Leerzaam

Hier kun je leerzame boeken vinden. Je steekt er iets van op.

————————————————————–


2017-10-08 11.41.15.png

Alles over mijn grappige cavia 

Uitgelezen op : 3/10/2017

Dit boekje is uitermate geschikt voor baasjes die meer willen weten over hun cavia.  Door middel van leuke illustraties en een grote dosis humor, kom je erachter Hoe leuk cavia’s nu echt zijn.

Wat vinden cavia’s leuk en wat niet?  Hoe reageren Ze als ze verliefd zijn? Wat eten ze graag?  En waarom eten ze hun poep op?

Dit boekje is zo grappig!  Een boze cavia staat bijvoorbeeld afgebeeld met een deegroller in haar pootjes.  Ik kan zeggen dat dit boekje je echt laat lachen.  Je komt erachter Hoe bijzonder deze dieren zijn.

Je leest vooral over hoe je dat kleine vriendje moet verzorgen. Wat doe je als baasje wel? En wat absoluut niet? Als cavia – Mens weet je al dat deze dieren je om hun pootjes winden. Zij hebben jou als mens uitgekozen. Zij zijn de baas. Nee zeggen tegen een cavia is zo moeilijk 😀. Zij voeden hun mensen goed op. Door dit boekje begrijp je ze nog beter! Gezien door hun ogen en ervaringen.  4****


terreur

Emerson Vermaat- Terreur-aanslagen in europa

uitgelezen op 17/9/2017

In dit boek worden alle bekende en de wat minder bekende Terreuraanslagen besproken. Je leert de namen van de daders volledig kennen, hun achtergrond en of ze bijvoorbeeld al op de radar stonden. Ook kom je te weten waarom ze het gedaan hebben. En vooral hoe ze hun aanslag gepleegd hebben. De voorbereiding, of was het een actie die ze niet goed uitgedacht hebben?

De moord op Theo van Gogh komt ook voorbij. Hierin kom je meer over de dader te weten en zijn banden met bijvoorbeeld de Hofstad groep. Er broeit al jaren Terreur in ons land, alleen zien wij het niet. Ze praten over het gevaar van vluchtelingen naar Europa. Een aantal Terroristen kwamen hier binnen als vluchteling. Soms stonden ze al op de radar van diverse instanties. Waarom werd er niet op tijd ingegrepen? Dit boek geeft veel stof tot nadenken!

 

De aanslagen in Madrid, België en in Londen staan er allemaal in. Alles van na 2001. Ook vindt je kleinere aanslagen of mislukte aanslagen in dit boek. Als je meer wilt weten over de aanslagen, dan moet je dit boek zeker lezen. Er komen feiten voorbij, waar ik niets van wist. Dus het is erg leerzaam!

Syrie-gangers en het gevaar dat deze mensen terroristen worden. Het is een eng idee.

Ze kunnen overal een aanslag plegen in Europa. Technisch gezien kan het je buurman zijn. Ze dekken zich goed in, niemand verwacht het van ze. Maar als het dan gebeurt, dan hoor je weer dat ze al in de gaten gehouden werden…Of dat hun familie wist, dat ze gevaarlijk waren. Maar niemand durft in te grijpen. Amerika geeft vaak tips aan België en Duitsland, maar er wordt niks mee gedaan.

Terreur is een aanval op je vrijheid. Maar ze zijn gewoon niet tegen te houden. Op elke hoek van de straat kan een gek staan. Leef met de dag en geniet. Want er kan zomaar iemand besluiten om een terroristische aanslag te plegen. Laat jij je erdoor tegenhouden? Ik niet. Leef!

Wat een boek! Echt om nog lang over na te denken! Het hakt er toch weer in, alles komt weer boven.

Ik geef het boek 4****


 

Gérard Mak – F*ckin Blauw 

uitgelezen op 22/7/2017

In dit boek ga je mee met agenten Frits en Sem. Je volgt ze op hun surveillance en ziet hoe ze boeven vangen. Het speelt zich allemaal af in het centrum van Amsterdam en op de Wallen.  Deze agenten maken heel wat mee op hun werk.  Ze kijken ook nergens meer van op. Met een gezond dosis humor en soms een flinke teug tegenzin voeren ze hun taken uit. Het is beeldend op papier gezet, dus het voelt alsof je met ze mee loopt.

De taal is soms typisch Amsterdams en de mensen ook. Het zijn waargebeurde verhalen. Ze zijn bang om fouten te maken.  Ze krijgen al zoveel gezeik over zich heen.  Elke dag weer! Dit weerhoudt ze er niet van om op elke situatie af te stappen. Hun werk is gevarieerd.  De ene zaak is de andere niet. Ze hebben veel met drugsgebruik, drugshandel en prostitutie te maken.  Maar ook sussen ze ruzies tussen getrouwde mensen en buren. Soms worden ze ingezet bij terreurdreiging.

In Amsterdam is een agent een Smeris en zo worden ze ook vaak aangesproken. Ze komen bij mensen over de vloer (of zij op het bureau) en krijgen een band met bepaalde bewoners van de stad. Ze krijgen ook te maken met overvallen, toeristen en liquidaties. Ze hebben allemaal weleens een lijk gezien. En als je dat niet hebt als groentje,  moet je eraan geloven. Humor met een zwart randje. I hou ervan!  Het is ook een leerzame kijk in het leven van een Amsterdamse Smeris.

Het leest echt vlot en soms schater je het uit van het lachen. Op andere momenten moet je een brok in je keel wegslikken. Dit boek zet onze beste vrienden heel menselijk weg. We vergeten vaak dat ze Mensen zijn!  4****

jules

Jules Unlimited – Het Boek

Uitgelezen op 6/7/2017

Ik vind het enorm gaaf dat er nu een boek is van Jules! Vroeger bleef ik thuis voor dit programma! Het was altijd spannend en je moest weten wat ze die week gingen doen. Leerzaam, spannend en ze doen vrij gevaarlijke dingen steeds. Dus ik was heel blij om dit boek in mijn handen te hebben!

Dit programma was op tv van 1989 tot met 2004). Maar nu zijn ze weer terug!

Een prachtige hardcovereditie!

Je krijgt de nieuwste ontwikkelingen te zien op het gebied van Wetenschap, Natuur, sport en Technische snufjes!

Eva Koreman, Maurice Lede en Jamie Trenite nemen je mee op avontuur!

De dingen die ze doen zijn bijvoorbeeld extreme sporten…Jetpackskaten, powerboatracen, sidecarcross, wakesurfen en Freediven.

Maar ook onderzoeken ze: zeekoeien, koraal, boorplatforms en laten ze je zien hoe een vrije val in een luchtballon eruit ziet.

Je gaat mee op reis naar Mars met de nieuwe Marsrobot en leert van alles over de megadam in Zwitserland.

Maar ook nemen ze je mee op een tocht in de bergen. Lawine onderzoek en Bergredding. Deze mensen hebben een heftige baan!

Er is ook een locatie in Nederland waar de politie, brandweer en anderen rampenoefeningen uitvoeren. Zo kunnen ze een bijna werkelijkheid schetsen en goed oefenen. Dit geeft toch een beetje rust in je Hollandse hart. Je weet dat de hulpdiensten goed voorbereid zijn!

