ooit moeten meemaken. Het geeft maar weer eens aan, dat we alle soldaten moeten eren, die voor onze vrijheid hebben gevochten.

Dit boek is een zeer luxe hardcover uitgave van Het Kerend Tij. Het heeft een leeslint en is een stevig gebonden hardcover met losse omslag. Ik kan niet anders dan 5***** geven. Het boek is zo compleet en enorm leerzaam, maar leest op de manier van een spannende thriller.

 


 

batavia

Peter Fitzsimons – Batavia

Uitgelezen op: 1/4/2017

Een uniek stuk geschiedenis, staat er op de voorkant van het boek. En dat klopt helemaal. Je leest van alles over de nederzetting Batavia en het beroemde schip: De Batavia. Het zit boordevol avontuur en je komt erachter dat het leven op een schip omstreeks 1629 niet zo mooi was. Het was meer overleven, zeereizen duurden enorm lang. Eten raakte bedorven en er werden mensen ziek, die stierven. Een reis maken naar de andere kant van de wereld, was dan ook een gok die je goed moest overwegen.

Een tijd geleden hebben ze op de eilanden waar de Batavia verging, massagraven gevonden. En deze mensen waren niet gestorven door de schipbreuk. Hoe ze wel zijn gestorven, daar kom je achter. Het leven was bruut, genadeloos, barbaars en zeer gevaarlijk voor de mensen aan boord van dit schip. En Jeronimus is een echte duivel. Deze man, daar gaan mijn haren van overeind staan.

Dit is het verhaal over de bemanning, de gasten aan boord en de leden van de VOC. Muiterij ligt constant op de loer. Op een noodlottige avond vaart het schip op een koraalrif en veel mensen komen om het leven. Andere schipbreukelingen proberen te overleven op de eilandjes in de buurt. Maar wat zou jij doen als het eten opraakt en er geen drinkwater meer is? Sluit je, jezelf aan bij de muiters? Of kom je in opstand en vecht je voor je leven? Er zijn een aantal zeer moedige mensen aan boord, die zich schamen en in opstand komen. Maar als je in opstand komt: Zie je dan de volgende dag nog wel aanbreken? Doodsangst overheerst de schipbreukelingen!

Het verhaal volgt diverse personen die aan boord van de Batavia waren. Het is gruwelijk hoe deze mensen met elkaar omgaan. Moord is een doodnormale zaak en ze hebben er plezier in. Dit stukje vaderlandse geschiedenis is bikkelhard en je zult echt even moeten slikken. Het is een Historisch boek, maar geschreven op een thrillermanier. Het is spannend en leerzaam tegelijk. Het is op papier gezet in een scheepsjournaal/ dagboek vorm. Je leest hoe erg de omstandigheden worden op het eiland en de drang om te overleven. Wie komt er levend thuis en wie niet? We weten allemaal dat de VOC ons land op de kaart heeft gezet. Maar ze gingen over lijken en dat maakt je echt anders nadenken over je Vaderlandse geschiedenis. Je gaat van trots naar schaamte, als het op emoties aankomt.

Er staan nog een aantal foto’s van schilderijen in en landkaarten. Maar ook de foto’s van de replica Batavia zijn zeer de moeite waard om te zien. Het was een prachtig schip met een te kort leven!

Het boek krijgt van mij 4****. Een goede aanvulling op je vaderlandse geschiedenis!

 


beyond bob

Major Dick Winters- Beyond band of brothers

uitgelezen op: 18/3/2017

Dick Winters his own story. He tells stories about his time in the army and ww2.

This book has more details then the tv-series and Band of Brothers book.

As a fan i really love this book. Because you get to know the man a bit better. The way he tells his (his)story, has you hooked right from the start!

The book starts with his life before the war. He tells about his family, school and studies.

Before easy company he allready joined the army. He went to officersschool.

You will recognize things from the Band of Brothers book and series. Some sentences are in the series. Other things are new. Like a bit of payback towards Sobel. A fake surgery. Sobel was a bully, no doubt about it. But you really cant hide your feelings: The bounding between the soldiers started because of him.

You get the know Winters alot better. The way he thinks….. He also writes about his penpal and his family. He shows you more pieces of his heart.

Winters speaks about soldiers you didnot see in the series. He also speaks alot about Talbert.

The time they spent in Aldbourne was alot longer then i realized. They stayed there 9 months or so. Winters and Harry Welsh stayed with the Barnes family. They became his 2nd family. The personal pictures make the story real.

Winters had alot of humor, its sad that he passed away. But his memory will always stay alive.

He tells about the toccoa men with so much pride. They are his family. He had doubts in the war, but he kept on leading and protected his men. He doesnt liked to be called a hero. The heroes stayed behind in the graves with white crosses.

The part about Holland is alot longer. He speaks about rain (contant rain) and foxholes. Also the part about the Rhine.

After the war he went back to Normandy and europe several times. He speaks about his men with love and is in tears because he keeps losing more and more of them.

In the end of the book,he has made a list about leadership and what to do….

This book made me laugh and shed my tears. The things he has seen, he had to live with it every day. He became one of my heroes.

This book is 5*****. I would give more stars i fit was possible. This is one of the best books ever!

 

****************************Nederlands*************************

Dit is Dick Winters zijn verhaal. Hij schrijft over zijn tijd in het leger en wo2.

Dit boek heeft veel meer details dan de tv serie en het band of brothers boek.

Als fan vind ik dit boek geweldig! Je leert de man een beetje beter kennen. De manier waarop hij zijn verhaal verteld, is zo goed dat je er meteen inzit vanaf het begin!

Het boek begint meet zijn leven voor de oorlog. Je leert zijn familie kennen, maar ook wat hij hij studeerde en naar welke school hij ging. Voor Easy Company was hij een soldaat in het leger en ging hij naar een officieren opleiding.

Je gaat dingen herkennen uit Band of brothers, soms letterlijke zinnen. Andere dingen zijn nieuw. Zoals een ultiem stukje wraak op Sobel…..Een nep operatie. Sobel was een draak van een vent, geen haar op je hoofd die daar anders over denkt. Maar je kunt het gevoel niet stoppen: Hij was de reden dat de band tussen de soldaten langzaam begon te groeien.

Je leert Winters een stuk beter kennen. De manier waarop hij denkt. Hij schrijft ook veel over zijn familie en correspondentie. Hij had zelfs een penpal! Hij geeft grote stukken van zijn hart bloot.

Hij laat je kennis maken met soldaten die je nog niet kende. Hij heeft veel Lof over Talbert.

De tijd die ze in Aldbourne hebben gezeten is ook veel langer dan ik dacht. Ze zijn daar echt 9 maanden geweest. Winters zat met Harry Welsh in een gastgezin: Barnes. Deze mensen werden een tweede family voor hem. De persoonlijke foto’s, maken het verhaal nog echter.

Winters had veel humor, het is zo jammer dat hij er niet meer is. Zijn herinnering blijft altijd in leven. He praat over de Tacoa mannen met zoveel trots en liefde, ze zijn familie. Hij had twijfels in de oorlog maar hij bleef zijn mannen beschermen en was een goede leider. Hij wil nooit een held genoemd worden. De echte helden zijn achter gebleven in graven met witte kruizen. Het stuk over Nederland is ook veel uitgebreider. Hij heeft het vooral over de regen ( die niet te stoppen was) en over de foxholes die onder water liepen. Dit zie je in de serie niet. Ook  een stuk over de Rijn.

Na de oorlog ging hij terug naar Europa en vooral Normandie is hem bijgebleven. Hij spreekt over zijn mannen en dat hij er steeds meer verliest, nu de jaren verstrijken.

In het einde van het boek geeft hij nog een lijst over leiderschap en wat te doen (of wat niet). Dit boek heeft me laten lachen en huilen. De dingen die hij heeft gezien, hij moest er elke dag mee leven. Hij is een van mijn helden.

Dit boek is voor mij 5*****. Ik zou er meer geven als het mogelijk was. Een van de beste boeken ooit!

 


pardijs

Mitchell Zuckoff – Verloren in het Paradijs

uitgelezen op: 15/3/2017

Waargebeurd verhaal. Zuckoff is een goede auteur. Dit is het verhaal van een vliegtuig dat spoorloos verdwenen is, in de jungle van Nieuw- Guinea. Een groep Amerikaanse militairen maken in 1945 (ten tijde van de oorlog, in Europa was deze over, maar in The Pacific nog niet) een pleziervlucht boven de Vallei. Daar schijnt een zeer apart vol te wonen, die op hun eigen wijze, heel afgelegen wonen.. Het vliegtuig stort neer en er zijn niet veel overlevenden. De passagiers die het overleven, besluiten om naar de openplek te trekken en om daar zo de aandacht te trekken van de langs vliegende Dakota’s en andere vliegtuigen. Een vrouw en twee mannen, waarvan twee met veel verwondingen moeten zien te overleven in deze ongerepte jungle. Er wonen kannibalen, hoe gaan ze hier ooit levend vandaan komen?

Op de legerbasis zetten ze alles op alles om de overlevenden terug te halen. Dit is een groot probleem, want hoe moeten ze dat voor elkaar krijgen? Er kunnen geen vliegtuigen landen en veel opties zijn gewoon te gevaarlijk omdat het te onherbergzaam is. Er zijn geen plattegronden van dit gebied. Er worden Paratroepers ingezet. Zij springen uit een vliegtuig en gaan op zoek naar de overlevenden. Deze groep mensen bieden zich vrijwillig aan, terwijl ze weten dat ze de sprong misschien niet overleven, maar ook door kannibalen kunnen worden aangevallen. Niemand weet hoe het er op de grond echt uit ziet. Dit zijn echte helden.

Het is spannend op papier gezet. Je voelt het verdriet de pijn en de angst. Maar ook kom je erachter dat de Amerikanen en de inheemse bevolking elkaar niet altijd even goed begrepen (al dachten ze dat wel). Ze moeten constant op hun hoede zijn. De sfeer kan elk moment omslaan en dat zal hun einde betekenen. Op sterven na dood, vragen ze zich dikwijls af, of ze daar ooit nog weg zullen komen. De persmuskieten liggen op de loer en willen verslag doen van de reddingsactie.

De schrijfstijl leest vlot, soms staat er wel wat veel informatie in, omdat de auteur over bepaalde dingen iets meer wil vertellen. Dit is een aanvulling, maar had op zich niet gehoeven van mij. De titel past goed bij het verhaal. Verloren in het paradijs. Maar is het wel een paradijs op de grond? Vanuit de lucht wel……..De cover is ook mooi, het vliegtuig ( ik ben dol op vliegtuigen uit WO2, vooral dakota’s), een paratroeper en een landkaart waar je niet echt wijs uit kunt worden. Perfect!

Door middel van foto’s die de overlevenden hebben gemaakt, krijg je een beeld van de inheemse bewoners en hoe zij eruit zagen. Deze foto’s maken het verhaal persoonlijk. Je kijkt mee, naar deze ongerepte wereld. Heel bijzonder! Een verhaal waarvan ik nog nooit had gehoord. Het is wederom een zeer spannende historische thriller die helemaal waargebeurd is. 4,5****

 


schutter

Elk Schot een treffer

Uitgelezen op 8/3/2017

 

In dit boek krijg je een kijkje in het leven van een tiental Sluipschutters. Ze horen bij de beste van de wereld. Je leert wat van hun geschiedenis , maar ook kom je veel te weten over hun uitrusting en hun leven nadat ze hun geweer aan de bomen hebben gehangen….. Het geeft je een andere kijk op deze mensen, omdat je er altijd van uit gaat dat ze koud en dodelijk zijn. Maar hun normale leven is net zoals het onze! Hun leven/ jeugd voor de oorlog en na de oorlog( tenzij ze het niet mochten overleven). Er staan veel foto’s in om deze mensen een gezicht te kunnen geven, ook staan hun wapens er in beschreven. Ze waren dodelijk en hebben veel doden op hun geweten.

Hayha was een zeer klein Fins mannetje. Werd ook de witte dood genoemd, vocht tegen de russen.

Pavlitsjenko was de dodelijkste vrouwelijke schutter met het uiterlijk van een model. Russisch.

Bert Kemp had Haviksogen en groeide op, op een boerderij.

Armstrong, hij ging op jacht naar Hitler in Berghof Oostenrijk, operatie Foxley.

Taki Nakamura die veel waarde hecht aan Bushiko (Erecode, jezelf van het leven beroven als je het vertrouwen van de keizer beschaamt), hij was gesitueerd in Guadalcanal. Dit verhaal sprak me enorm aan. Japanse soldaten hadden het niet makkelijk met eten en drinken. Vooral hun Eer stond hoog op hun lijstje en ze vonden het een eer om voor hun land te sterven. Ze kregen ook nog eens vreselijke orders om uit te voeren. Bijvoorbeeld de zwakkere soldaten uit hun eigen leger doden!

Vasili Zajtsev een Sovjetsoldaat die erg goed was en werd geprezen.

Clifford Shore was een Brits instructeur. Maakte ook analyses van sluipschutterstrainingen. Door hem heeft de sluipschutter van nu echt veel geleerd!

Sepp Allerberger was een Duitse scherpschutter. De Amerikanen hadden hem in handen, maar hebben hem laten lopen, toen de oorlog over was. Omdat ze niet iedereen konden controleren. Hij heeft nooit gevangen gezeten ook. Stierf in 2010.

Harry Furness, een Britse sluipschutter die redelijk bekend is.

Patrick Devlin een Ierse schutter. Hij deed mee bij operatie Tonga op D-day. Maar vocht ook in Normandie en deed mee met de oversteek van de Rijn. Hij heeft aan veel operaties mee gedaan.

