Biografie/ levensverhalen

img_20190425_141043_581_optimized6707616441927683969.jpgDe cover straalt al. Victoria kijkt je recht in je ogen. De vormgeving van dit boek is prachtig. Er staan veel prachtige foto’s in uit de serie, maar ook foto’s en schilderijen van de echte koningin. Haar stamboom is ook zeer duidelijk weergegeven en je merkt dat de Europese koningshuizen met elkaar verbonden zijn.

De auteur heeft gebruik gemaakt van de dagboeken van Victoria. Ze heeft gedurende haar hele leven, alles vastgelegd op papier. Vanaf haar allereerste krabbel als klein meisje tot de oudere vrouw aan toe.

Je leert over haar leven als onschuldig kind, maar ook over haar familie en opvoeding. Ze had altijd al een eigen wil en het stond toen al vast dat ze een sterke vrouw zou worden. Door omstandigheden werd zij de troonopvolger.

Je leest over hoe ze moest wennen, ma het verhuizen van Kensington naar Buckingham, over haar kalverliefdes en haar heimwee, maar haar echte thuis. In de serie komt ook haar liefde voor Albert aan bod. Deze onverwoestbare band, moest ook echt groeien. Ze had namelijk een oogje op een heel andere man!

De persoon die ze het meest vertrouwde Lord M, lees je ook steeds meer over. Ze had Er lak aan wat mensen over haar (En hem) dachten. Maar mensen houden Nu eenmaal van roddelen.

Hoe zat haar huishouding in elkaar? Deze mensen achter de schermen worden meer in de spotlight gezet. Hoe leven ze in het paleis? En welke veranderingen heeft ze ingevoerd?

Alles over haar bruiloft en achter de schermen bij het filmen, van deze prachtige serie. Waarvan ik echt op een vervolg hoop, nog steeds.

Het is zo gedetailleerd en mooi op papier gezet. Ik moet het 5 sterren geven!*****

—————

Michiel Smit -Gameboy

Dit boek laat je kennismaken met de wereld en het leven van iemand, die verslaafd is. Je kunt het vaak niet aan mensen zien, maar ze zitten vreselijk in de knoop en het lijkt alleen maar erger te worden. Zeer aangrijpend verhaal.

Michiel krijgt een gameboy als hij nog op de basisschool zit. Hierdoor gaat de gamewereld voor hem open. Hij gaat steeds meer gamen, kan er niet mee ophouden. Zijn sociale leven zakt in en zijn relatie met zijn ouders is aan het afbrokkelen. Hij probeert er steeds weer mee te stoppen. Hierdoor gaat hij meer sporten en meer sociaal doen, maar hij is de grip op de realiteit totaal kwijt. Hij zakt in een ernstige depressie en niemand ziet het aan hem.

Dit boek gaat over eenzaamheid, gevoelens, jezelf verliezen en kracht. Het heeft mij diep geraakt en leest echt vlot. Het leest als een waargebeurd verhaal en dat is het ook. Echt knap, dat je jezelf zo bloot durft te geven als auteur!

Dit boek laat je heel goed zien wat een verslaving met je hersenen doet. En vanuit het oogpunt van de verslaafde zelf, is dat toch een origineel beeld.

En het kan best dichtbij komen. We hebben allemaal wel eens uren zitten gamen, maar wij konden het loslaten op een moment. Voor mijzelf begon de computer wereld ook met een gameboy.
Als je in de jaren 80 bent geboren, kun je veel dingen herkennen. En je gaat jezelf nu afvragen of techniek tegenwoordig ook niet verslavend is. Want kun jij je losrukken van je telefoon?
Ik geef het boek 4****

https://ikhouvanhistorischeleerzameboekenenromans.wordpress.com/2018/07/21/michiel-smit-gameboy/