Eva, Maurice en Jamie doen overal aan mee. Ze verbijten de pijn en geven niet op. Echt bikkels!

Het boek eindigt ook met de bekende uitspraak: dit was Jules, tot volgende week!

En dat vind ik helemaal geweldig. Het is de tv-show, maar dan op papier met foto’s en verhalen erbij.

Deze geven de hele sfeer weer. Het is bijna net zoals de cameratechnieken die Jules gebruikt. Alleen kunnen ze dat ook papier heel mooi uit de verf laten komen.

Het boek krijgt van mij 4,5****

 

 


natuurlijk gezond

Robert Jan Blom – Natuurlijk Gezond

uitgelezen op 18/6/2017

Dit is een heel leerzaam boek. Hierin kun je alles vinden over alternatieve geneeswijzen. Niet alleen om fysieke ziektes of klachten te genezen, maar ook op mentaal gebied. Bijna 200 vormen van geneeswijzen komen er voorbij. Ze worden een voor een besproken. Wat gaat er gebeuren als je voor deze wijze kiest, welke klachten men heeft, waarvoor wordt het gebruikt en soms ook een stukje geschiedenis erbij.

In het boek staat een lijst met alle geneeswijzen en waarvoor het gebruikt kan worden. Het geeft een encyclopedie gevoel, omdat je zo iets kunt opzoeken en antwoorden krijgt. Heb je last van hoofdpijn? Dan kun je veel oplossingen vinden door naar de klacht te zoeken. De alfabetische volgorde is echt goed, omdat je zo snel alles kunt vinden.

Geneeswijzen zoals: rebirthing, Taichi, verschillende diëten, ze komen allemaal voorbij. Zelfs exorcisme kan een oplossing zijn voor sommige mensen. Het zijn geneeswijzen voor lichaam en ziel. Sommige maken gebruiken van natuurlijke ingrediënten. Anderen maken gebruik van techniek of het gevoel. Dieet, therapie, kruiden, fysiek, mentaal er zijn veel oplossingen te vinden.

Het boek is zeer compleet. Als je klachten hebt kun je zo het boek oppakken en kijken wat de mogelijkheden voor je behandeling zijn.  Het is een naslagwerk, met het gevoel van een encyclopedie. Het is heel interessant, je komt dingen tegen die nieuw voor je zijn!

Het boek krijgt van mijn 4****kind

Monique Steenvoorden- Kind, wat geef ik je mee…

uitgelezen op: 19/3/2017

Wat geeft een moeder haar dochter mee? Wat heb je van je vader en van je moeder?

Het boek is een aantal delen geschreven (en in een boek samengebracht).

Het eerste deel gaat vooral over de auteur haar dochter, hun band. Het persoonlijke verhaal. Het is vooral een ode aan haar dochter Nathalie.

Deel twee: hier stelt de auteur vragen aan andere moeders, van dochters en zonen. Ze vraagt zich hierbij af of de belevenis anders is. Is de opvoeding anders etc.?

Deel drie: geeft ze tips om aan te denken tijdens het leven, dingen die ze haar dochter ook meegeeft. Dingen die jouw ouders je waarschijnlijk ook hebben meegegeven. Ook spreken vrienden zich uit over Nathalie.

In mijn ogen is een moederdochter relatie met geen pen te beschrijven, alleen te beleven. Je leest zoveel dingen die je herkent. Het gaat over jouw leven als dochter zijnde, deze (h)erkenning maakt het een leuk boek om tussendoor te lezen. En je kunt het vergelijken met je eigen leven.

Veel nieuwe dingen heb ik er niet in kunnen ontdekken, omdat ik zelf ook een dochter van een moeder ben. Mijn moeder had dit boek ook kunnen schrijven, over mij. Ik kwam in mijn eigen leven terecht, toen ik dit boek las.

De auteur stelt af en toe vragen aan de lezer, waar je over na moet denken. Ook verwijst ze terug naar andere boeken. Ze maakt ook gebruik van quotes uit boeken en er staan flink wat foto’s in.

Als jezelf niet uit een warm nest komt is dit een leerzaam boek. Ik vind het vooral een ode aan de dochter van de auteur.

De schrijfstijl leest vlot, maar het boek kwam mij zo bekend voor, dat ik het gevoel had al eerder te mogen lezen. Dit komt omdat het zo herkenbaar is, voor mijn leven.

Ik zou dit boek nooit zelf oppakken in een boekenwinkel, het trekt mij gewoon niet. Zo nu en dan stap ik uit mijn comfortzone en lees een keer zo’n boek. Ik geef het boek 3***

 


adam-at-geen-appel-dick-berents-boek-cover-9789463380737

Dit boek is zeer leerzaam. De auteur neemt je mee door het oude testament. Alleen zijn alle topics historisch onderzocht. Ik dacht eerst, dat het niets voor mij zou zijn, maar het was echt interessant. Bijna niet te geloven hoeveel dingen er ontkracht kunnen worden.

Het begint al met de Titel. Want er staat nergens dat Adam een appel at. Ze hebben het over verboden vruchten. Maar dat kan voor hetzelfde geld een banaan zijn….

De 12 stammen, Mozes die wordt afgebeeld met hoorns op zijn hoofd, waarom varkensvlees nu echt als onrein gezien wordt.

Het meest aparte vond ik de foto’s van de 10 geboden. Bij een aantal is nummer 6 afwijkend.

Morgenster was de lichtbrenger, maar werd later de duivel/ lucifer, maar was hij nu echt zo slecht?

De betekenis van Satan. Hij is een tegenwerker, niet iemand die het kwaad op de wereld brengt.

De god die wij overal afgebeeld zien, komt niet uit de bijbel, een oude man met een baard.

Bestaan de hemel en de hel wel volgens de bijbel? En zijn Cherubijnen echt wel zo schattig in de bijbel, zoals ze op veel schilderijen afgebeeld staan? Wat klopt er wel en wat niet?

Ik vond het echt heel interessant om te lezen, sommige stukken meer dan de andere. Het is leerzaam, maar leest niet echt heel snel door. Er komt veel informatie op je af, dus je moet het af en toe aan de kant leggen en het even verwerken. Het zet je echt aan het denken.

De auteur maakt gebruik van Schilderijen om zijn punt te maken en dat is ook erg goed gedaan.

Achterin het boek staan nog een groot aantal pagina’s met noten.

Een echte aanrader voor nieuwsgierige mensen. Want er wordt echt heel veel ontkracht.

Thema’s als: De Schepping, Hemel en Hel, Engelen en Duivel, Mozes, Aartsvaders en verschillende uittochten komen allemaal ruimschoots aan bod. De auteur kiest steeds wat dingen uit om zijn punt te maken. En dat is heel goed gelukt!

Ik heb de bijbel nooit gezien als waargebeurde verhalen. Meer als levenslessen. Geen gelovige opvoeding gehad. Een pastor heeft mij ooit eens verteld hoe hij de bijbel zag.  Hij zei dat het ene deel van de bijbel verzonnen was en het andere niet waar. Toen viel het hele geloof voor mij van een voetstuk af. Maar het is interessant om te lezen, dat zoveel dingen ook gewoon niet echt zijn gebeurd. 4****


wereldzondersteden

Dago Steenis – Een Wereld zonder staten

uitgelezen op 2/10/2016

De auteur heeft een goede kijk op onze wereld en schetst het zoals het is! De waarheid is hard.