Ze beschrijven allemaal hun verhaal, of een auteur doet het voor ze. De dingen die zij hebben gezien…Daar schrik je toch echt wel even van. Maar juist omdat je ze beter leert kennen in dit verhaal ga je ze als mensen zien. En niet als koelbloedige moordenaars. Dat maakt dit boek net even anders. Ik ken wel meer sluipschutters uit de oorlog en als je het verhaal persoonlijk maakt, worden ze menselijker. Maar op sommige blijf je boos. En de Japanners begrijp ik gewoon niet met hun erecodes. Voor ons is dat niet te bevatten, dat je echt je eigen leven eindigt omdat dat eervol is.

Ik geef het boek 4****. Het zijn hun persoonlijke verhalen en geeft echt een andere kijk op sluipschutters. Hardcover met losse omslag.

 


timosjenko

Perry Pierik- Timosjenko en de tweede slag om Charkov (het drama van mei 1942)

uitgelezen op: 17/2/2017

Dit boek gaat over de strijd om Charkov. Charkov was strategisch gezien een punt dat de Geallieerden (de Russen) en de Nazi’s, allebei in handen willen hebben. En vooral in handen blijven houden. Deze slag om deze stad in de Oekraine vergelijkt met met de strijd bij Bastogne. En als je daar iets van weet, dan kun je vaststellen dat een hevige strijd was, waarbij veel manschappen om het leven kwamen.

Je leert over Hitler zijn plannen voor de zomer van 1942. De duitsters waren aan de winnende hand.

Stalin gaat er tegen in en wil zijn land weer terug. Stalin schuift hierbij Timosjenko naar voren.

Het kwam voor de Duitsers als een verrassingsaanval. Timosjenko heeft het plan goed geheim kunnen houden. Hij vocht aan de kant van de Russen.

Dit is het verhaal van Rusland tegen Duitsland. Wie verovert de Krim? Het is nooit erg rustig geweest in dat gebied. En nu nog steeds niet. Ik heb nooit geweten dat daar ook gevochten werd in de tweede wereldoorlog. Het is dus erg leerzaam. Een vergeten of niet zo bekend verhaal uit de oorlogsgeschiedenis. Een verhaal met 170.000 Russische krijgsgevangenen. Dat is zo enorm veel!

Wie krijgt de schuld van deze aanval? Waar kwam het door?

Charkov had enorm veel Joodse inwoners. 1 op de 6 mensen was Joods. Wat was hun lot? Niet veel goeds. Het is vreselijk om te lezen wat hun is overkomen. Maar hun verhaal wordt nu eindelijk verteld. En dat is erg heftig. Ook hoe de Duitsers hun tegenstanders executeerden, het is bruut.

Je krijgt veel informatie door middel van foto’s en documenten (waaronder landkaarten). Deze foto’s geven de omstandigheden goed weer. En soms moet je even slikken als je de slachtoffers ziet. De waarheid is hard.

De bijlagen vond ik ook zeer veel waarde toevoegen. Er worden namelijk heel veel tanks opgenoemd in het verhaal, als leek of niet kenner, heb je geen idee hoe ze eruit zien. Dat zie je in de bijlagen.

Ik geef het verhaal een 7. Dat zijn 3,5 sterren (rond ik op sommige sites af naar 4**** omdat ik daar geen halve sterren kan geven). Af en toe werd het me iets te technisch met alle divisies die werden opgenoemd (divisies die meededen met deze strijd).


himmler

Perry Pierik (red.)- Himmler, mordechai en de mythe van het joods-bolsjewisme

uitgelezen op: 16/1/2017

In dit boekje lees je de vertaling van een aantal documenten, die Himmler ooit schreef.

Je krijgt een kijkje in de wereld van deze man en vooral zijn denkwijze. Ik krijg echt de kriebels van deze man. Zijn manier van denken, laat een alarmbel afgaan in je hoofd. Hij schrijft over het Bolsjewisme, de joden en het communisme. Dingen die hij als gevaarlijk bestempelde. Maar als je leest dan vindt je juist Himmler zijn ideologie gevaarlijk. Dat hij deze groepen mensen niet mocht, is je vrij snel duidelijk. Hij wilde zijn Duitsland beschermen tegen deze groepen mensen. Hij zag zichzelf echt als een held en redder van zijn vaderland.

Hij schetst hierbij zijn visie voor zijn vaderland en deze is in zijn ogen perfect. Voorouderverering en Kinderen en het gezin zijn heel belangrijk voor hem.

Het voorwoord is geschreven door Perry Pierik, hij nam ook de Noten voor zijn rekening en geeft daarbij zijn mening en zijn kennis goed weer.

Achterin het boekje staan nog een aantal officiële documenten uit de oorlog. Anti- propaganda en veel foto’s uit de oorlogstijd. Zelfs een foto van Himmler na zijn zelfmoord.

Het is goed om een boek te lezen door de ogen van de tegenpartij. Hun denkwijze zal ik nooit begrijpen. Maar omdat er nu zoveel haat op de wereld is, blijft zo’n ideologie toch van deze tijd.

We hebben er helemaal niets van geleerd, dat blijkt maar weer. Haat, angst of jaloezie naar groeperingen toe, creëert gevaarlijke omstandigheden en vooral gevaarlijke mensen. Zij zien het als hun roeping om hun land te beschermen.

Het is een leerzaam boekje en Himmler komt best statig over. De manier hoe hij schrijft. Het straalt dat statige gevoel uit, die nazi’s hadden. Het geeft me echt een beetje de kriebels, omdat dit rechtstreeks uit zijn mond kwam. Dat geeft me kippenvel op een nare manier.

Ik geef het boekje 3,5 sterren (een 7 dus). 

 


helden-bezetters-en-bevrijders-anton-verhey-boek-cover-9789463380225

Anton Verhey – Helden, Bezetters en Bevrijders

uitgelezen op: 13/1/2017

De cover van dit boekje is al prachtig. Als je dan het boekje openslaat en het ene na de andere mooie schilderij tegenkomt van Anton Verhey, kun je er uren naar kijken. Het is genieten geblazen! Hij heeft alles levensecht op papier gezet en werkt met een heel mooi kleurenpallet. Echt prachtig en het geeft de sfeer goed weer.

Het voorwoord is van Dr. Perry Pierik.

Anton Verhey neemt je mee door de geschiedenis , door middel van zijn schilderijen. En bij elke foto staat ook nog een stuk informatie over de geschiedenis op de beeltenis en waar het zich afspeelt.

Het begint met de Blitzkrieg: Vliegtuigen en Soldaten zijn tot in Details op het doek geschilderd.

Battle of Britain: Prachtige schilderijen met de bommenwerpers, die over de ze vliegen.

Hij neemt je mee naar Rusland in de modder en de kou, maar ook naar de Japanners. De woestijn en Stalingrad komen aan het bod.

Normandie vond ik zelf echt een van de mooiste stukken in het boek. Ik ben namelijk groot fan van Paratroepers, 101st Airborne. En deze schilderijen zijn zo mooi, ik zou ze zelf echt willen hebben. Levensecht, hij heeft oog voor details deze man. De Sherman tank ziet er ook uit, alsof hij zo naar je toe kan komen rijden!

De slag om Arnhem is ook op een doek gezet. Je ziet hoe Arnhem eruit zag. De straten, met de gevechten, gewonden en vluchtende mensen. Hij vergeet geen enkel aspect.

Het Ardennenoffensief, kennen we allemaal van Bastogne en die ijskoude winter. Soldaten die moeten ploeteren in de sneeuw! Verzetsmensen en Luchtafweer installaties, hij heeft ze allemaal prachtig weergegeven!

Bijzonder is dat hij het alle kanten laat zien. De Duitsers, Japanners, Geallieerden en de gewone mensen. Ook krijg je een glimp te zien van de bevrijding en al die mensen die met hun vlaggetjes wapperen, terwijl de Duitsers krijgsgevangenen worden gemaakt.

Perry Pierik is zelf bij Anton Verhey op visite geweest en heeft hem een aantal dingen gevraagd. Dit staat allemaal achterin het boek, met een stuk van het levensverhaal van Anton Verhey. Er is ook aandacht voor zijn andere Historische werken. En ergens zou ik graag bij deze man, mee op visite zijn gegaan. De schilderijen vertellen allemaal een verhaal. Ik zou er uren zoet kunnen zijn!

Hij weet gewoon hoe hij een gebeurtenis moet schilderen, zodat jij als kijker de emoties uit het schilderij kunt voelen of plukken, heel bijzonder. Ik kan ook niet anders dan het 5***** geven. Als geschiedenis- nerd gaat mijn hart hier echt sneller van kloppen!


thin-red-line

James Jones – The Thin Red Line

uitgelezen op: 29/12/2016

Je volgt Charlie Company in de oorlog. Het boek blijft indrukwekkend. Niets is mooier gemaakt dan het was. Het is geschreven zoals de soldaten het ervaren hebben. Het is vreselijk echt en geeft een goed beeld van hoe de oorlog was in The Pacific.

Het begint op het marineschip. Hun reis naar The Pacific duurt lang en het is vreselijk warm. Het stinkt aan boord van het schip. Soldaten die nog geen pistool hebben , gaan op zoek en hopen er een te vinden. Doll doet er alles aan om er een te bemachtigen. Hij komt zo wel in een moeilijke situatie terecht. Hij wil zichzelf bewijzen tegenover de mannen.

Je volgt Welsh , Fife, Doll en vele anderen. Ze proberen te overleven in de Jungle. Ploeteren voort door de eeuwige modder. Hebben te kampen met regenbuien, waardoor ze echt tot aan het aan toe nat worden. De jungle keert zich tegen Charlie Company. En als deze dingen je einde niet betekenen, zijn er ook de Japanners nog. Deze mensen vechten tot de dood aan toe. Ook al weten ze dat ze het niet overleven, ze blijven komen. Voor hun is Kamikaze enorm eervol. De haat voor de tegenstander groeit steeds verder. Soldaten die graven schennen en sierraden en zwaarden meenemen van de doden. Een aantal personages doen er aan mee. Maar er zijn er een paar die dit echt niet goedpraten. Maar ze houden elkaar ook niet tegen.

Het wordt allemaal zo letterlijk beschreven dat je de kriebels krijgt. Je ziet ontbindende lijken, maar ook ga je mee op verkenningstochten in de Jungle.

Ze hadden allemaal een ernstig slaapgebrek, de Japanners waren vaak s’nachts actief en schoten dan projectielen af die op de grond vielen die veel kabaal maakten. Ze maakten ook veel slachtoffers. Ze noemden dit aanvallen van ‘Grasmaaiers’. Dat zegt iets over de impact die het had. Wow!

Bikkelhard, de gruwelijke kant van de oorlog leer je kennen. Veel mensen lezen boeken over wat er in Europa gebeurde, The pacific was ver van ons bed. Maar deze mannen hebben echt vreselijke dingen meegemaakt. Mede door de leiding en de bevelhebbers, zijn er velen de dood in gejaagd. En vergeet niet dat de oorlog in The pacific langer duurde dan de oorlog in Europa. Als je de oorlog overleefde mocht je naar huis. Maar de nachtmerries raakt niemand meer kwijt!

Je kunt echt merken dat de auteur zelf ook op Guadalcanal heeft gevochten. Hij heeft deze dingen waarschijnlijk zelf ook meegemaakt.

Dit boek is een luxe versie. Semi hardcover. Het heeft een namenlijst voor in het boek staan. Er zijn veel personages. Daarom moet je echt de draad niet kwijt raken. Maar die dunne rode lijn, die werkt echt. Hun leven hangt aan een zijden draadje. De broederschap die ontstaat is echt bijzonder.

De angst is echt te voelen. De angst om te sterven en de wil om te overleven. Het zijn helden.

Je kent waarschijnlijk de films wel. Er zijn een aantal versies van. Maar het boek heeft zoveel meer. Ik ben zo blij dat ik nu mijn eigen versie heb. Deze zal ik zeker gaan herlezen. Ik hou van oorlogsverhalen, elk verhaal moet men kunnen vertellen. Dit is er eentje die geeft de echte oorlog weer door de ogen van Charlie Company. Ik kan ook niet anders dan 5***** geven.


lusitania

Erik Larson – De Lusitania

uitgelezen op 25/12/2016

Dit is het verhaal over een prachtig schip. Mei 1915. De schrijver neemt je mee aan boord van het schip. Je leest alles over de gang van zaken en het leven aan boord van deze drijvende stad. De bemanning ( en dat zijn er nogal wat) leer je goed kennen, vooral de kapitein. Je gaat met ze mee op reis en maakt alles tot in de details zelf mee. Alsof je er bij bent. Het moment dat het schip geraakt wordt door een torpedo van de onderzeeër u-20 is ook levensecht beschreven. Het begint allemaal vol goed moed, de mensen hebben zin om te reizen of om weer naar huis te gaan. Maar hun reis loopt niet goed af.

Er zijn een aantal verhaallijnen, zo volg je de president in de USA, maar ook de kapitein en zijn bemanning van de u-20. Je ziet dit verhaal door de ogen van de goede en de slechte kant. Het was oorlogstijd. Schepen waren niet veilig voor de Duitsers. Zelfs passagiersschepen moesten goed oppassen.

Als het schip zinkt dan komen er heel veel mensen om het leven. Een ooggetuige zegt wat hij toen gezien heeft. Meeuwen die op de lijken afkwamen om ogen uit te pikken. Mensen die schreeuwen en smeken voor hun leven. Het is vreselijk om te moeten aanschouwen. Een aantal van de passagiers volg je ook. Voordat ze aan boord gaan tot en met het einde van hun verhaal. De boekenhandelaar sprak mij het meeste aan. Hij had waardevolle boeken mee op het schip. Maar redt jij jezelf of wil je die boeken koste wat het kost meenemen?

Het boek is een historische roman en later begint het echt een thriller te worden. Het is historisch spannend. Je voelt de druk van de oorlog. En hierdoor werd Amerika wakker en bestond de eerste wereld oorlog voor hun ook. Veel Amerikaanse slachtoffers op het schip. Voor deze scheepsramp was het allemaal nog ver van hun bed.

De schuld proberen ze bij kapitein Turner neer te leggen. Had hij het kunnen voorkomen? Alleen als het schip niet had mogen uitvaren…..