———-

In dit boek ga je terug in de tijd, naar het leven van de auteur zelf. Hij begint in zijn kindertijd en beschrijft allerlei dingen die hem zijn bij gebleven. Je ziet het ook echt door de ogen van een kind. Het is heel bijzonder om op deze manier een kijkje in iemands leven te mogen nemen. De honger, de oorlog en de moeilijkste periodes uit zijn leven zet hij op papier. Familie, vrienden en personen die indruk op hem hebben gemaakt. Het stukje over de ambachten vond ik erg leuk. Maar ook om te zien hoe zijn ouders rond kwamen als groenteboer. Het is leerzaam, maakt je aan het lach of roept emoties bij je op. Het was een hele andere tijd. Mooie memoires! Het speelt zich af in en rond de omgeving van Dordrecht. Als je daar een béétje bekend bent, komt Het nog dichterbij. Dus Het past ook bij de historische streekromans.
Het boek is verdeeld in diverse onderwerpen. Elk hoofdstukje bespreekt een andere herinnering. Het zijn geen lange hoofdstukken, dus het leest vlot.
Op de cover staat een foto van (ik denk) zijn vader op de groentewagen . Het is niet echt een scherpe foto. Door deze cover en titel zou ik het boek niet snel oppakken in de winkel. De titel wordt wel verklaard in een van de verhalen. Maar de cover is niet mijn smaak, er zit wel een mooie verhalenbundel achter, die ik geschiedenis liefhebbers kan aanraden! Ik geef het boek 3***

———————

In Dit boek ga je mee terug naar de kindertijd en jeugd van Dina Perla. Ze groeit op bij een moeder die haar pest, mishandeld en een minderwaardigsheidcomplex geeft. Ze krijgt vaak temhoren dat ze niéts waard is en ongewenst is. Haar moeder is ook nog eens streng gelovig. Joodse orthodox. Ze hoopt dat iemand haar wegkomt halen uit haar léven. Haar enige veilige haven is haar slaapkamer. Bij sommige buurtbewoners kan ze ook terecht. Haar moeder terroriseerde haar leven al vanaf haar geboorte. Ze heeft veel geleerd van haar leven bij haar moeder. Ze beschrijft de relaties met haar broers, moeder en vader.

Waarom heeft Dina- Perla zelf nog geen kinderen? Ze probeert erachter te komen, door haar kindertijd en jeugd op papier te zetten.

Op een moment vraag je, je als lezer echt af, hoe deze vrouw dat allemaal heeft kunnen doorstaan. Hoe is het mogelijk dat zij nog in de liefde kon geloven?

Dit is het verhaal van een ijzersterke vrouw. Ze neemt je mee in haar wereld. Een wereld die zich grotendeels achter gesloten deuren heeft afgespeeld. Een kijkje in de joods orthodoxe gemeenschap. Op school ging het ook niet echt fijn. Leraren delen klappen uit. Je kunt bijna niet geloven dat het waar is. Er gaat een wereld voor je open. En het is heel goed dat ze het in de aandacht brengt. Er zullen meer meisjes, kinderen en tieners opgroeien bij een moeder, die je gevaarlijk mag noemen. Ze zijn hun leven niet zeker. Als jij het weet? Zou je dan ingrijpen En helpen? Of draai je om en loop je ervoor weg?

Er zijn geen hoofdstuk titels. Maar een nieuw stuk geeft men aan met Een ster en Een boogje. Ook zijn geen alinea’s in deze eerste druk, waardoor sommige stukken verhaal in elkaar overlopen. Dan moet je even schakelen als lezer. Maar het is niet storend.
Een enorm aangrijpend verhaal, waarbij je echt de wanhoop kunt voelen. 4****

————————————

2017-08-30 18.53.42

Jan De Rooy -Arme Tak

Uitgelezen op:28/8/2017

In deze bundel neemt de auteur je mee op reis door een bijzonder leven. Hij zet alles vol humor op papier. Ik garandeer je dat je tijdens het lezen een glimlach op je gezicht krijgt.

Hij laat je kennis maken met zijn aparte / artistieke ouders. Ze waren niet rijk als het op vermogen aankomt. Maar op het gebied van ervaringen,plezier en herinneringen maken, zijn ze echt rijk.

Zijn kindertijd zie je door de ogen van een kind. En dat hij dingen anders zag dan volwassenen zorgt voor zeer grappige momenten en uitspraken.

Hij maakt als volwassene ook genoeg mee. Hij neemt je mee naar school, waar hij erg bijdehand was. Maar ook lijkt hij bijzondere mensen aan te trekken, waardoor het soms lijkt of je een verhaal uit Mr Bean zijn leven aan het lezen bent. Ik vind niet snel een boek zo leuk dat ik erom moet lachen. Dit boek krijgt het voor elkaar!

