Poëzie/ Gedichten

Petanak- Pulang

Een dichtbundel met gedichten en een aantal haikus gezien door de ogen van een Indonesiër.

Pulang, de betekenis is: Naar huis gaan.

En dat is precies waar deze bundel over gaat. Over je ergens thuis voelen of juist niet. Thuis is het thema.

Het vertrek van zijn vader uit Nederlands Indië en het proberen te aarden in Nederland.

Hij heeft het over Nederlandse steden en gebruiken, maar ook over Indië zelf. Sommige gedichten kun je jezelf in vinden. Hij beschrijft het zoals het is. En dat maakt het eerlijk en echt.

Een bundel die ik echt mooi vond.

De taal is begrijpelijk en als Nederlander zul je vooroordelen tegenkomen, maar die toch zacht worden gemaakt. Heel knap gedaan.

Want wat is thuis nu eigenlijk? Wanneer voel je je thuis? Wanneer wordt een huis, je thuis? Om over na te denken!

Ik geef het 4****


Sonn Franken- Scherm, mijn venster

In deze dichtbundel ga je mee op reis door het leven, van de dichter. Door middel van foto’s, voel je de sfeer van de gedichten nog meer . Mooie foto’s,  die allemaal  een verhaal vertellen. Ik denk Dat er voor iedereen tenminste een paar gedichten inzitten, waarin je het leven of dingen uit je leven zelf herkent. Er staan gedichten in die je raken en die je altijd bijblijven. Sommige gedichten geven je een gelukkig gevoel. Anderen nemen je mee, naar een donkere periode in je leven.

Het boek is ingedeeld in verschillende fases. Vooral genieten van het leven staat centraal. Ook is er aandacht voor de wielersport. Het laatste stuk zijn gedichten over dingen in het leven die indruk op je maken. En een van de allerlaatste gedichten, die heeft mij het meeste geraakt. Het heet de laatste reis. Zo voelt het om iemand te verliezen, waar je zielsveel van houdt. Dit is echt een gedicht, dat ik bij een afscheid van een geliefde zou willen voorlezen.

Er staan ook gedichten in over ons vaderland en bijvoorbeeld Carnaval. De foto’s passen er goed bij. Zo vertel je gevoelens in woorden en beeld uitermate goed. Ik geef het 4****

– ————————————————————————————-

droom

Maarten Barok – Er is een droom in mij

uitgelezen op: 1/11/2017

In dit boek kun je gedichten vinden met diverse thema’s. Zelfreflectie en Introspectie, Indonesië, Familie, Ouderdom, Liefde, Natuur en cultuur en levensbeschouwing en ervaring, zijn de topic waaronder de gedichten ingedeeld staan.

Voor iedere persoon, staat er wel een gedicht in. Het past bij je, of je herkent dingen.

Sommige gedichten, daar begreep ik niks van…..Andere gedichten kwamen zo dichtbij, dat ik kippenvel kreeg. Het is altijd mooi als iemand je kan ontroeren met woorden!

Een gedicht die mij raakte:  Twee minuten per jaar. Het gaat over de dodenherdenking. En ik denk er precies zo over. Dit mag nooit vergeten worden. Daarna komt ook een gedicht dat heet: Een minuut stilte. Deze kwam bij mij ook goed binnen!

Ook gedichten als : Meer Bewust en herfstdraden, zijn twee favorieten van mij.

Het allermooiste gedicht vind ik: Parachutist. Zo zie ik het ook echt…Geen prins op het witte paard. Ik ben op zoek naar een parachutist. Dat is echte liefde! Prachtig!

Het is een heerlijke bundel, om zo nu en dan eens op te pakken. Je kunt gewoon vooraan beginnen.. Of lees wat gedichten, waar je voor in de stemming bent, d.m.v. de thema’s.

Ik ben heel blij dat ik de kans krijg om meer Poëzie te lezen. Ik merk dat het me echt raakt. Niet alles, maar er zit altijd wel iets voor mij tussen. Ik kan me er mee identificeren. Dat blijft een heerlijk gevoel!

Ik geef deze dichtbundel 3,5 sterren. (cijfer: 7)

 


dansen

Tine Hertmans- Dansen in het zonlicht

uitgelezen op: 17/7/2017

In deze bundel neemt men je mee op reis door het leven. En hoe voelt het om te houden van? Afscheid nemen, liefde, pijn en de dood, staan ook centraal in deze bundel.

Ik vond het mooie gedichten. Sommige spraken mij enorm aan. Neem nu bijvoorbeeld het gedicht: De dans van Ares. Deze gaat over de wereld, zoals het nu is. Echt een gedicht van deze tijd. De dans der demonen, is ook zo’n voorbeeld.

Er staan best veel gedichten in, die in mijn ogen donker en duister aan doen. En een groot aantal die over de dood of sterven gaan. Het is wel heel mooi beschreven. Gedichten die je troost kunnen geven in moeilijke tijden.

Gedichten die je een beter gevoel geven en soms even laten terugdenken aan een fijne tijd.

De taal is begrijpelijk. Iedereen vult zo’n gedicht op zijn/ haar eigen manier in. Voor de een zal de betekenis anders zijn. Dit vind ik wel bijzonder goed gedaan. Je kunt je eigen gevoel erin loslaten! En dus worden deze gedichten ook van jou. Je hebt binding met deze bundel. Vaak als ik een dichtbundel lees…Dan snap ik weinig van de gedichten of de woorden die men gebruikt. Maar deze dichter heeft het toegankelijk gemaakt voor alle mensen.

Het laatste stuk van deze bundel zijn meer gedichten over bepaalde mensen. Deze worden zo goed beschreven, dat je ze voor je ziet. Knap gedaan, je moet het maar kunnen! Deze bundel krijgt van mij 4****.

 


bonte was

Colien Rijnders

Uitgelezen op: 31/8/2017

Voordat ik echt ga slapen, lees ik graag iets luchtigs. Met deze dichtbundel ga je met een glimlach of een goed gevoel onder de wel. De gedichten zijn vaak grappig, soms serieus en op andere momenten juist weer heel mooi. Er staan er ook een aantal in waar ik helemaal niets van begreep.

Je krijgt over allerlei topics gedichten te lezen, soms met een knipoog, soms met een lach. Het boekje is ingedeeld in 30 graden, 60 graden en 90 graden was.

De titel Bonte was vind ik heel goed gevonden. De dichter hangt namelijk echt de was buiten. Het zijn dingen waar ze over na heeft gedacht en de wereld moet haar visie zien op deze dingen. Het is geen vuile was, maar een bonte verzameling van hersenspinsels in dichtvorm.

Een paar gedichten vond ik echt heel mooi en daar kon ik me echt in vinden. Met Poëzie is dat zo, je moet je er in kunnen vinden. Als het bij je past, dan komt het goed binnen. Op het duin en Stiekem Spel, dat zijn bijvoorbeeld gedichten waar ik helemaal in pas. Dat vind ik dan echt bijzonder!

Ik vond het erg leuk om te lezen. Ik lees namelijk niet veel poëzie, maar wil het wel meer gaan doen. Het heeft toch iets moois: Zien hoe mensen woorden met elkaar kunnen verweven tot een geheel. Ik zou het zelf niet kunnen. Ik bezit geen dichtersgeest in de Nederlandse taal.

Ik geef het boekje 3 sterren!!!!!!!!!