Het is tot in de details beschreven en daarom een prachtig stukje geschiedenis. De uitvoering is ook zeer mooi. Hardcover met een losse omslag. Het is een stevig dik gebonden boek. Achterin staan nog 80-100 bladzijdes met Noten. Meer informatie over bepaalde dingen of verwijzingen. Allemaal hebben ze een nummer, maar deze nummers staan zelf nergens in het verhaal. Daarom staan de bladzijdes erbij. Maar ik ben gewend dat het op de bladzijde zelf staat, of tenminste het nummer, zodat je naar achteren kunt bladeren als je iets niet begrijpt/ of meer informatie wilt hebben.

Ik geef het boek 4,5 sterren.


soldatenleven

Perry Pierik / Marcel Reijmerink- Het soldatenleven zat ons in het bloed

uitgelezen op 2/12/2016

Ik heb al veel boeken van Perry Pierik (en soms in samenwerking met een andere auteur) gelezen.

Je krijgt een heel andere kant van de oorlog te zien. Het zijn meestal de geallieerden die de hoofdrol spelen in een boek. Nu zijn de rollen omgedraaid en interviewen Perry en Marcel: Karl Ullrich. In de zomer van 1990 komen zij in de woonplaats van deze commandant terecht. Ze vragen hem of ze hem mogen interviewen en hij zegt ja. Als Ullrich eenmaal op de praatstoel zit, kom je zijn kant van de oorlog te weten. Hij praat over Hitler en zijn ontmoetingen met kopstukken uit de Nazi-wereld, bijvoorbeeld: Himmler.

Hij woont in het mooie Bad Reichenhall, vlakbij de berg waar het Adelaarsnest van Hitler lag en Berchtesgaden. Van deze stad uit het Nazi imperium is weinig meer over.

Je leert Ullrich kennen in dit boek, het is vrij persoonlijk. Hij praat over zijn jonge jaren en zijn baantjes en hoe hij bij de waffen-SS terecht kwam. De divisies Totenkopf en Wiking van de Waffen-SS komen ook uitgebreid aan bod.

Hij heeft ook veel mannen verloren in de oorlog. Ze vragen hem ook naar de Jodenvervolging. Dat vond ik echt gedurfd. Maar hij geeft antwoord. Hij is het met een aantal dingen niet eens en dan vooral de cijfers.

Hij heeft vooral veel gevochten aan het Oostfront. Blubber, bagger en kou zaten hem meer dan eens dwars.

Deze man komt heel normaal en menselijk over en het is echt een persoonlijk verhaal. Maar nu eens door de ogen van een Duitse soldaat. Ik heb nog nooit een boek gelezen vanuit dit oogpunt en vond het dan ook zeer bijzonder. Hij komt niet over als een monster. Hij wilde overleven en zijn land stond altijd voorop.

De vele foto’s geven gezichten aan/en inkijk op zijn verhaal. Achterin het boek staat nog een levensloop. Dit is echt een aanvulling op de geschiedenis.

Ik vond het vooral erg dapper dat de auteurs op hem af zijn gestapt! Maar het is een oude man nu. Of hij spijt heeft van zijn aandeel in de oorlog? Ik denk het niet. Hij is echt een trotse Duitser en wou zijn land beter en sterker maken. Van de Jodenvervolging wist hij, ten tijde dat hij vocht in de oorlog, niets af. Dit vind ik zelf altijd moeilijk te verkroppen. Ik kan dat niet geloven. Hooggeplaatste nazi’s in het leger, moeten  er van geweten hebben. Maar als je aan het front vocht, kreeg je die informatie misschien niet? Het blijft zo: Geloof je ze of niet? Deze man verteld zo openhartig en zegt eerlijk wat hij denkt. Hij geeft veel dingen toe. Draait er niet om heen. Het voelt aan als de waarheid. Maar dat hij van de Jodenvervolging niets afwist, dat kan ik niet geloven. Daar worstel ik een beetje mee.  Dit verhaal maakt een hoop los in je!

Dit is een compleet verhaal en geeft echt een goed zicht door de ogen van de “andere’ kant van de tweede wereld oorlog. Ik geef het 4****


wraak-van-de-katana

David Kirk – De wraak van de katana

uitgelezen op: 18/11/2016

Musashi en zijn strijdmakkers verliezen een gevecht en hij besluit om er vandoor te gaan. Als je als Samoerai de weg volgt, hoor je Seppuku te plegen als je verliest en je leider dood is. Musashi wil blijven leven en doet dat dus niet. Andere Samoerai vinden dit dus zeer oneervol. De Weg is de zijne niet meer en hij keert hem de rug toe. Vanaf dat moment zien ze hem als een Ronin.

( een oneervolle Samoerai) Hij kan niet meer in de Weg geloven. Hij besluit zelf te beslissen over leven en dood. Hij komt op zijn tocht een heleboel mensen tegen die met hem willen vechten. Ze willen zijn hoofd hebben!

In het verleden heeft hij de Yoshioka stam beledigd en ze willen hun eer verdedigen. Samoerai Akyima zit achter Musashi aan. Hij moet hem vermoorden anders mag hij niet meer teug naar zijn leider en moet hij Seppuku plegen. Maar het lot krijgt een andere wending en Akyima begrijpt Musashi heel goed. Samen met een blinde vrouw en een jong meisje vervolgt Mushashi zijn weg.

Later in het verhaal komt ook de gevreesde Tadanari achter hem. Deze Samoerai is meedogenloos en zal niet rusten totdat Musashi dood is. Hij blijft maar op de vlucht, krijgt weinig tijd om op adem te komen. Toch had ik iets meer vaart in het verhaal verwacht.

Eer, plicht, wraak…Vooral dat laatste lijkt de personages te drijven. Ook al vinden ze zelf dat het de eerste twee zijn. Als lezer ervaar je het als wraak.

Je leert veel bij over de wereld van de Samoerai. Wij begrijpen hun drijfveren niet zo goed als Westerlingen. Bij hun draait alles om Eer en Plicht. Ik zelf begrijp niet zo goed waarom Seppuku plegen ( zelfmoord door het zwaard) zo eervol zou moeten zijn. Waarom moet je dood als je leider sterft? Het is een mooi gebaar en ze maakten er een hele show omheen vroeger. Maar ik zou net als Musashi altijd voor het leven kiezen. Dus het zet je aan tot denken deze geschiedenis. Het is mooi om te lezen over de tradities die Samoerai hebben. En om te lezen hoe zo’n prachtig zwaard geboren wordt. Dat is ook een heel proces en erg duur. Als geschiedenis liefhebber kom je zeker aan je trekken. Je krijgt een prachtige kijk in deze cultuur.

Dit is het tweede boek over de Ronin Musashi Miyamotos. In het eerste boek heet hij grotendeels Bennosuke. Dus denk niet dat het over iemand anders gaat nu. Hij moest een andere naam aannemen. De namen zijn soms een mond vol en je moet echt even goed doorkrijgen wie nu ook weer wie is.

Alles is zeer uitgebreid op papier gezet. Historisch is dat echt prachtig weergegeven. Maar soms ook langdradig. Daardoor leest het niet zo snel. Er zit minder actie in, dan het eerste boek. Boek twee is echt gericht op overleven zonder zo weinig mogelijk geweld te gebruiken. Hij is op de vlucht en zit vaak met zichzelf in de knoop. Maakt hij de juiste beslissingen of doet hij dingen vanuit wraak? Je zult dat als lezer allemaal mee ervaren. Je kijkt door de ogen van Musashi mee.

Ik vond deel 1 spannender, dus ik kan dit boek niet meer dan 3*** geven.


filmrecensies-in-bezet-nl

Thomas Leeflang – Filmrecensies in bezet Nederland

utgelezen op: 20-9-2016

Dit boek gaat over filmrecensies in de tweede wereldoorlog. Hoe ver durft een recensent te gaan?

Durft hij/ zij kritiek te geven? Waren zij voor of tegen de Joden?

En wat voor films waren er te recenseren? De Duitse dictatuur heeft een heleboel films verbannen.

Alleen goedgekeurde films mochten in de bioscoop draaien. Het ANP werd ook door de Duitsers overgenomen. Ze hielden het allemaal goed in de gaten. Geen Amerikaanse films meer.

Nu zou je denken: Wie gaat er naar de bioscoop in oorlogstijd? Het was voor veel mensen de enigste manier om even te ontsnappen aan de oorlog. Even het echte leven te vergeten…… En daarom ging men graag naar de bioscoop.

Het was de tijd dat de eerste bordjes : Verboden voor joden, begonnen te verschijnen en dat viel bij de bioscoop erg op. De joden kregen de schuld van onenigheid in de bioscoopzalen.

De film Jud Suss heeft ook heel wat losgemaakt. Het gaf weer hoe de Joden waren, gezien door de ogen van de Duitsers. Joden waren Oneerlijk, Materialistisch en lelijk volgens hun. De cover van het boek heeft de poster van de film voorop staan. De Duitsers zagen dit als de kans om propaganda te laten zien. Niemand anders dan Joseph Goebbels had het idee gevat voor deze film. Na de oorlog werden er een aantal mensen opgepakt die met deze film te maken hadden. In Duitsland heeft deze film veel mensen getrokken. In Nederland waren de meningen verdeeld.

ER schijnt ook een monument geweest te zijn in Amsterdam voor de gevallen bioscoopeigenaren en medewerkers. Er is een foto van, maar het monument is spoorloos verdwenen. De vraag is nu was het wel echt! Er staan bekende namen op, die je ook zult herkennen. Denk eens aan Tuschinski! De eigenaar en stichter van een van de bekendste bioscopen in Amsterdam. Hij is ook naar een gevangenkamp getransporteerd. Hij was joods en heeft het niet overleefd.

Er staan foto’s in van de bekendere acteurs en actrices in die tijd. Maar alleen door de Duitsers goedgekeurde foto’s. Deze kon je in oorlogstijd sparen.

Ik vond het een heel interessant en vooral een leuk boek met informatie. Het is een stukje geschiedenis waar ik nog niets van afwist.

Na de oorlog kwamen er meer films uit en ook de kleurenfilms kwamen eraan. Hitchcock is ook van vlak na de oorlog. En dat is maar een van de bekendere namen.

Ik geef het boek 3,5 sterren. Een 7 dus!


 

karl

Barry Turner – Karl Donitz De laatste dagen van het derde rijk

uitgelezen op: 6/9/2016

Door middel van dit boek leer je de marine strateeg Karl Donitz echt goed kennen. Hij was beroemd en berucht. En een van de bekendste onderzeebootkapiteins uit de tweede wereld oorlog. Hij was een nazi en volgde Hitler op na zijn zelfmoord. Dit boek gaat ook grotendeels over het leven van Donitz na Hitler zijn dood. Hij werd de opvolger, Hitler had vele anderen aan de kant geschoven of had geen vertrouwen meer in ze. Himmler was ook uit de gratie gevallen. Na de dood van Hitler was de oorlog nog niet afgelopen. Donitz heeft geprobeerd stand te houden, maar moest toegeven aan de capitulatie.

Er staan veel ooggetuigen verslagen in dit boek, van mensen die hem hebben meegemaakt. Maar ook mensen die door zijn toedoen hebben geleden.

Je leert veel over het leven op een onderzeeër in die tijd. Het was allemaal behelpen. En als je beschoten werd en geraakt dan wist je dat het einde nabij was. Donitz heeft als enigste een torpedo aanval op zijn onderzeeër overleefd.

Operatie Hannibal komt je vast niet bekend voor: Daar probeerde men zoveel mogelijk burgers te redden.

Het verhaal over de vluchtende mensen uit de stad Elbing vond ik echt hartverscheurend! Deze mensen moesten er weg, ze waren niet meer veilig. Maar ze moesten over het ijs wegvluchten. En er zijn een heleboel mensen door het ijs gezakt. Het ijs was niet stevig genoeg, onder andere door de onderzeeërs, maar ook door de massa’s mensen die een veilig heenkomen zochten. Dit is zo heftig beschreven!

Hij had kunnen optreden tegen Himmler, maar heeft het niet gedaan…..

Hij verloor zijn zoons in de oorlog en ruim 50% van zijn manschappen. Maar hij is heel oud geworden en de Nazi-jagers hebben hem nooit gepakt.

Ik kan bij dit soort boeken nooit meevoelen met de Nazi’s. Ik word altijd boos op die mensen.

Maar er waren ook veel gewone Duitsers die niets met de Nazi’s te maken hadden. En zij hebben ook verschrikkelijke dingen meegemaakt.

Er staan veel foto’s in, zodat je een beeld krijgt bij de laatste dagen van het derde rijk.

En ook heel erg informatief dit boek. Het is een stukje geschiedenis dat ik nog niet kende.

Hardcover met losse omslag.

Ik geef het boek 3,5 sterren!


heldhaftig

Peter Jacobs – Heldhaftige missies in Wo2

uitgelezen op: 4/6/2016

Dit boek neemt je mee op verschillende missies , door de lucht, over het water en op het land. Allemaal in oorlogsgebieden van de tweede wereldoorlog. Het zijn voornamelijk de verhalen van Britse helden. En Heldhaftig zijn deze verhalen zeker. Het zijn 30 verhalen, die verteld moeten worden! Ze verloren veel vliegtuigen, maar ook veel levens. Mariniers die met gevaar voor eigen leven een strand opgaan die onder vuur ligt, Piloten die op een doel vliegen, omdat ze toch geen uitweg meer hebben. Ze hebben de oorlog allemaal, een voor een andere wending gegeven. Soms een kleine tik, maar vaak ook een grote klap aangebracht bij de Duitsers!

Bij elk verhaal, staat er aan het einde wie welke medailles heeft gekregen. ( met afkortingen, omdat de namen van deze onderscheidingen echt lang zijn. De uitleg staat voorin het boek). Het gaat je opvallen dat er veel zijn, die er postuum een kregen. Dan moet je echt even slikken. Je realiseert je dan des te meer, dat deze helden voor onze vrijheid hebben gevochten en zijn gestorven.