Dit boek zet je aan het nadenken over de mensheid. Het boek heeft een boodschap. De auteur neemt je mee op een reis door onze eigen evolutie. En het wordt je al snel duidelijk…Het gaat echt niet beter met ons. We zijn teveel bezig met machtsvertoon en nationalisme. We verliezen onze menselijkheid. Met onze humaniteit is het ook slecht gesteld als je terug kijkt in de geschiedenis. Neem nu de vorige eeuw. Hoeveel mensen zijn er niet dood andere mensen om het leven gebracht door oorlog en wapens! Honderden Miljoenen.

De menselijke evolutie heeft 3 stappen. Wij hebben het Animalium gehad. Maar we zijn nog steeds onze dierlijke gewoontes niet kwijt. We zijn blijven steken in het Transitium. Humanium hebben we nog steeds niet bereikt.

Het gevaar van Staten creëren. Staten = machtsvertoon. Verdedig je eigen volk eerst.

De IS heeft nu ook een staat en er staat een Kalief aan het hoofd.

Het is nu het Westen tegen de Islamitische Radicalisering. Moeten wij niet menslievender gaan worden? Zijn we niet beter af zonder staten? Met een wereldregering? Een die geen onderscheid maakt tussen volkeren en mensen niet in groepjes of hokjes duwt? We zijn allemaal trots op ons land, maar zien mensen uit een ander land als ‘Anderen’. En dat is precies waar het iedere keer weer fout gaat. Denk maar aan alle oorlogen. Het is altijd de een tegen de ander. Zouden we elkaar niet beter kunnen accepteren en onszelf gaan zien als een wereldbevolking?  We moeten beginnen bij onszelf als we de wereld willen verbeteren. Bijvoorbeeld het dierenleed verzachten en zorgen dat er niet nog meer diersoorten van de aardbodem verdwijnen.

De auteur is geboren in 1925 en heeft de wereld dus al een tijdje kunnen bestuderen. Echt een bijzonder boek om te mogen lezen!

Een wereld zonder staten is de oplossing van veel problemen. Maar of de mensheid het inziet?

Zodra wij beseffen dat we 1 wereld zijn en allemaal gelijk. Dat komt er misschien wereldvrede. Zullen we het ooit leren? Ik vrees van niet.

De auteur zou de politiek in kunnen gaan. Wat hij zegt is waar. Dat zou een openbaring zijn voor de politiek, aangezien ze niet allemaal de waarheid vertellen…… Tijdens het lezen denk je de hele tijd: Deze man heeft gelijk. De oplossing is er gewoon…….

Ik geef het boek een dikke 8! 4 ****! Ik zou dit boek normaal zelf nooit kopen, maar ik ben blij dat ik zo nu en dan eens uit mijn comfortzone stap. Dit boek opent je ogen!

  

griesbach

Michael Griesbach- De onschuldige moordenaar

uitgelezen op: 27/8/2016

Steven Avery, is hij schuldig of niet? De Netflix serie Making a Murderer laat hem van een andere kant zien. In dit boek volg je het verhaal van Michael Griesbach, een van de openbare aanklagers die Avery vrij kreeg voor een brute verkrachting. Avery bleef volhouden dat hij het niet had gedaan.

Griesbach duikt in deze zaak en komt er achter dat er heel veel niet klopt. Er is van alles mis gegaan. Ze dachten de dader te hebben en de kous was af. De jury laat zich meeslepen en ze vonden hem schuldig.

Maar er was geen bewijs. Sterker nog toen Avery al 18 jaar vast zat, konden ze eindelijk het DNA onderzoeken. Dit wees naar een heel andere persoon. De getuigenverklaringen waren ook gemanipuleerd. Maar ze hadden hun dader gevonden, hij had al een verleden. En ondertussen liep de echte dader gewoon rond. Griesbach doet er alles aan om Avery vrij te krijgen en dat lukt.

Maar als Avery 2 jaar vrij is, staat de politie weer op zijn stoep. Er is een jonge vrouw verdwenen. Ze is voor het laatst gezien op de autosloperij van de familie Avery. Na een zoektocht vinden ze botresten in een ton. Er is een lijk verbrand en de ton staat naast het woonverblijf van Avery.

Dit moet hij gedaan hebben! Toch? Of probeert iemand hem er weer in te luizen? Wederom is het politie onderzoek een beetje vreemds gegaan. Dus wie zegt er dat er geen bewijs is geplant?

Wie moet je nu geloven. Avery zegt dat hij onschuldig is en zijn familie gelooft hem. Je bent toch onschuldig totdat het tegendeel bewezen wordt?

Ik vond dit een heel goed boek en hedendaagse horror. Stel dat jij in de jury zit? Wat had jij gekozen?

Ik zou het werkelijk niet weten. Ik denk dat hij het gedaan heeft. Maar als er geen bewijs is, dat je 100% kunt vertrouwen…En heeft de politie hem er echt niet ingeluisd? Ik vind het een moeilijke vraag. Waar hij 18 jaar voor gezeten heeft, dat heeft hij niet gedaan, dat weet ik zeker. Maar de moord op Teresa Halbach? Ik denk dat hij het gedaan heeft. Maar ik ben er niet zeker van. De politie kan immers weer een handje geholpen hebben?

Ik dacht dat men alleen veroordeeld kon worden op feiten. Maar Jury’s laten zich te veel meeslepen door hun gevoelens. En wat is nou echt bewijs? Ik weet het niet meer. Ik hoop dat het ooit aan het licht komt. Bij deze zaak is er gewoon reasonable doubt in mijn ogen. Maar het feit blijft, deze Avery was geen lekkertje. Hij behandelde vrouwen als grofvuil en had losse handjes. Maar om iemand daarom levenslang te geven? Omdat hij gevaarlijk is? Dan kun je heel veel mensen wel opsluiten.

Toch had Griesbach misschien liever gehad dat hij niet voor zijn vrijlating had gevochten. Want hij is er bijna zeker van dat Avery deze moord heeft gepleegd. Toch heeft hij twijfels. Tja wie moet je geloven? Vrouwe Justitia kijkt wel vaker de andere kant op. Maar ook vaak de goede kant.

Daarom is het goed dat het Innocence Project bestaat, zij krijgen veel gedetineerden vrij dmv DNA onderzoek. En ze vinden de echte dader! Soms komen ze ook te laat. Dan heeft iemand al de doodstraf gekregen. Dit project volg ik ook al jaren. Zij verzetten goed werk. Want ook al ben je geen lieverdje, je hoeft geen straf uit te zitten voor iemand anders. Denk eens aan de Puttense Moordzaak. DNA sleeptheorie enz. Dat gaat je heel bekend voorkomen, als je dit boek leest.

In Nederland klagen we vaak dat ons rechtssysteem niet klopt. Maar in Amerika klopt het ook niet.