Aangrijpend maar humorvol. Het gaat heel goed samen!

Deze man heeft een zwak voor schoenen (soms lijkt het meer op een obsessie). Schoenen spelen een rol, in aardig wat van zijn verhalen. Ook staan er een aantal illustraties in.

Hij laat je ook nadenken over het leven. Als je arm bent kun je ook rijk zijn: een liefdevolle familie en humor maken je rijker dan je denkt dat je bent.

Dit boek heeft mij savonds op de bank heerlijk laten ontspannen. Ik moest af en toe zo erg lachen, dat de tranen over mijn wangen liepen. Lachbuien waar mijn omgeving niets van begreep. De oplossing is: zij moeten dit boek ook gaan lezen. Iedereen eigenlijk! Een boek met een lach garantie 😉. Het krijgt van mij dan ook 5*****omdat ik het heerlijk vond om in zijn leven te kijken.

Hou deze pagina in de gaten. In september ga ik een exemplaar van dit boek verloten!

———————————————————–

paaseiland

Paul Dentz- Jacob Roggeveen, Boudewijn Buch en de ontdekking van paaseiland

uitgelezen op 267/2/2017

Dit boek is voor geschiedenisliefhebbers een echte aanrader.
De auteur neemt je mee op reis door het leven van Jacob Roggeveen. Hij was een ontdekkingsreiziger. Hij heeft Paaseiland (Rapa Nui) ontdekt. Zijn verhaal is pas na zijn dood gepubliceerd. Hij was de man die uit Middelburg werd verbannen omdat hij er niet goedgekeurde ideeën ( geloof) op na hield. Dit is zijn reis door het leven. Je leest alles over zijn huwelijk, maar vooral over zijn passie: reizen. Hij was niet op zijn mondje gevallen en geen makkelijk persoon om mee te werken. Er staan schilderijen bij om je een beeld te geven van Roggeveen en de mensen om hem heen. Het is heel interessant om te lezen hoe het eraan toe ging op zon schip. Ze waren toch vaak jaren van huis af iedere keer. De V.o.C en W.I.C komen ruim aan bod.
Roggeveen was een man die zich vastbeet….En hij liet niet los, tot hij kreeg wat hij wilde.
Eenmaal op Paaseiland zie je hoe het er voor de bemanning uit zag. De inheemse bevolking kwam nog vreemd over. Het mysterie van het eiland is nog steeds intact gebleven. Er zijn veel dingen bekend ondertussen, maar dat magische sfeertje zal er altijd blijven hangen. Diverse ontdekkingsreizigers hebben over dit eiland geschreven. Ik vond het een heerlijke reis door de geschiedenis. Ook al schrok ik af en toe wel van de brute kracht die Nederlanders gebruikten in die tijd. Het was niet echt een fijne tijd om in te leven. Ziektes, mensen stierven jong. Er lag vanalles op de loer om je in een vroegtijdig graf te krijgen. Geweldig om mee te leven over het leven van deze man. Hij is misschien niet zo heel erg bekend. Maar dat verdiend hij wel.
De auteur schrijft een stuk over Boudewijn Buch en zijn fascinatie voor eilanden, Buch komt zo weer een beetje tot leven.
Ik vergat de tv helemaal tijdens het lezen, dus ik vond het een zeer spannend stuk geschiedenis!
Ik geef het boek 4****


kijk-maar-even-wat-je-doet-evelien-eijssen-boek-cover-9789463380782

Evelien Eijssen

uitgelezen: 9/12/ 2016

Kijk maar even wat je doet! Maar wat zou jij doen als je een prachtig leven hebt, dat van de een op de andere dag op zijn kop staat? En het lijkt alsof er een vonnis over je leven is uitgesproken?