Ik kan moeilijk alle verhalen samenvatten. Ze zijn allemaal heldhaftig. Soms zijn het grote raids, soms kleine. Maar ze maken allemaal indruk!

Het verhaal wat mij het meeste aansprak was dat van de Bismarck. Het tot zinken brengen van dat schip was een hele operatie. Er kwam echt veel bij kijken. Maar door deze raid is er echt een omwending gekomen in de oorlog. Het was het grootste schip die Duitse vloot tot beschikking had.

Het bombardement op Bremen sprak mij ook erg aan. Ik ben in deze stad geweest. En veel historische gebouwen waren er niet. Deze zijn verloren gegaan in de oorlog.

Iedereen weet dat de geallieerden op D-Day aan land kwamen in Frankrijk. Maar wat ging daar aan vooraf? Een aantal zeer gevaarlijke verkenningstochten met zeer bijzondere piloten.

Je leest over een Onderzeeboot- held die kleefmijnen aanbracht op een Japans Schip. Maar ook komen er plaatsen in Nederland voorbij. Bijvoorbeeld de beroemde Pegasusbrug!

De missie van Bruneval vond ik ook een van de spannendste. Je ziet het als een film voor je. Ze moesten een installatie weg zien te krijgen in bezet gebied. Hierdoor kregen ze meer informatie over radar of radio verkeer van de Duitsers. En dit heeft weer tot gevolgen gehad, dat ze wisten hoe ze radar moesten verstoren. Dit was ook de allereerste keer dat de paratroepers werden ingezet. En dat verhaal doet mij veel persoonlijk. Ik vind paratroepers echt helden, ze sprongen uit een vliegtuig in bezet gebied (vaak vrijwilligers ook nog) om te vechten voor onze vrijheid. Paratroepers hebben een speciaal plekje in mijn hart.

Het boek is zo op papier gezet, dat je mee gaat op missie met de helden. Je voelt de actie en de emoties. En je voelt mee met de helden! In het midden staan nog een groot aantal foto’s, van bijvoorbeeld de vliegtuigen die gebruikt werden, maar ook van de helden zelf. Achterin het boek staan nog een extra afkortingen en woordenlijst en de bibliografie. Het is echt wederom een pareltje in mijn oorlogsboekenverzameling!

Het is een hardcover met losse omslag. Zeer stevig en goed gebonden! Prachtig!

Ik geef het boek 3,5 sterren!


13hrs

Mitchell Zuckoff – 13 hours

uitgelezen op: 8/5/2016

Dit is het waargebeurde verhaal van de mannen die de compound in Benghazi, Libië in bescherming namen. Het is een slopende strijd van 13 uur lang!

De compound van de Amerikanen lijkt veilig te zijn. Totdat er onrust ontstaat over een antimoslim filmpje op youtube. Op 11 September 2012 ( 11 jaar na 9/11) besluit een radicale en terroristische groepering de Amerikanen aan te vallen. Ze komen met veel manschappen binnen en laten weinig heel. Meerdere gebouwen vliegen al snel in brand en de kogels vliegen hun om de oren. De mannen van het AST (Annex Security Team) willen meteen te hulp schieten, maar ze moeten wachten op groen licht. De Ambassadeur Chris Steven en computerspecialist  Sean Smith zitten in een brandend gebouw  gevangen. Hoe lang kunnen ze nog wachten?

Het is levensecht op papier gezet. Je kunt niet anders dan meevoelen met deze helden.

Je volgt het verhaal door de ogen van een aantal van de teamleden. Oz, Tanto, Tig, Rone, Jack, Bub en D.B.. Hun echte namen staan ook in het boek, maar een aantal zijn er veranderd. Deze mannen helpen elkaar, beschermen elkaar tegen een overmacht aan strijders. Ze wachten op hulp en proberen de ambassadeur te vinden in een brandend gebouw. Ze laten niemand achter! Veel van deze mannen hebben in het leger gezeten of bij de Navy Seals. Nadat ze daarmee gestopt waren kwamen ze bij het AST terecht. Ze werken samen met de C.I.A en zijn altijd in de buurt om belangrijke personen te beschermen in onzekere situaties. De zeven mannen kennen elkaar van vorige missies en zijn goed bevriend. Of ze zijn bevriend geworden onder de hete Libische zon. Ze hebben humor en geven niet op. Je moet niet vergeten dat het hun allemaal ook daadwerkelijk echt overkomen is! Het is een aangrijpend verhaal en het moest verteld worden!

Het boek begint met een stuk dat speciaal is geschreven voor de lezers. Daarna stelt de auteur de mannen van het Annex Security Team en hun medewerkers aan je voor. Door middel van persoonlijke verhalen van deze mannen, maar ook maakt hij gebruik van foto’s.

Je krijgt uitleg over hoe de Annex en de compound er uit zien en wie er allemaal werken en verblijven. Het verhaal is uitermate zorgvuldig op papier gezet en compleet!

Het verhaal begint na een bladzijde of 100 echt. Daarvoor krijg je wel stukjes van de mannen te lezen, maar vooral veel geschiedenis van Libië te lezen. Daar moet je van houden. Ik vond dat iets te veel en te lang duren. Maar het echte verhaal moet dan nog beginnen.

Dit speciale team, zijn in mijn ogen allemaal helden. Ze vechten en sterven voor hun vaderland en laten zich niet bang maken. Ze hebben echt veel moed. Dit boek is geschreven om hun kant van het verhaal de wereld in te brengen. Er was toentertijd veel over te doen. Is er wel goed gehandeld en wat had de overheid beter kunnen doen? Deze mannen hebben in ieder geval alles gedaan wat ze konden doen. En dat maakt je toch echt een traan (of meerdere) wegpinken. Het is heldhaftig, maar toch ook erg verdrietig om te lezen. Dat mensen denken dat er maar een geloof bestaat, er dit soort dingen kunnen gebeuren. Iedereen gelooft in iets of iemand anders. Maar wie er gelijk heeft weten, we niet. Laat iedereen geloven wat ze willen. Want als je er in gelooft, is het de waarheid voor jou. Dat zegt een van de mannen van het Team. En ik ben het met hem eens. Maar het extreme geloof bedoelde hij hier niet mee. Dat is een ding dat zeker is!

De film maakt het verhaal nog een stuk echter. Deze moet je ook zeker gaan zien. Echt goed in beeld gebracht door Michael Bay. Ik geef het boek een cijfer 7,5, dat is ongeveer 4****.samurai

David Kirk – De erecode van de samoerai (musashi serie:1)

Uitgelezen op: 24/3/2016

Bennosuke is nog maar een jong jongen aan het einde van de zestiende eeuw. Zijn vader is een belangrijke Samoerai. Hij heet Munisai Shinmen. Bennosuke wil ook een Samoerai worden, maar hij heeft zijn vader al jaren niet meer gezien. Na de dood van zijn moeder, is hij in dienst gegaan bij meester Shinmen. Hij groeit op in een dorpje, waar de mensen hem nogal vreemd aankijken. Maar doen ze dat met afschuw of angst? Zijn oom is een monnik, dus hij trekt veel met hem op. Zijn oom hoopt dat Bennosuke, nooit een Samoerai zal worden.  Bennosuke zijn leven staat ineens op zijn kop als hij de zoon van de belangrijke Nakata-clan enorm beledigt. Zijn oude leventje bestaat niet meer en hij moet vluchten en vechten voor zijn leven. Hij komt terecht bij het leger en bij een van de grootste veldslagen in de geschiedenis. Bennosuke moet met zichzelf in het reine komen om te kunnen overleven. Angst is dodelijk. Kan hij dit overleven? Is hij net zo sterk als zijn vader en Samoerai waardig? Je leeft echt ontzettend mee met deze jongen. Hij is nog maar een tiener (13/14 jaar) als zijn verhaal begint.

Japanners schrijven eerst hun achternaam en dan hun voornaam pas op. Dus dat is even wennen in het boek. Maar je raakt er vrij snel aan gewend.

Prachtig mooi en levensecht op papier gezet! Je bent er gewoon zelf bij, je kijkt toe bij een gevecht of staat ineens midden op het slachtveld, waar een oorlog wordt gestreden

Het is een historische thriller. En ik hou van boeken waar veel zwaardgevechten in voorkomen. De Samoerai hebben het zwaardvechten tot een ware kunst verheven! Je komt heel veel te weten over de Samoerai en hoe ze leven. En ze gaan op een aparte manier om met de dood. Het zijn zeer eervolle mensen. Het is echt zo mooi beschreven, je ziet de wapens en de gevechtskleding voor je. Dat kan niet anders! Er zit genoeg spanning in, maar vooral de beeldende schrijfwijze vind ik erg mooi. En je steekt er nog wat van op ook! Dus ook leerzaam. Maar als je echt interesse hebt in Samoerai , dan is dit boek ook een must!

De schrijver woont in Japan en doet onderzoek naar Musashi Miyamoto ( De Samoerai). En je kunt echt merken dat hij alles tot op de bodem uitzoekt. De rituelen zijn levensecht beschreven en je haren gaan er soms van overeind staan. Het is mooi, maar tegelijkertijd ook gruwelijk triest. Je emoties gaan van de ene naar de andere kant in dit boek.

Ik had dit boek al een tijdje in mijn vizier, deel twee is net uitgekomen. Dit is het allereerste boek van de Musashi serie. De naam van de serie is erg goed gevonden. Je komt er na verloop van tijd achter, waar die naam op slaat. In het begin heb je echt geen idee!

5*****


hun-beloofde-land

Ian Buruma – Hun beloofde land

uitgelezen op: 12/3/2016

Dit boek is een oorlogsroman. Het gaat over twee mensen Bernard en Winnie. Ze leren elkaar kennen, rond de eerste wereld oorlog. Ze zijn verliefd, maar verliezen elkaar een tijdje uit het oog , nadat Bernard en een punt achterzet. Hiervoor schreven ze al brieven. Maar een tijd later pakken ze de draad weer op en komen erachter dat ze nog steeds verliefd zijn. Je volgt ze echt door hun hele leven en twee oorlogen heen. Ze gaan na een tijd pas trouwen omdat hij eerst een goede baan wil hebben. Ze krijgen een gezond gezin met kinderen. Deze kinderen hebben ook veel van hun ouders!

Voor de tweede wereldoorlog zie je dat ze zich toch een beetje zorgen gaan maken over familie in Duitsland. Ze zijn van Duits- Joodse afkomst en het antisemitisme groeit gestaag. Maar zelf voelen ze zich vooral Brits. Het staat ver van hun bed. Ze gaan ook een aantal kinderen uit Duitsland halen, deze kinderen zijn allemaal Joods en ze hebben hun leven te danken aan deze bijzondere mensen.

Tijdens de tweede wereld oorlog is Bernard wederom in het leger en werkt daar in de medische zorg. Hij zit ver van het front en lijkt een goed leven te hebben in de landen ver weg van hun geliefde Engeland. Win vervreemd een beetje van hem en schrijft hem dan weer positief en dan weer negatief. Haar leven lijkt niets te betekenen zonder hem. Ze komen steeds meer te weten over wat er met de Joden gebeurt in het Nazirijk.

Het verhaal is geschreven door hun kleinzoon. Hij is opgegroeid in Nederland. Maar hij heeft de correspondentie terug gevonden van zijn grootouders. Hierdoor heeft hij dit boek kunnen schrijven.

Het is hun verhaal, maar dan door zijn ogen.

Bijzonder vind ik ook dat ze in de vroege jaren van 1900 vrienden hebben die homoseksueel zijn. En ze accepteren ze gewoon. Dat was niet echt van die tijd dacht ik. Ze accepteren hun vrienden en het blijkt ook in de familie te zitten. Maar ze zijn goede mensen en accepteren iedereen zoals ze zijn.

Ze hebben veel last van hun Duitse achternamen en het zit hun niet mee. Het is een prachtig verhaal over twee mensen die te vaak en te lang van elkaar gescheiden waren! En ze waren echt dol op elkaar. Het is een Roman om tussendoor te lezen. Als je van geschiedenis houdt, is het ook een echte aanrader. Je krijgt toch een kijkje in het leven van twee mensen die beide oorlogen hebben meegemaakt.

Op een moment vond ik dat de schrijver teveel dingen aanhaalde die hij al eerder had verteld. En ik had iets meer verhalen over de oorlog zelf willen horen. Het was voor mij een echte roman, deze boeken lees ik normaal nooit. Ik hou van spannende boeken, en dit was echt een liefdesverhaal/ geschiedenis. Hun beloofde land is een aanrader voor iedereen die van historische romans houdt. En waargebeurde verhalen!

Er staan veel oude foto’s in. Dat geeft je een echte kijk in hun wereld en hoe ze eruit zagen. Zo krijg je toch gezichten bij de personages die voorbij komen in boek!

Het boek krijgt van mij 3 sterren.


boordschutter

Seth Meyerowitz – De vermiste boordschutter

uitgelezen op: 23/1/2016

Arthur Meyerowitz heeft echt een zeer spannend avontuur meegemaakt in de 2de wereldoorlog. Zijn kleinzoon Seth vond dat het tijd werd om zijn verhaal uit te zoeken en op papier te zetten. Dat is echt perfect gelukt. Het resultaat is een zeer spannende thriller. Het feit dat het allemaal echt gebeurt is, maakt het allemaal nog spannender.

Arthur was een Joodse man, uit Amerika, die in een b-24 Liberator vloog op oudejaarsdag 1943. Op deze dag ging het goed mis en het vliegtuig was niet meer te redden. De bemanning moest het vleigtuig verlaten door middel van hun parachute te gebruiken. Ze kwamen terecht in bezet Frankrijk. De meesten werden meteen gevangen genomen door de Duitsers. Arthur niet. En dit is zijn verhaal!