Je kunt daar door een jury de gevangenis in draaien omdat zij over je lot beslissen. Ze kijken vaak niet echt naar het bewijs, maar laten zich bespelen door de aanklager. Ik vind dit echt een hele kwade zaak! Ik volg zelf de zaak van The West- Memphis 3 al sinds dag 1. Dat waren 3 jongens, twee waren er vrienden, de andere was/ is zwakbegaafd en ze konden elkaar vaag. Maar ze werden gezien als Satanisten die 3 jonge jongetjes gruwelijk om het leven hebben gebracht en verminkt. DNA werd er toen nog niet gebruikt. Getuigenverklaringen werden vergeten of gewoon niet opgenomen. Ze hadden de daders immers al. Dit was een Heksenproces. En de jacht was geopend! Deze jongens hebben het niet gedaan, er was geen bewijs. Hier zijn ook documentaires over gemaakt en als je die bekijkt….Dan denk je is dit echt? Of is het een grap. Uiteindelijk is Damian opgepakt omdat hij er Gothic uitzag, aan Wicca deed en hield van Stephen King en Metallica. Vanaf het eerste moment heb ik gedacht: Dat kon ik zijn! Jason werd opgepakt omdat ze bevriend waren. En Jesse had er niks mee te maken. Hij is uren verhoord zonder advocaat. Staat op tape. De woorden worden hem in de mond gelegd. En hij is zwakbegaafd. Dat de politie in Amerika en de justitie dus gewoon met hun vinger kunnen wijzen: Jij hebt het gedaan en hun zin krijgen…Dat vind ik echt vreselijk.

Toen jaren later het DNA onderzocht kon worden vonden ze niks van de drie jongens. Maar wel DNA van de stiefvaders van de jongens! En er wordt tot op vandaag gewoon niets mee gedaan. De Jongens zijn wel vrij ( sinds een paar jaar), ze moesten bekennen (Alford Plea) en dan mochten ze de gevangenis uit. MET het recht om hun onschuld te bewijzen in een nieuwe zaak. Ze kunnen hun naam zuiveren, maar worden tegengewerkt door hoge piefen. Echt daarom greep dit boek mij zo aan! Ik heb de WM3 altijd kaartjes en brieven gestuurd ten tijde van hun gevangenisstraf. Ik ben blij dat ze vrij zijn. Maar ze zijn ook 18 jaar van hun leven kwijt. Ze waren gemiddeld 16-18 jaar toen ze de gevangenis in moesten.

Dit boek maakt heel wat bij me los. Ik hoop dat er voor alle rechtszaken zekerheid kan komen in de toekomst. Mijn verhaal is lang geworden, maar het zit me gewoon dwars. Rechterlijke dwalingen, mensen dingen in hun schoenen schuiven. Het zou gewoon niet moeten kunnen. Denk voortaan even na voor dat je met je vinger wijst! Dat wil ik Jullie even meegeven nog!

4,5 sterren!!!!!!!!!!!!


 

voetsporen

Edith de Wit- in de voetsporen van de heldin

uitgelezen op: 11/6/2016

 

Dit boek is niet echt een leesboek. Het is een leer-je-zelf-beter-kennen- boek. Of te wel: een doe-boek. Aan het begin zegt de auteur, dat je werkbladen kunt downloaden met opdrachten. Dit heb ik dus niet gedaan. Veel wat er in het boek staat, is zeer herkenbaar.

De auteur vergelijkt personages uit boeken (vooral vee sprookjes) die in ene bepaalde situatie terecht komen met dingen die ons in het dagelijks leven kunnen overkomen. Het echte leven is goed te vergelijken met wat sprookjes figuren meemaken. Neem nu bijvoorbeeld sleur. Dat is heel herkenbaar, voor iedereen. En ook personages in boeken hebben daar veel last van, totdat hun verhaal helemaal omslaat. Je leert hoe een verhaal in elkaar zit en dus ook meteen hoe jou verhaal in elkaar zit. Jouw leven.

En als je een boek wilt gaan schrijven, dan kun je veel leren als je dit boek leest. Het voelt aan als een soort schrijfcursus in combinatie met jezelf beter te leren kennen.

Er staan ook interviews in om dingen duidelijk te maken en waargebeurde verhalen. Ook staan er in elk hoofdstuk een aantal vragen die je jezelf kunt stellen. Sommige vragen zijn leerzaam, je moet er diep over na denken. Maar vaak weet je het antwoord ook al. Zelfkennis;-) Het neemt je mee over het levenspad van een ware heldin. En wie weet vindt jij hierdoor de heldin in jezelf ook wel!

Maar ik moet eerlijk bekennen: Dit boek was aan mij niet besteed. Ik vond het leuk. Maar ik hou niet van doe-boeken. En veel dingen uit het boek, dat wist ik al en het voelde voor mij niet aan, als iets nieuws. En daarmee bedoel ik de verhalen en de uitleg. Het aspect, dat je de heldin in jezelf kunt vinden, vind ik wel goed bedacht, maar het was alsof ik het al eens gelezen had. Waarschijnlijk omdat je veel dingen en gevoelens zelf meegemaakt hebt en de sprookjes en films ook door en door kent, die de auteur gebruikt in haar vergelijkingen. Ik had meer verwacht, dus ik kan het geen voldoende geven. Het is een boek dat je niet in een hoekje kunt stoppen.

2,5 sterren!

 


 

nachtvogel-vernon-head-boek-cover-9789045029429

Vernon Head- Nachtvogel

uitgelezen op:3/6/2016

Een hele tijd geleden is er een vleugel gevonden van een onbekende vogel. Vele jaren later besluit een team de vogel te gaan zoeken die bij de vleugel hoort. En ze willen een levend exemplaar vinden!

Ze nemen je mee op hun zoektocht naar Afrika. Je gaat met ze mee door de jungle en komt daar allerlei aparte dieren tegen. Zullen ze hun vreemde vogel vinden?

Je leert van alles bij. Bijvoorbeeld hoe bepaalde vogels aan hun naam zijn gekomen. Neem nu het verhaal van de geitenmelker. Deze vogel bestaat schijnbaar echt. Ik vond foto’s op Google.

Je kijkt door de ogen van een vogelaar mee. Zij zijn als een kind zo blij als ze een ‘Lifer’tegen komen. Dat is een vogel die je maar 1 keer in je leven tegenkomt. Vogelaars strepen vogels af op hun lijstje. Ze komen een aantal prachtige exemplaren tegen op hun zoektocht.

Het is een goede kijk in de wereld van de ornithologie. Het is interessant, maar niet echt mijn ding.

Het is niet spannend. Maar als je dol bent op literatuur en vogels dan is dit een mustread voor jou. Poëtisch geschreven, maar naar mijn idee iets te veel van het goede. Sommige zinnen moet je meerdere malen lezen om te begrijpen wat er staat. De schrijver heeft oog voor details.

Het boek leest absoluut niet vlot door het taalgebruik. Daarentegen is het wel erg beeldend geschreven. Het leest als een expeditie verslag en is geschreven door iemand die niet erg ‘Luchtig’ schrijft. Soms professorentaal, die je als leek niet begrijpt. De zinnen zijn erg lang. En je moet niet vergeten adem te halen tussendoor! Ik vond het een saai verhaal en erg langdradig.