Dit boek is geschreven door Evelien. Ze is ongeneeslijk ziek en heeft nog maar een paar vitale maanden in het vooruitzicht. Ze besluit om er alles uit te halen. Zodra zij te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is, stort haar wereld in. Maar door gezonder te gaan leven en overal meer van te genieten, gaat het zo goed als het kan met haar. Ze kijkt er positief tegenaan en onderneemt van alles met haar gezin en vrienden. Ze wil leven, zolang als het mogelijk is! Ze is echt een beresterke vrouw! Wat zij allemaal moet doorstaan is echt zo hard en heftig! Ik vind het echt knap dat ze dat kan. Tijdens het lezen moet je echt traantjes wegpinken. Maar haar paar vitale maanden worden er steeds meer. Ze doet mee aan een nieuwe chemokuur en ze voelt zich zo goed…Het moet aanslaan toch? Ze staat met veel humor in het leven en zo schrijft ze ook. Humor en verdriet gaan goed samen. Ze heeft het over haar angsten en ze onder ogen te komen. Haar vakantie verslagen zijn ook erg leuk om te lezen. Evelien is zeer sportief en dol op fietsen. Haar man en kinderen, zijn haar alles en ze geniet van hun leven samen. Ze is een zeer dankbare vrouw en een echte heldin.

Ze heeft als een tijger tegen deze ziekte gevochten! Ik schreef alles in de tegenwoordige tijd. Maar Evelien is overleden ongeveer een week nadat haar boek in de winkels lag. Ze heeft haar boek dus nog kunnen zien. Ze heeft alle stappen in haar leven, met deze ziekte beschreven. De zaken die om de ziekte draaien, maar vooral over haarzelf. Ik moest weten hoe het met haar ging, toen ik de laatste bladzijde dichtsloeg. Haar levenslust zet je aan het denken over jezelf. Geniet, zolang het nog kan! Iedereen die deze ziekte zelf of van dichtbij meemaakt, weet dat het ook anders kan gaan. Het hangt van de persoon zelf af. Evelien is in mijn ogen een echte Heldin. Ze geeft je tips om gezond te leven en hoe te genieten. Het lijkt wel of we daar niet over nadenken als we gezond zijn. Ze was een echte levenscoach! Daarom is het zo cru, dat ze zelf niet langer mocht leven. Je emoties worden echt op proef gesteld. Maar ik denk niet dat je het droog kunt houden. Zeer mooi aangrijpend boek: 4****


levenshaast

Ingeborg van Beek – Levenshaast

uitgelezen op: 17/6/2016

De een heeft levenshaast, de andere gaat bij de pakken neerzitten. Ingeborg besluit te gaan leven na de diagnose: Kanker, ongeneeslijk ziek. Wat zou jij doen? Ik heb werkelijk geen idee. Zelf had mijn beste vriend een hersentumor, hij is eraan overleden. Hij had totaal geen levenslust meer. Hij wou niet dood, bleef zich verzetten, het was een bittere strijd. Ingeborg is juist heel anders. Ze besluit eruit te halen wat er nog inzit. Soms lijkt ze een heel ander mens te worden. Met grote gevolgen voor de mensen die van haar houden! En soms vind ik haar echt te ver gaan. In mijn ogen had ze meer rekening moeten houden met haar gezin. En zeker niet aan de drugs gaan, als je weet dat het je einde kan zijn. Dan hebben je kleine kinderen meteen al geen moeder meer. Ze willen zo lang mogelijk van je genieten en je bij zich hebben! Dat weet ik zeker. De extra tijd die je krijgt is bijzonder, hard en zeer emotioneel. Maar het laat een onvergetelijke nadruk achter op je nabestaanden. En hoe hard het ook klinkt. Dat had ik voor geen goud willen missen. Je wordt closer en gaat alles met elkaar delen, je zult af en toe vreselijk janken..Maar ook lachen…. Huilen en lachen liggen dichter bij elkaar dan je denkt!

Ingeborg verteld haar verhaal met veel humor, confronterend,enorm open en straight to the point. Ze is echt een sterke vrouw. Ze heeft lef! Toch begon ik me aan haar gedrag te ergeren op een moment. Maar als je die diagnose krijgt, dan verander jezelf ook. Had je al levenshaast en bijna geen tijd om rustig adem te halen, dan krijg je dat ter plekke. Het heeft ook met acceptatie te maken. Ik heb enorm veel respect voor deze vrouw, dat ze haar verhaal durft te vertellen en dat ze besloten heeft te knokken.

Wel vraag ik me af, hoe het nu met haar gaat? Ik hoop dat ze nog heel lang van haar kinderen mag genieten, en zij van hun moeder.

4****