Hij komt bij mensen terecht die nauwe banden hebben met de bekende verzetsgroep Morhange. Marcel Taillandier heeft de leiding en hij en Arthur worden goede vrienden. Ze hebben goede gesprekken en hun band wordt enorm sterk. Wat er volgt is een tocht door Frankrijk van het ene veilige huis naar het andere. Marcel vond het een goed plan om onder te duiken in het volle zicht van de Duitsers. Het verzet is echt sterk en het zijn allemaal helden, 1 voor 1! Deze mensen hebben alles gedaan om piloten te redden en ze veilig naar Engeland te krijgen. Helden!

Arthur moest een doofstomme man spelen en hem echt worden om te overleven. Hij kreeg een baan in een verfwinkel, en moest ondertussen wachten tot er een reddingsactie in touw werd gezet.

De Duitsers hebben van alles gedaan om te testen of hij echt doofstom was. Nagelbijtend spannend! Je wilt dat Arthur de oorlog overleefd! Je volgt zijn reis om te overleven en weer naar Engeland terug terug te komen op de voet. Hij maakt echt vreselijke dingen mee. Je kunt niet anders, dan mee voelen met Arthur. Hij komt op zijn toch ook de Engelse piloot Cleaver tegen. Samen ondernemen ze ook een stuk van de reis naar hun vrijheid. Deze twee mannen worden ook goede vrienden. De tocht door de bergen heeft me echt op het puntje van mijn stoel laten zitten. Maar ook de Nazi die het op hem had voorzien, toen hij de doofstomme man speelde om te overleven. Wat een akelige vent!

Ik ben heel blij dat Seth dit verhaal van zijn opa op papier heeft gezet. Het is er een die verteld moet worden! Het is spannend en ik vond het zeer vlot geschreven. Het is alsof je er midden in zit! Ik heb er weer een held bij. En dat is Arthur!

Er staan ook foto’s in van de mensen die in het boek voorkomen en van een aantal plaatsen en bijvoorbeeld de B-24. Echt een verhaal om in weg te dromen. En het feit dat het echt is, speelt ook mee met de beleving….En je gevoelens gaan van boos naar het gevoel dat je meewilt helpen en weer naar dat je zo met hem meevoelt. De angst om ontdekt te worden, spat van de pagina’s af!

Achterin kom je er ook nog achter hoe het iedereen is vergaan en of ze de oorlog hebben overleefd.

Er staan ook nog veel noten achterin, met meer informatie.

Een pareltje in mijn oorlogscollectie! 5sterrren*****

Een must voor fans van The Pacific, Band of Brothers en Masters of the Air!!!!!


 

rathenau

Perry Pierik – Van Rathenau tot Rechnitz (essays)

Uitgelezen op: 10/9/2015

Dit soort boeken blijven me dingen leren die ik nog niet wist. Ik lees ontzettend veel over de tweede wereldoorlog. En deze essays van Perry Pierik gaven mij weer een andere kijk op een aantal zaken.

Ik ga een aantal van deze essays een beetje uitlichten, de essays die mij het meeste aanspraken.

De strijd om zichzelf te bewijzen tegenover Hitler, tussen Speer en Himmler is er zo’n eentje.

Als het anders was gelopen en Himmler op Speer zijn plak had gestaan, had de geschiedenis anders kunnen verlopen. Speer was de oorlogs-architect, hij heeft dingen ontworpen en ook Hitler op ideeën gebracht in mijn ogen. Had de arbeitseinsatz (dwangarbeid) dan niet bestaan? We zullen het nooit weten. Maar door die dwangarbeid, waren Joodse mensen niet meer nodig om te werken en kon Hitler uiteindelijk zijn haat tegen Joden nog verder brengen.

Je leest ook over hoe de Hitlerbeweging uiteindelijk ontstaan is. Hoe Hitler was voordat de oorlog een feit werd. Het Thulegenootschap waar hij lid van was en hoe daardoor zijn antisemitistische gevoel verder werd aangewakkerd.

Je leert Jonkheer de Geer kennen en het verhaal van minister Rathenau en hoe hij om het leven kwam. Hij is vermoord en was een belangrijk man in de Duitse geschiedenis. Ook staat er een essay in over de grootste Tankstrategen.

Zelf keek ik op van het verhaal over Frans J. Los. Hij schreef in de tweede wereldoorlog boeken over de situatie en kwam uit Alkmaar. Dat wist ik niet en dan komt het toch weer dichtbij.

Het lijkendorp Rechnitz was een dorp dat bijna altijd onder artillerievuur lag. Het was een van de laatste tegenaanvallen van Hitler. Het dorp was een grote ruïne. Ook vielen er veel slachtoffers. Daar staat een zeer aangrijpend verslag bij, van een van de soldaten.

Ik wist nog veel niet over deze onderwerpen. Zoals altijd weer dingen kunnen leren.

De titel past er natuurlijk goed bij. Dat spreekt bijna voor zich!

Zeer leerzaam en leest best snel uit. Ik geef het een gemiddelde van 3 sterren***.


masters-of-the-air

Donald L.Miller – Masters of the air

uitgelezen op 4/9/2015

De afgelopen weken had ik elke avond een doel: Een stuk in dit boek lezen.

Ik vergat de tijd en ging met de schrijver mee terug de tijd in. De tweede wereldoorlog en de vechtende heldhaftige piloten die voornamelijk uit Amerika kwamen, hebben mij diep geraakt.

Een groot deel volg je de piloten van het 8ste. Zij hebben een groot deel van de oorlog in de lucht meegemaakt. Ze vlogen met B-17’s en daar zaten ongeveer tien mannen in. Om het vliegtuig te besturen, de radio te bedienen of de kaarten te raadplegen. Ook waren er bemanningsleden die over de bommen en andere wapens gingen. Ze vlogen op grote hoogte, dus moesten aan de zuurstof.

Het was daar zo koud, dat veel mannen ledematen verloren door bevriezing. In de oorlog waren er dus ook speciaal artsen voor deze verschijnselen aangesteld. Veel mannen verloren vingers en tenen en als de kou het niet deed….Dan de Duitsers wel. De overlevingskans voor zo’n B-17 bemanning lag dus ook niet hoog. Velen stierven voordat de oorlog echt opgang kwam.

De verslagen en verhalen van de mannen die dit allemaal hebben meegemaakt zijn echt levensecht beschreven. Ik vond dat echt goed, dat deze verhalen ook verteld worden en de wereld ingaan! Deze mannen zijn in mijn ogen echte helden. In de lucht konden ze niet in een schuttersputje springen. Ze moesten vechten om te overleven. Het was knokken of sterven.

In de eerste jaren van de oorlog waren de Duitsers heer en meester in de lucht. De oorlogsdoden die er vielen waren dus ook grotendeels aan de geallieerde kant.

In de oorlog was er nog rassenscheiding, dus er werd op verlof ook veel gevochten in Londen en omstreken. Er waren alleen blanke bemanningsleden. Maar de anderen zaten wel in het leger om bijvoorbeeld wegen aan te leggen.

Na D-Day op 6 juni 1944 kwam er voor deze strijders de Big Week. Veel levens gingen verloren, maar stapje voor stapje ging het de goede kant op. De geallieerde kant!

Toen Jimmy Doolittle de leiding kreeg, ging het eindelijk wat beter met de oorlog in de lucht. Er kwamen ook de bekende Mustang P-51 vliegtuigen bij. Deze waren sneller en goede jagers.

Je volgt deze mannen de hele oorlog door, hun inzet bij het Ardennenoffensief en waarom Auschwitz nooit gebombardeerd is. Ook zaten er mannen gevangen in kampen. Bij de Duitsers of in het neutrale Zwitserland, waardoor ik me afvroeg of ze echt zo neutraal waren…….

Er zijn veel bekende namen zoals Hap Arnold of Jimmy Stewart de acteur die met deze oorlog verbonden waren. Er staan ook foto’s in van bijvoorbeeld Clarke Gable. De foto van de bemanning die al hun missies hebben doorstaan en het konden navertellen vind ik echt mooi. De opluchting en blijheid dat ze naar huis mogen. Want de oorlog in de lucht was echt pure hel!

Ze bombarderen ook een gebied nabij Braunschweig waar mijn opa gedwongen moest werken in de oorlog in een fabriek. Dit komt dus voor mij ook erg dichtbij. Opa heeft er nooit veel over los gelaten, alleen dat hij daar een ongeluk heeft gehad en iets over een explosie. Daardoor kreeg hij een ernstig ongeluk, waar hij de rest van zijn leven last heeft gehad.

Dit boek is een belevenis op zich. Het geeft een heel andere kijk op de oorlog. Ook het feit dat de geallieerden wel degelijk bommen liet vallen op gebieden met burgers. Dat zet je toch aan het denken. Het is echt een super compleet boek en het gaat verfilmd worden door Steven Spielberg en Tom Hanks. Net als Band of Brothers en The Pacific gaat het een 10-delige serie worden. Ik ben reuze benieuwd hoe dit eruit gaat zien. En ik ben dol op oude vliegtuigen. Ik kan niet stoppen met praten over hun verhaal. Maar je moet dit boek gewoon lezen!

Echt enorm top dat ik dit boek mocht recenseren voor Uitgeverij Karakter! Het is een prachtig boek met hardcover en een losse omslag eromheen. Het is zo compleet dat je na het lezen geen vragen meer hebt, want alles kom je te weten. En het zijn echt de meesters in de lucht. Dat is zeker waar!

Het liedje over hun gevoelens zegt genoeg:

I wanted wings until i got the

God damned things.

Now, i dont want them anymore.

They taught me how to die.

Ive had my bellyful of war.

(ik wilde mijn vliegersvink

Totdat ik dat verrekte ding kreeg.

Nu wil ik hem niet meer.

Ze hebben me geleerd te sterven.

Ik heb mijn buik vol van de oorlog).

Dit boek gaat over de helden die voor onze vrijheid aan het vechten waren. En ze hebben gewonnen. Mede dankzij hun kunnen wij in vrijheid leven’’ Deze Masters of the air”.

5 verdiende sterren*****


bloedjaar1945

Perry Pierik – Bloedjaar 1945

uitgelezen op: 13/6/2015

Dit jaar was qua verliezen het zwaarste jaar voor de Duitsers. Ze vochten toen een al verloren strijd.

Het gaat vooral over de ondergang van het Duitse leger. Na Hitler’s beruchte dagbevel van 16/4/45 ging het nog sneller bergafwaarts. Zijn bevel was nogal pervers tegenover vrouwelijke gevangen. Ze verloren steeds meer manschappen in de jaren 44/45. Maar op papier was het leger ruim 2 keer zo groot als in de begin jaren van de oorlog. Door geschuif met eenheden of eenheden die niet offensief konden worden ingezet, maar ook andere redenen.

Dit boek draait in mijn ogen vooral om cijfers en hoeveel manschappen het Duitse leger heeft verloren. Ze verloren veel mannen bij Weichsel, daarna de vesting Kustrin omdat ze een bevel van Hitler negeerden. Hitler gaf soms een bevel en een van zijn hogere leiders deed het tegenovergestelde. Begrijpelijk want Hitler was in mijn ogen knettergek.  In de Ostsee vielen ook veel doden. Van U-boten, maar ook mensen die gewoon moesten vluchten voor hun leven. Havens waren grote doelen van het Geallieerde leger. Dus ook Swinemunde werd zwaar getroffen. Daar vielen ruim 23.000 doden. Ze raakten ook per ongeluk een drijvend concentratiekamp waar naar schatting 7500 gevangen zaten. Die allemaal om het leven kwamen. Er zijn ruim 7.6 miljoen Duitsers gestorven in de tweede wereldoorlog en dat is enorm veel.  De meeste doden vielen in 44/45. Deze cijfers waren mij nooit zo bekend, omdat je aan de andere kant staat van de oorlog. Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in de Duitse kant van het verhaal. Dit is wel iets wat je ogen een beetje opent. Vele foto’s, vertellen het verhaal mee. Weer een stuk geschiedenis waar ik weinig van afwist. Cijfers zeggen een hoop. Het is een boek van 160 blz. ongeveer en veel foto’s, kaarten en posters uit die tijd staan erin. Het is heel compleet. 3 sterren***


ikzal

Monica Hesse – Ik zal je vinden

Uitgelezen op : 11/6/2015

Hanneke Bakker kan van alles voor je regelen. Alleen is het 1943, volop oorlog en alles is op de bon. Toch moet je haar hebben  als je iets zoekt. Zelfs als het onmogelijk lijkt weet zij het te vinden. Zo komt zij aan haar geld. Ze werkt ook bij een begrafenisonderneming, ze gebruiken de bonnen van overleden mensen ook.  Alleen dan vraagt een van haar klanten Hanneke om een meisje( Mirjam) op te sporen. Een Joods meisje wat bij haar ondergedoken zat is spoorloos uit het huis verdwenen. Ze vreest voor het leven van het meisje. Hanneke wil het eerst niet doen, maar haar geweten laat het niet los, dus gaat ze op zoek. Ze raakt betrokken bij verzetsacties en komt de broer van haar overleden vriend weer tegen. De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam ( waar het verhaal zich afspeelt, in hartje winter) speelt een hoofdrol. Daar ziet Hanneke dat de Joden gedeporteerd worden en ze kan het niet meer van zich afzetten. Hanneke heeft een goede speurdersneus en ze vindt veel aanwijzingen. Waar kan Mirjam nu toch zijn? Ze moet ergens heen gevlucht zijn

Het plot is echt heel goed en ik moest wel een paar traantjes laten vallen. *zucht*. Dit verhaal had zomaar eens echt kunnen zijn. Dit soort dingen gebeurden er in de oorlog.

Verdriet en een dosis kracht van Hanneke nemen je mee op haar zoektocht naar Mirjam.

Young Adult, groot lettertype, leest supervlot!

Ontroerend goed! Het plot is echt krachtig en ik zag het niet aankomen. Echt goed bedacht en in elkaar gezet. Ik geef het boek dan ook 5 sterren. 1 van de mooiste oorlogsverhalen die ik gelezen heb. *****


zwartemagier

Perry Pierik – De Zwarte Magiër

Uitgelezen op: 26/5/2015

Karl Haushofer is de Zwarte Magiër. Hij had veel theorieën  en ideologieën die Hitler overnam.