Het is allemaal heel persoonlijk. Er zullen lezers zijn die dit prachtig vinden. Maar aan mij is dit niet besteed. Ik had een spannend verhaal verwacht door de jungle. Maar het is echt een soort deskundig reisverslag en ik moest me er echt doorheen worstelen.

Ik kan het daarom ook niet meer dan 2 sterren geven.**

 


 

laura_starink_oekraine_vp.jpg

Laura Starink- Slag om de Oekraine

Het was mij al even duidelijk dat GeenStijl en Geenpeil dit Referendum willen, omdat ze tegen de E.U zijn. Alles wat de E.U doet, daar zijn ze tegen. Ik ben ook geen fan van de E.U, vooral de hoeveelheid macht die hebben over ons kleine kikkerlandje. Ik was er ook zeker van dat ik Tegen zou stemmen.

Totdat ik Samsom en Roemer op TV zag. Ze waren in debat. Maar wie verteld er nu de waarheid? Ik weet het niet meer. Ik zit een beetje in het midden nu, ben neutraal omdat ik niet meer weet, wie de waarheid vertellen…Of dat ze gewoon van beide kanten alles mooi praten. Ik ben bang dat het mooi praten waar is.

Met dit Referendum wil men een statement maken. Nee tegen de Oekraïne in de E.U. Maar, daar gaat dit verdrag helemaal niet over……….Dit is een handelsverdrag.

Sterker nog, ik hoorde Rutte van de week zeggen: Als Oekraïne in de EU dreigt te komen, dan gebruiken wij ons VETO. Dus dat wil de VVD, toch ook niet. Maar het gaat niet over toetreding tot de E.U. En ik denk dat het verdrag gewoon doorgaat als wij massaal Nee stemmen! Alleen Nederland staat dan niet zo mooi op de kaart. Voor mij had dit hele referendum niet gehoeven. Laat de vertegenwoordigers het voor ons beslissen. Er zijn redenen om Nee, te stemmen. Dit boek gaat vooral over, waarom je JA moet stemmen.

De dingen die mij het meeste opvallen, is een Nee stem, juist NIET tegen Poetin, met een Nee geef je Poetin wat hij wil….Hij wil namelijk niet dat de Oekraïne iets onderneemt met Europa.

Als we ooit de ramp met de MH17 opgelost willen zien, moet je ook niet tegenstemmen.

De corruptie in dat land kan beter aangepakt worden bij een JA. Dit boek geeft je echt een andere kijk. Maar wie verteld nu de waarheid? De ander zegt weer: Met NEE, stem je tegen Poetin. Maar het gaat niet echt over hoe een statement te maken. Dit verdrag moet het handelen makkelijker maken.

Het volk ( de meerderheid)van de Oekraïne is ook voor het verdrag, zij zien meer mogelijkheden en een sprankje hoop, bij een JA.

Er is veel corruptie, bij een NEE, zal dat niet snel veranderen, waarschijnlijk nooit. De redenen om te stemmen zijn vaak een Politiek statement te maken. Maar ik denk niet dat veel mensen weten waar dit verdrag echt omgaat. Iedereen verteld immers iets anders.

De Oekraïne is een land met veel Extreem rechts, Neonazi’s en veel oorlogsmisdaden.

Het boek geeft je een stemadvies. Maar of ik ga stemmen weet ik niet. Ik neig nu meer naar een JA. En ik zou eerst NEE stemmen. Ik hoop dat ze er uit komen in de E.U. Ik heb niet voor niets gekozen voor een ander beroep. De politiek is een groot spelletje. Maar het feit blijft, dat als we NEE, stemmen er niets gaat veranderen in een land met veel corruptie. Misschien zou een JA betekenen, dat ze meer bij europa horen en niet meer bij Rusland. En tja, Poetin boos maken? Ik denk dat de man, ons allemaal uitlacht. Wie het laatst lacht………….

 

Ik geef het boek 3***, het heeft mij toch op andere gedachten gebracht…… Maar nog niet over de streep getrokken. Of ik ga stemmen, dat weet ik nog niet. Het stemlokaal, ligt niet echt op mijn route. Ik wacht op de Waarheid, die mij echt over de streep trekt. Anders mag de E.U zelf beslissen. Want dit verdrag gaat echt wel door, ook met onze NEE.

 


 

misdaadatlas-van-de-lage-landen

Wouter van Loon – Misdaadatlas van de alge landen

uitgelezen op: 27/3/2016

Dit boek is echt helemaal compleet! Elk hoofdstuk gaat dieper in op bepaalde onderwerpen. In het eerste hoofdstuk lees je over, waar de meeste criminaliteit voorkomt, maar ook hoe snel men aangifte doet en of men zich onveilig voelt. In het volgende hoofdstuk krijg je alles te weten over Diefstal en Beroving. En daarna onder andere: Geweld en Moord, Drugs, Seksuele misdrijven en prostitutie, georganiseerde misdaad, Verdachten en nog veel meer.

Het hoofdstuk wat ik persoonlijk het interessantst vond gaat over Gevangenissen en TBS klinieken. Waar ze zijn, en de verschillende soorten. De cijfers zijn verrassend en je weet na het lezen, alles over hoe lang een straf kan duren. Ook het stuk over de motorbendes, vond ik heel erg interessant. Je hoort vaak de namen vallen van deze groepen. Maar plaatsen kun je ze niet. Nu weet ik waar ze hun clubhuis hebben staan en waar ze het meeste voorkomen. Ik keek er ook van op dat er zoveel criminaliteit is in het Zuiden. Maar ook op een eiland binnen onze landsgrenzen, is er veel criminaliteit. Ze leggen precies uit, hoe de uitrusting van een agent er uit ziet, maar ook die van bijvoorbeeld een lid van een arrestatieteam. Wat die meesjouwen is ongelofelijk!

Via plattegrondjes leggen ze ook Liquidatieroutes uit. Maar kun je ook alle buurten vinden, waar prostitutie legaal is. Ook krijg je de cijfers van België er vaak bij. Daar is alles anders, zij hebben ook een andere wapenwet. Dus daar verschillen we als Nederland mee. Kortom je komt er achter in welke buurt je veilig bent, waar de meeste woninginbraken zijn of de grootste wietteelt. En kijk er niet van op, als jou gemeente ook een keer genoemd wordt!

Bijzonder is dat het boek echt een Atlasformaat heeft. Dus een grote cover en ook een vrij groot lettertype. Dat leest echt heerlijk.

Er staan heel veel grafieken en tabellen in. Dat is om je een beter beeld te geven. Er komen ontzettend veel getallen voorbij. Ik ben iemand die iets sneller oppikt als ik er beelden bij heb. Dus die tabellen en grafieken zijn echt een must voor mij!

Per hoofdstuk behandelen ze een onderwerp, en deze diepen ze stap voor stap verder uit.

Een hoofdstuk begint duidelijk met een zwarte bladzijde, waar dan in grote lijnen de samenvatting op staat. Mooi vorm gegeven en gewoon ontzettend leerzaam! Weetjes waar je van op kijkt!

Ik zelf woon in een vrij rustige gemeente als het over criminaliteit gaat. Daar keek ik echt van op;-).

Ik hoop dat er nog meer van dit soort boeken gaan uitkomen. Heerlijk om te lezen en leren!

Ik geef het boek 5 ***** omdat het gewoon compleet is!

 


 

chris-hadfield

Chris Hadfield – Handboek van een Astronaut- Hoe te leven op aarde

uitgelezen op: 9/3/2016

Ik denk dat veel mensen zich Chris Hadfield nog wel kunnen herinneren. Hij is de man die een liedje van David Bowie zong in het International Space Station. Daar werd hij wereldberoemd mee.

Dit boek is zijn verhaal. Als klein jongetje wilde hij al astronaut worden. Maar zo makkelijk is dat net. Je moet ontzettend veel doorzettingsvermogen hebben en een aardige carrière opbouwen als bijvoorbeeld Testpiloot. Het heeft echt jaren geduurd, totdat hij eindelijk kon gaan trainen om astronaut te worden. Je moet heel veel leren en bij blijven leren. Hij heeft zijn gezin niet veel gezien, maar zij waren allemaal trots op hem. Alleen is het soms moeilijk met opgroeiende kinderen als je aan de andere kant van de wereld zit. En je moet ontzettend vaak verhuizen! Je volgt hem in zijn drang om astronaut te worden, stap voor stap komt hij dichterbij. Daarna verteld hij je alles over de training en de scholing. En als het moment eenmaal daar is: over de voorbereidingen voor de lancering en hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Hoe het voelt om gewichtsloos te zijn en hoe de aarde eruit ziet vanuit de ruimte. Hij schrijft alles over zijn leven op het ISS en zijn andere ruimtereizen. Op het ISS heeft hij veel dingen meegemaakt. Maar ook tijdens zijn pilotentijd. Neem nu de slang aan boord van zijn toestel of de bij die in zijn helm zat. Het zijn allemaal levensgevaarlijke situaties. Hij verteld over zijn leven in Rusland, maar ook over de tijd die hij niet in de ruimte doorbrengt. Als astronaut heb je altijd veel werk te doen. Bijvoorbeeld als CAPCOM, om andere astronauten in de ruimte te helpen. Maar ook om mensen dingen te leren.

Hij kon vanuit de ruimte heel goed zien wat de luchtvervuiling doet met onze planeet. En wat de ontbossing teweeg brengt. Hij laat je inzien dat we allemaal zuiniger met onze planeet zouden moeten omgaan. Hij geeft je tips die je in de ruimte en op aarde kunt gebruiken. Een aantal zeer wijze levenslessen! Geniet van de kleine dingen het leven!

Er staan een aantal mooie foto’s in, die hij zelf heeft gemaakt. Het lettertype is groot. Het verhaal wordt in stappen neergezet. Je krijgt eerst zijn jeugd, dan zijn carrière, opleiding tot astronaut, de lancering, de ruimte en de landing terug op aarde. En dat is ook allemaal weer onderverdeeld in hoofdstukken, doe over dat onderwerp gaan. Het boek zit echt goed in elkaar van begin tot het einde!!!!!!!!

Hij verteld zijn verhaal positief en ook vaak met humor. Zijn kijk op de wereld en de mensheid is er een waar je het mee eens moet zijn! Hij heeft gewoon gelijk!

Je leert van alles over het leven in de ruimte. Maar ook hoe de landing eraan toe gaat en hoe lang het herstel wel niet kan duren.

Zeer compleet en je hebt geen vragen meer over aan het einde. Hij verteld je alles over het astronaut zijn en wat het met zijn gezinsleven doet. En dat je alles kunt bereiken als je er maar hard voor knokt. En mocht het niet lukken, moet je ook tevreden zijn met wat je al hebt. Chris is een zeer positieve man! En dat straalt ook echt op je over als je zijn verhaal leest!

Het voorwoord is van Andre Kuipers. Echt een leuk stukje!

Hij is ondertussen met pensioen, maar nog steeds zeer actief op de social media. Zeker de moeite waard om hem te volgen en zeer leerzaam. De manier waarop hij over dingen nadenkt, zouden velen van ons ter harte kunnen nemen. Het maakt je leven stukken ontspannender en ook spannender!

Ik vond het echt een prachtig boek om te lezen. Het is net alsof je met hem meegaat naar de ruimte, zo goed beschrijft hij alles! Ik geef het boek ook een dikke 5*****.

 


 

student-eten

James Peterson – Wat je als student over eten moet weten

Uitgelezen op : 30/1/2016

Dit kookboek is echt voor beginners. Voor een student erg praktisch. Je krijgt er allerlei tips over hoe je gerechten moet klaarmaken. Het is allemaal stap voor stap op papier gezet. Er kan dus eigenlijk niks fout gaan! Je krijgt ook tips over hoe je moeilijke vruchten moet schillen en moeilijke groenten moet behandelen. Als je nog geen ei kon koken of bakken, dan kan je het door het lezen van dit boek ook. Er staan heerlijke simpele gerechten in, die ook nog niet eens veel hoeven te kosten. Ideaal dus voor een student. Simpel, snel en Makkelijk!

Er zijn een aantal onderdelen in dit boek. Het eerste zijn de kookbenodigdheden , technieken en goede tips. Daarna lees je alles over zuivelproducten zoals kaas en eieren, maar ook pasta en rijst.

Groente en fruit, vis en schaaldieren. Vlees en gevogelte, Soep & saus, Taarten, cake en beslag en hoe je drank kunt gebruiken. Ook een stukje over hoe je moet eten in een duurder restaurant. Waar je vorken en bordjes allemaal voor zijn. Dat vond ik ook erg leuk. Dat was iets wat ik me altijd al afvroeg. Mijn studenten leven is al een tijdje voorbij. Maar het boek is erg leerzaam. Zeker als je een bepaald gerecht niet vaak maakt, kun je even kijken. Met de uitleg in dit boek, kan een kind de was doen. Het is zo uitgelegd dat het gewoon niet meer mis kan gaan! De meeste dingen wist ik natuurlijk al, die in dit boek staan. Maar mensen die net beginnen, die kunnen hier heel wat van opsteken. En in je eigen ritme en tijd uitproberen.

Er staan soms zelfs stap voor stap foto’s bij, dus je kunt het echt goed onder de knie krijgen. Het zijn echt 484 weetjes die je kunt gebruiken. Soms denk je: wie weet dat nu nog niet? Maar iedereen krijgt van huis uit andere dingen mee. Dit boek is zo compleet, dat je studentenleven er stukken beter uit gaan en je goede voeding binnen gaat krijgen ook. Het zijn vaak snelle recepten ook. Tijd is iets wat studenten namelijk niet veel hebben. Daarom is de titel ook goed gekozen en het gewoon een zeer goed boek voor de doelgroep. Ken je iemand die op kamers gaat? Dan is dit boek een zeer goed cadeautje! 4 sterren****

 


 

engelenorakelbox

Annelies Hoornik – Engelen Orakel

uitgelezen op: 9/1/2016

Dit soort zaken trekken altijd mijn interesse. En ik moet zeggen: Dit is echt leuk om te doen!