Dit boek gaat vooral over de bekendste theorieën, die uit zijn pen kwamen. Het verbaasd mij enigszins dat Hitler naar hem luisterde. Haushofer was uiteindelijk half Joods.

Er staan veel foto’s in uit de oorlog. Het geeft je een goed beeld bij deze man en wat hij deed.

Hij was zeker een grote invloed op de denkwijze van de nazi’s op het Geopolitieke vlak. Dat betekend dus dat hij zich met geografie en politiek bezig hield en daardoor ontstond de visie van het  Lebensraum. (leefruimte in het oosten). Ook was de gedachte van ‘alle Duitsers binnen een grens’van hem (heim ins Reich). Het totale gebied dat voor het bestaan van een volk nodig is.

Hij diende het Duitse leger in de 1ste wereldoorlog . De Duitse nederlaag in 1918 kwam volgens hem door dat men niet veel kennis had van geografische kennis en geopolitieke inzicht.

Hij kwam later in de 2de wereld oorlog in kamp Dachau terecht. (omdat zijn zoon Albrecht, betrokken was bij een aanslag op Hitler). Daar zaten veel politieke gevangen ook. Maar ook veel Joden zijn daar om het leven gekomen. Hij heeft het overleefd. Toen zijn naam in de Neurenbergprocessen opdook pleegden hij en zijn vrouw zelfmoord.


ameland

Rita Knijff-Pot – Retour Ameland

Uitgelezen op: 1/5/2015

Dit boek is voor mij weer een van de Pareltjes, over de tweede wereldoorlog.

Het eerste deel speelt zich voornamelijk af in Amsterdam. Er zijn gezinnen die hun kinderen niet veel te eten kunnen geven, dus moeten ze iets bedenken om de kinderen in leven te houden.

Je volgt de kinderen, bij hun ouders thuis en ziet hoe zij het leven ervaren in de grote stad. Het is echt heel aangrijpend, wat deze kinderen allemaal zien en meemaken!

Het besluit staat vast: Er gaan een heleboel kinderen naar Ameland om aan te sterken en sommigen zullen daar ook blijven. Anderen keren na een tijdje weer terug naar hun ouders. Ook joodse kinderen gaan naar Ameland. De tocht naar Ameland is lang, koud en eenzaam. En soms ook nog in het geheim, moeten ze het wad oversteken. Ze komen er in liefdevolle gezinnen terecht. Op Ameland is er genoeg te eten. Ze krijgen daar toch wel wat mee van de oorlog, bijvoorbeeld een vliegtuig dat neerstort vlakbij de school. Het verhaal van Robert is de draad in het verhaal. Hij heeft een explosie ternauwernood overleefd! Als de oorlog voorbij is keren de kinderen weer terug naar hun familie. Maar velen zijn het stadsleven niet meer gewend. En ze zitten met allerlei vragen en trauma’s. Je volgt ze vanaf hun kindertijd tot ver na de oorlog, tot in het heden. Ze hebben Ameland nooit kunnen achterlaten en Ameland is nooit uit hun hart verdwenen.  De spreuk:’ Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, Maar de oorlog niet uit het kind’, is hier echt van toepassing!

Ik vond het bijzonder goed geschreven. Je gaat echt mee in het verhaal en het leest vlot. Het is allemaal echt gebeurt, dus dat maakt het nog echter. Er staan ook foto’s in, van Ameland en de plaatsen die voorbij komen. Een prachtig verhaal wat verteld moest worden! Het is echt geschreven vanuit de ogen van de kinderen. Hoe zij het zagen en in hun woorden.

4 sterren****


jakoba

Paul van Tongeren- Jacoba van Tongeren

(en de onbekende verzetshelden van Groep 2000)

Uitgelezen op: 14/4/2015

Allereerst: wow! Zo’n gevoel heb ik als ik de laatste bladzijde dichtsla.

Jacoba van Tongeren is de vrouw van het verzet in mijn ogen!

Het verhaal is helemaal gebaseerd op haar eigen memoires. Het speelt zich grotendeels af in het Amsterdam van de tweede wereldoorlog.  Het boek is grotendeels in de eerste persoon geschreven.

Zij stond aan de wieg van Vrij Nederland en later werd zei de leidster van de verzetsgroep : Groep 2000. Dankzij haar unieke bedachte code, zijn er zoveel levens uit de handen van de Duitsers gebleven in de tweede wereldoorlog. Over de code kom je ook veel te weten, hij was niet te kraken. Ze werden gebruikt voor mensen in het verzet, zodat niemand hun echte naam wist. Ook had ze codes voor bepaalde woorden als ze iets op papier moesten zetten. Jacoba, ook wel Co genoemd, was een zeer sterke vrouw. De leden van Groep 2000 stonden allemaal als 1 man achter haar. Ze heeft heel wat personen die ze liefhad verloren in de oorlog. Door verraad of door de Duitsers die ergens  vergelding voor  zochten. Jacoba heeft samen met de groep ruim 4500 mensen geholpen in de oorlog. Dat kon gaan over: persoonsbewijzen, eten maar ook onderduik adressen. Ze heeft zeer veel van haar vader geleerd. Hij was een vrijmetselaar (waar de Duitsers ook fel tegen waren) en hij was een graag gezien man in het leger. Ze groeit op in Nederlands-indie waar haar vader gestationeerd is. Je leert haar echt kennen vanaf haar kindertijd tot aan het einde van haar leven.

Ze overwint allerlei dingen, staat op en gaat weer verder. Dit is een echte heldin in mijn ogen! Ze heeft zoveel goeds gedaan in Amsterdam. Door haar zijn er zoveel levens gered, die er anders niet meer zouden zijn. Maar zoals zij zelf zou zeggen:’Zonder de mensen in Groep 2000 was dat absoluut niet gelukt’. Iedereen had zijn eigen taak en codenummer. Niemand wist wie de persoon tegenover hem/haar in het echt was (tijdens verzetsacties). Ook wist men niet waar deze of gene woonde. Dat was allemaal strikt geheim.  Dat is de redding geweest van deze grote groep strijders. Andere verzetsgroepen hadden geen code. Dus als er iemand informatie gaf, konden er zomaar ineens heel wat mensen tegen de muur staan en de kogel krijgen. Dat is in het geval met de code van Jacoba nooit gelukt. Het was niet te kraken. De codesleutel bleef verstopt en alleen een paar mensen wisten er van! Geniaal! Dit boek krijgt van mij 4,5 sterren!

Het is zo compleet…Je ziet foto’s, brieven en pamfletten voorbij komen. Je krijgt een enorm goed beeld, hoe het leven was in Amsterdam. En hoe Jacoba’s leven was. Ze was een strijder voor het vaderland en deed alles met hart en ziel. Zij was zelf codenummer: 2000.

Het boek is ruim 500 pagina’s dik, maar leest echt snel. Jacoba’s verhaal is een leven vol spanning, vriendschap, verdriet en liefde voor het vaderland.

Ik heb overigens de korte autobiografieën van alle Groep 2000 leden tussendoor steeds gelezen. Ik was zo nieuwsgierig naar al deze mensen.  Dat kon ik niet laten……..Gezichten bij de verhalen krijgen is toch wel heel bijzonder en maakt het nog echter!

Ik ben van mening dat elke Nederlander het verhaal van deze vrouw eens moet lezen.


maurits

Bertje Leuw – Kleine Maurits

Uitgelezen op: 28/3/2015

Maurits is nog maar acht maanden oud als zijn ouders hem wegsturen om onder te duiken.

Het is 1943 en het is oorlog. Zijn ouders zijn Joods, dus ze willen hem en zijn oudere zus in veiligheid brengen. Maurits (ze noemen hem Broer) is doof geboren. Hij kan zich niet heel veel meer herinneren van de oorlogstijd omdat hij nog zo jong was.  Als de oorlog voorbij is, gaat hij weer terug naar zijn ouders en zijn zusjes. (In de oorlog, na zijn vertrek is zijn zusje Hans (Hannah) nog geboren).

Hij gaat naar de dovenschool en leert praten en gebarentaal te gebruiken. Zo nu en dan heeft hij wel een paar herinneringen aan zijn verblijf in Limburg. Hij werd daar gezien als een zoon van de familie waar hij bij ondergebracht was. Zijn moeder heeft haar oorlogsgeschiedenis op papier gezet en het aan hem gegeven. Zodat hij kon lezen wat zijn gezin en familie hebben moeten doorstaan. Maar hij heeft het nooit willen lezen, totdat ze al een tijdje overleden is. Hij leest het en is zo onder de indruk dat hij het verhaal op zijn eigen manier wilt gaan vertellen. Op het toneel, maakt hij er een voorstelling van met gebarentaal en gebruiksvoorwerpen.  Zijn zus Hans volgt hem op het toneel en kent zijn gebarentaal als geen ander. Zij vertaald het als het ware voor de mensen die geen gebarentaal spreken. Maar Maurits kan het zo beeldend brengen, dat het meeste gewoon begrepen wordt. Het is ook een vrij heftig verhaal. Zijn ouders hebben moeten overleven in een verschrikkelijke oorlogstijd. Ze waren nergens welkom en hij heeft er nooit iets van geweten. Het is ook nog eens een verhaal wat gebaseerd is op echte gebeurtenissen. Ik vind het heel bijzonder hoe Maurits dit allemaal kan uitbeelden. Het is niet makkelijk om te weten te komen hoe moeilijk je moeder het vond om jou achter te laten. Hij verteld ook wat er met zijn andere familieleden is gebeurt.  Heel bijzondere Novelle. Het is geen dik boek, maar het verhaal is er een die verteld moest worden. Vanuit het oogpunt van een doof jongetje naar een dove oudere man. De manier van schrijven is ook beeldend, dus je ziet alles voor je. Heel mooi neergezet! Ik geef het boek 3,5 sterren. Een boek wat altijd in mijn oorlogscollectie zal blijven.

De cover is ook erg sprekend. Past precies bij het verhaal. Het is het podium van Maurits, met de spullen die hij gebruikt.


licht

Anthony Doerr – Als je het licht niet kunt zien

Dit boek is echt prachtig! Het zou zomaar eens echt gebeurt kunnen zijn.

Marie- Laure wordt op een heel jonge leeftijd blind. Je volgt haar vanaf dat moment en de hele tweede wereldoorlog door. Haar vader werkt bij een museum in Parijs. Ze gaan weg uit Parijs, want haar vader moet iets van onschatbare waarde beschermen. De Zee der Vlammen! Het is een diamant met geheimzinnige krachten.  Ze vinden onderdak bij een oudoom in Saint- Malo. Het dorpje ligt aan de kust en is omringt door de zee. Zijn blinde meisjes wel veilig in de oorlog?

Als haar vader spoorloos verdwijnt en de oorlog goed losbarst, voelt ze zich enorm alleen. Ze sluit de huishoudster en haar oudoom in haar hart. Het is overleven geblazen in de koude winters van de oorlog. Eten is schaars. Ondertussen is er een Nazieofficier opzoek naar de zee der vlammen. Er zijn nepexemplaren van gemaakt en over de hele wereld verspreidt. Niemand weet wie de echte bij zich heeft, zelfs de dragers niet. En hij gaat over lijken…Kunnen ze hem ontlopen?

Werner Pfennig is een wees en Duits. Hij belandt op een Nazi-school en moet meehelpen in de oorlog. Hij staat dus aan de andere kant. Hij komt ook in Saint- Malo terecht. Op een moment komen ze elkaar tegen. Wat er dan gebeurt, moet je echt zelf lezen….Spannend, ontroerend en levensecht!

Heerlijk korte hoofdstukken, leest makkelijk weg. Ik geef het boek een dikke 4,5 sterren!

Het is echt een aanrader. Hij is wel vrij dik, maar het is echt een goed boek!

Ik heb echt een traantje gelaten.. Dit boek grijpt je bij de keel (of je hart) en laat je niet meer los. Echt allemaal gaan lezen.


sisi

Martin Ros – Sisi, leven en dood van Elisabeth

Uitgelezen op: 17/2/2015

Dit boek gaat over het leven van de beroemde keizerin, later ook Koningin van Hongarije.

Het begint bij haar gelukkige jeugd. Ze groeit op in Beieren, Duitsland. Als ze 15 jaar oud is, valt ze ineens op. Niemand minder dan Franz- Joseph, wil met haar trouwen. Als ze dan 16 jaar oud is trouwen ze. Ze wordt al heel jong moeder van har eerste kind: Een dochter. Deze sterft al heel jong. Ze krijgt nog een dochter, een zoon en daarna nog een dochter. Haar zoon Rudolf is de keizerlijke opvolger. De jongen wordt sinds kleins af aan klaargestoomd door zijn vader. Als 6 jarig jongetje wordt hij snachts wakker gemaakt op verschrikkelijke manieren. Sisi besluit dat zij voor de kinderen wil gaan zorgen en neemt ze met zich mee. Maar dat lukt haar pas na een lange tijd. Dan geeft Franz-joseph eindelijk toe. Het is niet echt een gelukkig huwelijk, hij aanbidt haar, maar zij is iemand die niet veel praat. Ze is niet gelukkig en blijft vrijwel altijd alleen. Het is haar eigen keuze. Ze brengt vele mannen hun hoofd op hol. Maar begeren doet ze, ze niet. Ze is ook altijd bezig met haar uiterlijk. Ze is zo superslank, eet bijna niks en blijft altijd op gewicht. Haren wassen doet ze niet zomaar, nee dat ritueel duurt bijna 4 uur lang. Ze is afstandelijk naar haar zoon en man toe. Ze gaat dan wel weer op bezoek bij hospitalen, langs gewonden en zieken uit de oorlog en gevecht situaties. Ze leert vloeiend Hongaars spreken en gaat daar ook wonen. Ze is dol op paarden en gaat graag op vossenjacht of ze traint met circuspaarden.  Ze doet ook op hoge leeftijd nog aan turnen. Het is een vrouw die niet vaak heeft stilgezeten. Ik bewonder haar enorm. Ik heb nooit geweten hoe ze aan haar einde is gekomen. Ik kon alleen de weelde maar, waarin ze leefde. Maar alles heeft een donkere zijde. Je leert haar d.m.v. getuigenissen beter kennen.  Het geeft echt een goed beeld van hoe haar leven eruit zag tot haar dood. Ze had best een scherpe tong als het kon. En was bezig met de politiek.