De schrijfster legt je alles stap voor stap uit. Eerst leer je van alles over orakelen en alles wat ermee te maken heeft. Er zijn immers meer van dit soort dingen, denk aan Tarot en I-Ching. Maar engelenkaarten is toch in mijn ogen echt heel anders. Het is positiever. De engelen geven je berichten door op een positieve manier. Je krijgt dus oplossingsgerichte boodschappen door. Vaak vertellen ze je wat je volgende stap moet zijn. Of wat je beter kunt doen. Ze zullen nooit zeggen, dat de dood om de hoek kijkt enz. De engelenkaarten zien er ook positief uit, dat voel en zie je meteen. De tekst en de plaatjes zijn mooi en kunnen je net dat duwtje geven in de goede richting!

Je leert hoe je de kaarten het beste kunt gebruiken en dat je vooral je gevoel moet volgen. Door middel van een heldere kanalen test kom je erachter of je bijvoorbeeld heldervoelend , horend, ziend of sprekend bent. Je krijgt allerlei goede tips om je eerste kaart te trekken.

Mijn eerste kaart zei me al genoeg. Heel apart is dat! Je moet een vraag stellen en dan krijg je antwoord als je een kaart trekt. Maar er zijn heel veel manieren om de kaarten te leggen. Verschillend van 3 kaarten tot en met 11 stuks per keer. Voor de liefde, gezondheid maar ook een vraag die je dwars zit en waar je antwoorden op wilt! Ik vond het heel apart dat bij mij 1 bepaalde kaart steeds terug kwam. Dat is bijna geen toeval meer! De boodschap heb ik begrepen. Je moet wel veel oefenen en ook met andere mensen. Ik heb dat ook gedaan de afgelopen tijd. En het werkt echt. Al snap je soms zelf de boodschap niet, jij geeft het immers alleen maar door. De persoon waarvoor jij je kaarten legt, die snapt het wel.

Ik vond het heel apart en ik weet zeker dat iedereen een dosis positiviteit kan gebruiken. Dit boek met kaarten, geven je de tijd om te leren en ook om je hoofd leeg te maken. Wat we immers allemaal ook te weinig doen. Het is pure ontspanning. Ik ga hier zeker mee verder, vind het leuker dan Tarot (dat vond ik moeilijk). Dit past iets beter bij me. Soms vertellen ze je dingen die je allang wist. Maar je wilde het niet weten. Achterin staat nog een woordenlijst met uitleg. En welke kristallen je kunt gebruiken en wierrook. Heel leerzaam en ontspannend! Compleet en ik wil het ook 5 sterren geven. Deze uitgave is prachtig!


 

whiskey

Hans Offringa – Wat je als Whisky liefhebber moet weten

uitgelezen op: 21/12/2015

Wat heb ik genoten van dit boek. Het heeft echt alles wat je moet weten over Whisky. Het is 100% compleet en je hebt geen vragen meer na het lezen van dit boek!

Je leert bijvoorbeeld Whisky uit te spreken in het Gaelic. Je komt er achter wat het nu eigenlijk echt betekend. Voor de Ieren is het Levenswater. Denk maar eens aan het bekende liedje Finnegans Wake. Niet vreemd dat er liedjes over worden geschreven. Ik dacht altijd dat de Ierse Whiskey (ja in Ierland schrijf je het met een E), groots was. Maar de Schotse Whisky wint het, op het marktaandeel met ruime voorspring. De meeste Whisky die wordt gedronken is Schots.

Whisky is gebonden aan bepaalde regels, verschillend per land. Het heeft te maken met de oorsprong, herkomst en hoe oud de whisky is. Je leert hoe lang whisky moet rijpen of juist niet.

Je krijgt te lezen en te zien, door middel van foto’s: Hoe whisky wordt gestookt. Dat is ook heel verschillend. Ik vond het echt heel interessant om te lezen, hoe een whisky nou aan een bepaalde smaak komt. Vooral dat het zoveel werk is om een goede whisky te maken! Het is niet voor niks vloeibaar goud! Dit boek staat zo vol met weetjes, dat je na afloop, echt alles van Whisky afweet.

Je leert ook bijvoorbeeld bij wat voor eten whisky past. Maar ook of je kunt beleggen en investeren in whisky. Je komt erachter wat het verschil is tussen Single Malt, Triple Blended en Bourbon. Whisky heeft een aantal ingrediënten gemeen met bier!

Ik wist niet dat er zoveel whisky gemaakt werd over de hele wereld. Heel veel landen hebben hun eigen whisky. Zelfs wij in Nederland!

Ook leuk om te bezoeken zijn de whisky festivals. Er staan veel weetjes in, over de bekendere merken. Maar ook over de bekende namen in de whisky wereld. Het stuk over de Drooglegging in Amerika vond ik ook erg interessant! Er werd (en nu nog, denk ik) veel illegaal gestookt. En doordat bepaalde ingrediënten niet voorradig waren, gebruikte men dus dodelijke ingrediënten. Veel mensen zijn hierdoor gestorven, maar ook door de oorlog die er ontstond tussen bendes en de maffia. Al Capone handelde in Whisky in die tijd.

Het is heel overzichtelijk en wordt steeds per land besproken. Dat is erg goed bedacht, zo raak je niet in de war. En je krijgt echt heel wat weetjes voor de kiezen! Veel mooie foto’s staan er in het boek, om bepaalde dingen duidelijk te maken. Het leest echt heerlijk en vlot weg.

Wie heeft de Whisky nu echt uitgevonden? En waar wordt de meeste whiskey verkocht en gemaakt?

Hoe moet je Whiskey proeven en waar moet je opletten? Ik als Ierse Whiskey drinker, herken heel veel in dit boek. Ik ben dol op de Ierse Whiskey, omdat het lekker fris smaakt. En met de kou warm je er lekker van op. Ik hou van Tullamore DEW en Paddy.

Dikke 5***** en proost! 

neem-een-geit

Claudia De Breij – Neem een geit

uitgelezen op: 8/12/2015

Dit boek zit vol met levenslessen. Claudia heeft veel dingen aan de wat oudere BN-ers voorgelegd. Zij hebben immers veel meer levenservaring! Het is gewoon enorm grappig en soms ook serieus. Je zult veel van deze dingen herkennen. Maar of het nu echt anders gaat worden, als je ouder bent?

Uitspraken als: Do not follow me, im lost too, zijn echt geniaal bedacht. Neem een geit, dat is een uitspraak van een BN-er. En ik gebruik ‘m nu zelf ook. Wat dat betekend? Daarvoor moet je echt dit boek lezen! Dat ga ik absoluut niet verklappen. Maar het “neem een geit’, principe is voor velen van ons voor toepassing denk ik! Ze heeft ook veel grappige uitspraken, zoals: internettrol en van een 3 kun je immers snel een 8 maken op je rapport. Je moet nooit denken dat wat jij het beste vindt, ook het beste voor een ander is. Je moet af en toe eens goed ruzie maken. En het maakt uiteindelijk niet uit wat je gaat worden als je groot bent….ALS je maar doet wat je leuk vindt!

De BN-ers zorgen ook voor zeer komische uitspraken. Hanneke Groenteman en Erica Terpstra zijn echt sterk en zeggen echt wat ze denken. Willeke Alberti doet ook uitspraken, die echt zo bij haar passen…op deze vrouw kun je echt nooit boos worden. Ze is een soort moeder des vaderlands in mijn ogen. Dominee ter Linden zegt ook rake dingen. Claudia is er vast af en toe even stil van geweest. Deze mensen (en vele anderen) hebben echt veel levenslessen te delen. Of je het er nu mee eens bent of niet, het is een heerlijk boek om te lezen.