Maar haar leven zat ook vol met tragedie. Zoals de zelfmoord van haar zoon. Vele mensen die ze liefhad stierven jong. Er staat ook een hoofdstuk in over Koning Lodewijk van Beieren. Ze was daar best close mee. Ze waren ook familie van elkaar.

Ik ben zelf op zijn kasteel/paleis geweest. Het ligt in de Chiemsee op het herreninsel. Het is een soort van kopie van Versailles. Ik vond het echt zo mooi om te zien. Vooral dehal met al die kaarsenstandaards, je zult ze maar moeten aansteken. Zo onwerkelijk! Sprookjesachtig. Nu weet ik ook meer over zijn leven en dat hij vreemd was wist ik al. De film The three Musketeers van een paar jaar geleden met Matthew Macfadyen is daar ook opgenomen. Ik ben ook in Oostenrijk bijvoorbeeld in het paleis in Innsbruck geweest. Het mooiste vond ik daar de schilderijen en het kapelletje. Sisi zou daar vaak hebben gebeden, als ze er was. Ik herinner me de thema kamers. Gele kamer, de roze kamer, de blauwe kamer enz. Sisi was altijd origineel. Toen zij stierf, stierven de Habsburgers ook langzaam. Je kunt misschien zeggen, dat als zij en andere familieleden langer geleefd zouden hebben… De wereld er heel anders uit had gezien……Doordat deze familie verdween, kregen de Nazi’s de overhand. En Hitler vrij spel………. Niet dat je zo’n man had kunnen tegenhouden. Maar die vraag blijft wel even bij mij hangen..Wat als????????? 4 sterren****


gifgas-ziektekiemen-en-oorlog-aalders

Gerard Aalders – Gifgas, ziektekiemen en oorlog

Uitgelezen op: 30/12/2014

Gebruik van gif (gas) is ouder dan de weg naar Rome.

Zelfs in de bijbel werden ze al gebruikt. Denk maar eens aan de Ark des Verbonds.

Duizenden jaren geleden, ver voor Christus was het ook al een feit. Bijvoorbeeld in gif gedoopte pijlen en zwaarden die in een oorlog werden gebruikt. Het is een gemene manier van oorlog voeren.

Het komt ook voor in veel verhalen van de griekse Mythologie. Denk eens aan Achilles en de in gif gedoopte pijl, wat hem fataal werd. Duizenden jaren geleden wist men al dat je met gif veel kon.

Sinds 1993 bestaat het CWC; Chemical weapons convention.

Je mag geen gifgas meer gebruiken in oorlogen. Dat het nog steeds gebeurt is een feit en druist tegen dit verdrag  in. Bijna alle landen ter wereld hebben het verdrag getekend.

Leonardo Da Vinci probeerde al gifgassen uit, tijdens zijn uitvinderbestaan. Hij heeft veel wapens bedacht of beter gemaakt.

In WO1 werden er vaak gasaanvallen uitgevoerd. In het begin namelijk door de Duitsers, die het getest hadden samen met de Russen. Een periode later kwamen ook de Britten met gevaarlijke gassen. De Duitsers hebben Mosterdgas uitgevonden in die oorlog. Sarin stamt ook uit die tijd.

De Duitsers hebben veel gassen getest op gevangenen in oorlogskampen. Maar de gevangenen vochten op hun eigen manier terug. Ze zorgden ervoor dat de Duitsers met Tyfus besmette urine binnenkregen via hun eten.

Biologische oorlog is er niet gevoerd in WO2, ze begonnen te laat. Maar er was zelfs een idee om de Pest te gaan verspreiden. Maar het is niet door gegaan. Godzijdank!

Na de oorlog begon er een klopjacht naar de geleerden die het gas hebben uitgevonden en ermee experimenteerden. Niet alleen de Duitsers deden dat. De Japanners bijvoorbeeld ook.

Dat je van dit boek heel wat opsteekt is een feit.

Er staat o.a. een woordenlijst met afkortingen in.Foto’s en tekeningen.

Maar ook een conclusie en een heleboel extra informatie achterin d.m.v. noten.

Als je interesse hebt voor oorlogen, dan is dit echt een goed boek voor jou. Je komt veel te weten over deze gemene manier van oorlog voeren!

Ik geef dit boek 3***sterren. Het is heel informatief.


memoires

N.K.C.A in ’t Veld – Oorlogsmemoires

Uitgelezen op: 19/12/2015

N.K.C.A in ’t Veld – Oorlogsmemoires

In dit boek verteld de schrijver veel van zijn herinneringen aan de oorlog.

Het begint toen hij een klein jongetje was en in Den Haag woonde. Zijn ouders waren absoluut anti-Duits en staken dat niet onder stoelen of banken. Hij nam het van hun over. Hij verteld over foute Nederlanders in de oorlog. En er zijn er heel wat die hij zich kan herinneren in zijn stad, dorp en omgeving. Hij heeft het bombardement op Rotterdam van een afstand meegemaakt. Ze werden steeds verhuisd door de Duitsers. Dus kwamen ze ook in Leidschendam te wonen. Ternauwernood heeft hij zelf de Hongerwinter overleeft. Leven op tulpenbollen (die aten ze) klinkt mij bekend in de oren. Mijn oma moest daar ook van eten/ leven. Dat heeft ze mij zelf verteld, jaren voor ze stierf.

Hij verteld over een Duitse soldaat die bij hen inwoonde en ook over wat zijn gevoelens waren over de Jodenvervolging. Hij praat over zijn vader en moeder en zijn zus. Het is een heel persoonlijk verhaal en echt zijn memoires van de 2de wereldoorlog.

Ik vind het altijd ontroerend om memoires te lezen uit deze periode. Het is dan ook een boek wat je snel uitleest! De cover vind ik persoonlijk erg mooi. De bommenwerpers die komen ook in zijn memoires voor. Het is volgens mij ook een echte foto uit de oorlog. De schrijver was namelijk werkzaam voor het NIOD in het verleden.  3 sterren***


langemarcj

Vincent Dumas- Divisie Langmarck

Uitgelezen op: 2/12/2014

Dit boek gaat over de Vlaamse tak van de Waffen SS in de tweede wereldoorlog.
Er staan veel foto’s in, zodat je gezichten bij namen kunt krijgen. Ook een aantal situaties worden zo levensecht!
In 1939 stelde de waffen ss nog niet veel voor. In 1940 veranderde dat na de aanval op Nederand.
Himmler ging de strijd aan tegen het bolsjewisme. In 1941 ontstond de vlaamse Waffen SS uit voornamelijk vrijwilligers. Ze moesten Leninggrad vernietigen. In 1942 ontstond de divisie Langemarck, werd Stormbrigade Langemarck in 1943. De Russische bevolking leed enorm onder de aanvallen en de oorlog. In 1944 verloor Langemarck maar liefst 75% van zijn manschappen.
In de Oekraine werd enorm veel strijd geleverd. Plaatsen die je nu bekend in de oren klinken,zoals bijvoorbeeld Charkov. In 1944 werd het officieel een Divisie. Na operatie Sonnenwende kwamen ze bij arnwalden terecht. Dat was de laatste slag. Op 2 mei  1945 was het vlaamse Waffen SS geschiedenis. Ze werden krijgsgevangen van de Amerikanen. Niet veel later volgde ook de rest van de Waffen SS.
Een zeer boeiende geschiedenis van deze divisie. Ze hebben heel wat meegemaakt in de oorlogsjaren. Toch werden ze verslagen en dat is maar goed ook.  Ik lees dit soort boeken altijd met gemixte gevoelens. Ik heb absoluut geen liefde voor deze legereenheden. Het waren voor mij echt de slechteriken, het kwaad zelf. De Waffen SS waren absoluut geen goede mensen. Dus doet me dan goed aan het einde, dat de divisie niet meer bestond na 2 mei 1945. 3 sterren***


stenvik

Strijd om Stenvik- (walhalla saga 1)- S. Kristjansson

Uitgelezen op: 21/11/2014

Voor de liefhebbers van de serie Vikings op tv, is dit een echte must!

Het verhaal is spannend vanaf het begin. Ulfar is in ballingschap en reist met zijn neef allerlei nederzettingen langs. In Stenvik wil hij echter blijven. Hij heeft een vrouw gezien, waar hij als een blok voor valt. Maar Stenvik wordt van 2 kanten aangevallen. Overzee komen de Vikingen die in Thor, Loki en Freya geloven. Hun leidster is Skuld. Zij heeft echt bijzondere krachten. Krachten die je magisch moet noemen. Ze is er zeker van dat ze Stenvik kan innemen en ze weer in de oude goden kan laten geloven. De vikingen zijn echt meedogenloos. Hakken erop los. Je  moet wel tegen bloed kunnen! Er vloeit namelijk heel veel bloed. Over land komt Koning Olav. Hij is van een ander geloof: de Witte Heer. Ze zijn Christenen. Hij komt ook om de stad in te nemen. De mensen in Stenvik krijgen het zwaar te verduren. Zal Ulfar het overleven? Kan hij zich ergens terug trekken met de vrouw waar hij voor is gevallen? Je volgt verschillende karakters door het verhaal heen. Van alle kampen, leer je zien hoe het voor hun is. Mijn favoriete karakter is wel de Smid Audun. Een beer van een vent, die je echt gaat waarderen. Er zitten ook een aantal zeer slechte mensen in. Met een dubbele agenda.

Superspannend, meedogenloze strijd om een stad in Noorwegen. Makkelijk te lezen, goed nederlands. Bijna in 1 ruk uitgelezen dit boek. Ik kijk al uit naar nog meer Walhalla- Saga!

5 sterren*****


verzet-pierik

Perry Pierik en anderen – Verzet

Uitgelezen op: 17/10/2014

Dit boek gaat over allerlei vormen van Verzet in de 2de wereldoorlog.

Ik geef een korte samenvatting, maar je moet deze verhalen zelf lezen. Ik wist van veel van deze dingen nog niets af………………. Er staan ook veel foto’s in van de omgeving en de mensen die erbij betrokken waren. Ook kopietjes van documenten uit die tijd!

Het zijn een aantal verhalen van verschillende schrijvers.

Mij heeft het verhaal van het Verzet in auschwitz het meeste aangegrepen. Het is altijd al iets wat me aangrijpt. Maar dit zijn stukjes die ik nog niet eerder gelezen heb. Een Jood die in het crematorium werkte in het kamp en een manuscript schreef tijdens zijn verblijf daar. Het manuscript is later teruggevonden met zijn verhaal. Er ontsnapten zelfs mensen uit het kamp en er was een joodse verzetsgroep actief. Er is zelfs een pater die er zat heilig verklaart door de paus! Er zijn zoveel verhalen nog steeds niet verteld, daar kom je dan wel achter!

Een ander verhaal gaat bijvoorbeeld over de spoorwegen in Rusland. De partizanen die tegen de duitsers vochten en de treinen aanvielen. Veel ging over het spoor, dus dat uitschakelen betekende een vertraging voor de Nazi’s. ik wist hier ook niets vanaf, totdat ik dit las. Weer zo’n verhaal wat nooit verteld is.

Het gaat over mensen die in het verzet zaten, maar men twijfelde aan welke kant ze stonden.

Door dat verhaal te lezen kun je zelf een conclusie trekken. Verzet of een Nazi?

De Handschar divisie, waar veel Moslims bij zaten, was ook goed bekend in de oorlog. Ze zaaiden dood en verderf.

In het Franse dorpje Oradour heeft de SS echt verschrikkelijke dingen gedaan. Het kon het daglicht absoluut niet verdragen. Het verhaal van dit dorp is nu ook verteld. Dit heeft me heel erg aangegrepen. Wat daar gebeurd is, is beestachtig.

3 sterren***


blitzkrieg

Vincent Dumas –  De stalen vuist van de Blitzkrieg (de 1ste pantzer division 1939-1941)

Uitgelezen op: 24/9/2014

In dit boekje volg je zeer gedetailleerd de pantzer divisie van het Duitse leger, door alle grote veldslagen in de periode van 1939 tot en met 1941.
De Duitsers liepen na de 1ste wereldoorlog enorm ahter als het op tanks aankwam.
Maar alleen met tanks kun je ook een oorlog niet winnen. Je hebt ook gepantserde voertuigen nodig.
De Duitsers besluiten dat beiden er moeten komen. In 1935 konden ze met de eerste tanks al oefenen. Het eerste Pantzer Division was voor het begin van de 2de wereldoorlog een feit.
Eind augustus 1939 besloten ze Polen binnen te vallen. Ze kregen snel een groot gebied in handen.
De rivier de Weichsel was een obstakel omdat de Polen een goed en vooral sterk leger hadden.
De overkant werd evengoed bereikt. Vanuit daar rukten ze op naar Warschau. En daarna was Luxemburg aan de beurt. Via Luxemburg de Ardennen in bij België. Het succes bleef maar voortduren, ook de Franse Ardennen kwamen aan bod. In Belfort konden ze in een hotel zo aanschuiven voor het ontbijt. De tafel was gedekt voor het Franse leger. Maar de Fransen waren al verjaagd.  Zo snel ging het allemaal! Een echte Blitzkrieg dus. De Pantzer division was niet te stoppen!
Maar op 25 juni 1941 moesten ze stoppen van Hitler. Wat bleek? Hij had andere plannen. Operatie Barbarossa werd een feit. De Duitsers hadden een groot doel. Via Leninggrad naar Moskou. Maar de Russen vochten Bikkelhard terug. Ze gaven zich niet zo gemakkelijk gewonnen!
Er zitten foto’s in het boekje, tabellen en van elke tank die in het verhaal voorkomt een tekening met informatie. Heel erg informatief boekje! 3 sterren***


syrie

Vincent Dumas – Syrie

Uitgelezen op: 19/9/2014

Dit boekje heeft foto’s zodat je een beter beeld krijgt van wat er zich allemaal afspeelt, in een door oorlog verscheurt land. De familie Assad is de machtigste van Syrië. Poetin staat aan Assad’s kant. Hij zei al snel dat het Westen doof is voor wat er nu echt gebeurt in Syrië. De islamitische politiek wordt steeds sterker. Ook komen er veel radicale islamitische groeperingen bij. Denk aan Al Quaida, de Soennieten met hun haat voor het westen en de Sjiieten en nu vooral veel in het nieuws de IS, Isis.

Ook doen er steeds meer van onze eigen landgenoten mee aan de Jihad. Het komt allemaal dichterbij dan we willen. Bashar Assad was niet de eerste keuze van zijn vader Basil als opvolger.

Dat was zijn broer, maar hij overleed door een auto-ongeluk. Bashar woonde in Engeland en heeft daar ook zijn vrouw gevonden. Hij had dus veel westerse ideeën en wou het Regime in Syrie veranderen. Hij was de hoop van het volk. Niet voor lang! Hij kwam erachter dat het niet lukte met het Regime. Het ging niet samen met westerse ideeën, dus werd alles weer als vanouds.

De moslimbroederschap hield zich gedeisd, totdat ze hun kans zagen.  Het Jihadisme is voor Assad ook gevaarlijk! Hij zit dus tussen het Westen en De Islam in. Hij kan geen kant op.

De Arabische Lente begon uiteindelijk door een fruitverkoper die Bouazizi heette. Hij pleegde zelfmoord. Dit was de trigger voor het volk. Ze kwamen in opstand. En na die opstand, werden het er meer en meer. Daarna sloeg het over naar Egypte en vele andere landen.

Assad maakte echt een gruwelijke fout. Hij slachtte vele moslims af in Hama tijdens Ramadanzondag.

Toen kwam de burgeroorlog helemaal op gang. Er zijn zoveel groeperingen die nu vechten…Hezbollah, Isis, de Koerden en nog veel meer. Assad heeft verschrikkelijke methodes gebruikt…Wie herinnert zich de gruwelijke beelden van de Sarin-gas- aanvallen niet?

Poetin kwam met het idee, dat Syrië alle wapens moest ontmantelen en inleveren. Amerika stemde in. Maar zal deze oorlog ooit stoppen???? Ik vraag het me af. Ik denk zelf dat het altijd onrustig blijft daar. Eeuwen geleden was het al zo, zie de krijger Saladin. Het zal nooit rustig worden in die gebieden. Als je van de recente gebeurtenissen meer wilt weten, moet je echt dit boekje lezen, het geeft antwoord op veel van je vragen. En verteld over dingen die je nog niet wist. 3 sterren***


saladin3

Jack Hight –  Heilige oorlog, Saladin boek 3

Uitgelezen op: 27/7/2014

Het 3de en laatste deel in de prachtige trilogie!

Dit boek neemt je weer mee langs vele grote veldslagen en oorlogen.

Ik ben altijd gefascineerd geweest door Saladin. De machtigste man van het Heilige land. Zijn allerbeste vriend John,vecht  voor de vijand. John zijn Koning Boudewijn ligt op sterven. Hij heeft lepra en langzaamaan teert hij weg. Ondertussen, terwijl hij nog leeft is de strijd om de troon al los gebarsten. John probeert hem te beschermen tot het bittere eind. John is in dienst bij de heilige grafkerk. Hij is eerst priester en word later zelfs aartsdiaken en de leider van de heilige grafkerk. John word ook een dagje ouder.

Saladin is verandert. Hij is niet meer zo nobel als hij in het verleden was. Hij is zichzelf kwijt. Toch wil hij Jeruzalem veroveren. Hij is een stuk ouder, zijn zoons vechten nu mee in de oorlogen die hij voert.

Tussen alle veldslagen door komen John en Saladin elkaar steeds weer tegen. Alleen vecht John voor Saladin’s vijand. Toch kunnen de oude vrienden elkaar geen haar krenken.

John gaat op een gegeven moment terug naar Engeland omdat Saladin hem laat ontkomen. Hij gunt zijn oude vriend een goed leven, dus laat hem gaan. In Engeland mist John Het Heilige land steeds meer. Hij is thuis bij zijn broer, maar hij voelt zich er niet meer thuis. Hij besluit om weer terug te gaan. Maar hij kan het hele eind niet op eigen kracht bewandelen. Dus hij sluit zich aan bij Koning Richard Leeuwenhart. Leeuwenhart blijkt een ongenadige man te zijn. Een zeer goed krijgsheer, de mannen houden van hem. Maar het lijkt wel of hij voor oorloog leeft. Hij voert zijn legers, samen met onder andere de fransen aan naar het Heilige land. Saladin moet toekijken hoe hij steeds meer steden in neemt. Hij besluit dat hij deze leeuw moet temmen, wat er ook gebeurt.

Of er echt vrede kan ontstaan tussen de Christenen en de Moslims? Wie zal het weten.

Iedereen die zich Saladin herinnert, weet dat Saladin een groot man was. Door hem is Jeruzalem geworden wat het nu is. Zal hij het redden? Allebei hebben ze goed recht op het land. Zal Jeruzalem ooit niet in handen van alleen de Christenen of Moslims zijn????Kan het word gedeeld? Zal het ooit rustig worden daar? Ze vinden dat ze recht hebben op het gebeid. De Rots van de islam en het Ware kruis horen er thuis! Je kun niet echt een kant kiezen in dit verhaal. Je begrijpt John. Je voelt een soort haat opkomen voor Richard Leeuwenhart, wat een akelige man was dat! En voor Saladin voel je compassie. Er is eigenlijk geen kant te kiezen. Je moet wel neutraal blijven, omdat deze twee vrienden dat ook kunnen zijn wat hun vriendschap betreft. Ze begrijpen elkaar! Nu de rest van de wereld nog! 5 sterren*****


saladin-2

Jack Hight – Saladin 2

Uigelezen op: 11/7/2014

Het boek begint meteen waar het eerste boek was geëindigd: namelijk bij John’s gevangen neming. Hij word gemarteld door een priester Heraklius. Echt geen fijne manier van martelen. Hij word net op tijd gered door Koning Almaric. Hij besluit zijn leven te sparen. Maar dan moet John wel priester worden en zijn leven aan god gaan wijden. Hij besluit dat te doen. Hij raakt nauw betrokken bij de koning en zijn zoon Boudewijn. Boudewijn heeft lepra, John word zijn leraar. Agnes, de moeder van Boudewijn is een serpent, niet te vertrouwen, dat heeft John al snel door. Aan het hof gaat iedereen over lijken. Zal hij Boudewijn kunnen beschermen?

John’s zoon oebadah word ook al een grote kerel. Hij vecht mee met zijn oom Saladin. Als hij John ziet dan spuugt hij vuur, hij houdt immers niet van Franken. De jongen heeft geen idee dat John zijn vader is. En John belsuit dat het beter is dat hij dat nooit te weten komt.

Saladin word steeds machtiger en groter. Van Emir naar Vizier en dan naar Koning. Zijn succes blijft maar doorgaan. Hij word wel nog steeds door Gumastaghin in de gaten gehouden. Hij weet Saladin’s geheim. Namelijk dat hij een Zoon heeft verwekt bij Asimat, de koningin. Toen zij nog met de Noer ad Din getrouwd was. Hij probeert Saladin voor zijn karretje te spannen. Dit geheim mag nooit uitkomen. Dat betekend de dood van hemzelf en Asimat en zijn zoon. De koning weet niet beter of Asimat heeft een zoon van hem gebaard. Hij weet nog van niets. Dat wil Saladin zo houden.

John en Saladin komen elkaar regelmatig tegen in dit boek. Maar ze staan nu niet meer aan elkaars kant. Alleen proberen ze elkaars leven wel te sparen. Ze zijn broeders! Tijdens een van de grootste veldslagen die ik ooit beschreven heb zien worden staan ze recht tegenover elkaar. Zullen ze tegen elkaar vechten? Of redden ze elkaar? Ze hebben allebei een belofte gedaan hun land en volk te beschermen. Gaat broederschap voor de eer? Of niet!

Wat een prachtig verhaal weer. Het zit bomvol actie, vriendschap, liefde en verraad! Een prachtig verhaal over deze ooit zo sterke heerser Saladin! Het is nu ook actueel omdat het in die gebieden nog steeds onrustig is. Ik denk dat niemand ooit kan winnen daar. Ze blijven om het land vechten in alle era’s die de wereld nog telt! Prachtig omschreven, je krijgt echt het gevoel dat je erheen wilt. Je moet het met je eigen ogen zien…..Echte aanrader deze historische Thriller!5 sterren*****


arend

Jack Hight- Saladin 1, Arend

Uitgelezen op: 22/5/2014

Saladin…….Je hebt er vast weleens over gehoord… Ik persoonlijk via de film Kingdom of Heaven.

Wat een avontuurlijk leven heeft deze man gehad!

Dit boek is de eerste uit een trilogie en omschrijft gedeeltes van zijn leven. Saladin word geboren als Yoessoef. Hij groeit op met een oudere broer Toeran. Toeran is steeds enorm gemeen tegen zijn broertje. Toeran is in het hele verhaal een tiran, pestkop en iemand waar je een hekel aan krijgt.

Yoessoefs vader wint een veldslag tegen de kruisvaarders. Alles word prachtig omschreven, je verveeld je geen moment met dit verhaal. Als Yoessoef op een slavenmarkt loopt, valt zijn oog op een gewonde Frank, ene kruisvaarder. Hij besluit hem te kopen. De man word verzorgt en komt weer op de been, hij blijkt John te heten. Hij is een Saks (Engelsman) en gevlucht uit Engeland voor zijn verleden. Hij heeft zich bij de kruisvaarders aangesloten om in het reine te komen voor God.

Nu is hij een slaaf, hij moet werken voor Yoessoefs vader. Yoessoef leert hem Arabisch en john leert hem vechten in het geheim. Dan komt Yoessoefs vader erachter. Hij besluit dat John vanaf dat moment Yoessoefs slaaf word, zijn persoonlijke dienaar. Het groeit uit tot een prachtige vriendschap tussen deze twee jongens. Ze trekken samen ten strijde, delen lief en leed…En beschermen elkaar.

Alleen hun geloof blijft altijd tussen hun in staan. In de jaren die volgen groeien ze uit tot volwassen mannen. De vrienden doen mee in oorlogen….en ze worden verliefd op een vrouw, die eigenlijk nooit van hun kan zijn.  Zal hun vriendschap stand houden als Yoessoef erachter komt op wie John verliefd is? Je komt er ook achter hoe hij aan zijn bijnaam Arend is gekomen. Op de cover staat ook een prachtige Arend op de punt van zijn dolk. Dit boek is echt een groot avontuur. De veldslagen worden prachtig en gruwelijk tegelijk omschreven. Yoessoef groeit langzaam op en word de Arend en later Saladin. Heldenmoed en vooral een hele pientere jongen is het! Ik heb genoten van dit boek, kan niet wachten tot ik de tweede in mijn handen heb. 5 sterren *****


viking

Tim Severin-Viking 1

Uitgelezen op: 27/4/2014

Nadat ik de tv serie Vikings ontdekte, vroeg ik mij af of er ook boeken waren over Vikingen.

En ik vond een Trilogie van Tim Severin! Ik heb nu het eerste boek gelezen en ben er helemaal dol op! Dus wil ik nu het eerste boek met jullie delen;-)

Zoon van het Noorden gaat over Thorgils Leifsson. Hij is de zoon van een van de bekendere Vikingen Leif de Gelukkige en Thorgunna (moeder). Hij word in 999 geboren.

Als hij nog maar een klein jongetje van een jaar of 3 is stuurt zijn moeder hem naar zijn vader.

Thorgils is een buitenechtelijk kind. Zijn moeder Thorgunna komt uit Ierland.

Zijn moeder word een Heks genoemd… Zij had het zicht. Thorgils heeft het ook. Hij ziet voorspellende visioenen en krijgt ook voorspellende dromen……..

Van zijn familie krijgt hij niet veel liefde. Hij groeit vrij eenzaam op. Maar daardoor is hij ook heel sterk en zelfstandig geworden.

Zij vertrekt naar IJsland en zorgt voor hem tot hij als klein jongetje  naar zijn vader word gestuurd in Groenland.

Vanuit Groenland komt hij in Vinland terecht. Als ik het goed heb is dat wat wij nu kennen als New Foundland, dus geen Finland;-). Hij heeft verschillende leraren in zijn leven die hem alles leren over De oude gebruiken en gewoontes. Er zijn verschillende vetes en ruzies die met veel bloed worden uitgevochten. Hij komt later ook nog in Ierland terecht als krijgsgevangene, slaaf en als een novice in een Klooster. Ze proberen een monnik van hem te maken.

Hij word ziek, ontkomt op het nippertje aan de dood en past zich aan alle omstandigheden aan.

Het boek gaat van zijn geboorte tot en met ongeveer zijn 19de levensjaar.

Hij maakt heel wat avonturen mee en ziet wat van de wereld!

Boordevol actie en je steekt er ook nog wat van op.

Ik vind ook de Kaarten die erin staan heel mooi…Zo weet je precies waar Thorgils nu is en waar hij is geweest en nog heen gaat…. Er gebeurt zo veel…..Gewoon gaan lezen dit boek! Dan weet je waarom ik hem in 2 dagen uithad! Dit boek krijgt 4 ****sterren van mij…Origineel en avonturistisch!