Claudia schrijft alles vol humor op papier. Het leest heerlijk zo voor het slapen gaan. 5*****

 


 

geldzitinje-hoofd

Reinold Widemann – Geld zit in je hoofd (over symbolen van waarde)

uitgelezen op: 17/7/2015

Wat jij iets waard vindt….

Die mening hoeft een ander niet met je te delen. Zij zien er minder waarde in of juist meer.

We zijn er altijd mee bezig als we iets kopen….Is het dat wel waard?

Er zijn zoveel gezegdes over geld. Bijvoorbeeld: Dat is een streep door de Rekening.

De schrijver legt dingen heel goed uit. Ook door middel van Mythes, legendes en geschiedenis.

Je krijgt uitleg over heel veel begrippen zoals: Nulwaarde, gebruikswaarde en nog veel meer. Ze komen allemaal aan het woord. We drukken immers alles uit in geld.

De titel past gewoon goed bij het boek. Geld zit ook in je hoofd. Dat ga je begrijpen als je dit boek leest. Het zit in je hoofd en niet alleen in je portemonnee of op je bankrekening.

De hoofdstukken zijn lang en onderverdeeld in verschillende onderwerpen. Soms staan er tabellen bij om je nog meer te helpen het te begrijpen.

Ik vond het niet echt vlot lezen. Er staan woorden in die ik niet begreep en moest opzoeken. De schrijfstijl is soms gewoon moeilijk. Maar dat is heel persoonlijk.

Het is een heel interessant boek en geeft je een andere kijk op Geld. En je gaat geld misschien op een andere manier zien!

We wikken en wegen een besluit af als we iets gaan kopen en geld gaan uitgeven.

Je leert alles over geld en waarde. Zeer uitgebreid.

3 sterren***


 

crimitop100

Crime Top 100 – Crimesite

uitgelezen op: 5/7/2015

Bij heel veel namen denk je: “oh ja, dat weet ik nog’. Bij andere namen ben je blij dat je niet van hun bestaan wist. Er staan criminelen in, die je echt niet op straat wilt tegenkomen.

De moord op Pim Fortuyn is iets waar Nederland het nog steeds over heeft. Volkert van der G, mag dan ook niet ontbreken. Ook de moordenaar van Theo van Gogh. Joran en de zaak Holloway. En er zijn er nog zoveel meer, die je meteen weer herkent. Ik had dat erg bij de moordenaar van Marion en Romy. Dit kwam toentertijd heel dicht bij. Omdat de moordenaar een bank overviel, hier niet ver vandaan. En de ouders van Marion waren altijd op zoek naar hun dochter en kleindochter.

Het boek bestaat uit verschillende onderdelen. De criminelen staan genummerd van 1  t/m 100.

Het topic:  hoe liggen ze erbij? – gaat over de geliquideerde criminelen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook gangsterliefjes, criminele kickboxers, criminelen in de getuigenbescherming en de vrouwenvleugel. De vrouwen in het vrouwenvleugel topic zijn echt geen lieverdjes. Ik las dit topic steeds en dacht: ‘Jeetje wat een harde vrouwen, voelen ze dan niks?”’. Maar dit had ik met andere criminelen ook heel vaak. Dit boek laat je niet in de koude kleren zitten. Het is echt heftig en ik moest af en toe even pauze nemen. Toch wil je weten wie er allemaal nog meer in voorkomt. Het laat je ook niet echt meer los. Veel nummers in deze top 100, waren vrienden/ kennissen van elkaar of hebben ooit samengewerkt. Dat viel mij echt enorm op!

Kindermoordenaars, drugsdealers, pedofielen en seriemoordenaars.

Het is een supercompleet boek. Ik mis echt helemaal niets in dit boek.

Dit is echt een top 100, met criminelen uit Nederland. En ook de Belgische criminelen ontbreken niet.

De top 100 is gemaakt door een groep misdaadjournalisten. Je kon op de Crimesite ook aangeven wie jij de grootste crimineel  vond. Deze uitslag is meegenomen en zo is deze top 100 ontstaan.

5 sterren*****


 

gescheiden

Robert Jan Blom – Gescheiden

uitgelezen op: 28/6/2015

Dit boek gaat over gescheiden mannen en vrouwen. Zij vertellen hun verhalen in dit boek. Soms echt enorm heftig, verdrietig en triest. De kinderen lijken altijd de dupe te zijn in de meeste scheidingszaken. Wat mensen elkaar aandoen is echt niet te bevatten. Ooit hebben ze toch van elkaar gehouden? Er zijn vrouwen die vallen op de verkeerde mannen…Maar ook mannen die het absoluut niet treffen na hun huwelijk.

Elk verhaal is uniek en wordt je persoonlijk gebracht door een van de gescheiden personen. Het is echt verdrietig. Kindermishandeling, misbruik, mishandeling en stalken niets lijkt nog vreemd. En geldkwesties en gewoon plagen/ pesterijen naar elkaar toe.

Je hoort maar een kant van het verhaal, maar je voelt echt met deze mensen mee. Ik vroeg me echt af: hoe kon je zolang bij zo’n iemand blijven? Ik zelf vind: een grove onvergefelijke fout en het is over.

Achterin staan nog tabellen en weetjes over hoeveel mensen en scheiden….Hoe oud ze zijn en andere weetjes. Ik wist dat het hoog was, maar zo hoog? Ongelofelijk bijna.

De hoofdstukken zijn per persoon en kort. Ze vertellen hun verhaal en dat vind ik knap!

Ik dacht in het begin dit boek is niets voor mij. Ik ben namelijk dol op fantasy, oorlogsverhalen en horror. Maar Scheiden is ook een vorm van horror. Een hele echte horror, die iedereen kan overkomen. Dus ik heb dit boek graag gelezen, het laat een indruk achter deze verhalen. Ik kan alleen maar hopen dat het deze mensen nu goed gaat. Bij sommigen weet ik dat nog net zo niet. Het is ook zo echt allemaal, het moet je wel raken! 3,5 sterren!


 

taal

Mark Teurlings – Taal uit de zaal

uitgelezen op: 23/6/2015

Mark Teurlings ken je misschien wel van de tv. Hij heeft dit leuke vermakelijke en vooral grappige boek geschreven. Het is niet alleen maar spannend in de rechtszalen van Nederland en Belgie. Cliënten, advocaten en rechters verspreken zich vaak. Mark heeft veel van deze dingen op een rijtje gezet. Soms grappig, vermakelijk en een beetje hard. De mensen die zich verspreken zijn zich vaak van geen kwaad bewust.  Maar het gaat ook over hoe je met Taal toch een rechtszaak kunt winnen. Mark geeft je ook tips, hoe je jezelf moet gedragen in de rechtbank. En hoe je bijvoorbeeld kans maakt op een mindere straf. Hij heeft heel wat mensen verdedigd en noemt zijn cliënten altijd onschuldig. Daar ben ik nog niet zo zeker van. Als het om moord gaat, wil je niet lachen. Maar sommige uitspraken zijn gewoon te gek voor woorden. Je moet wel een stalen gezicht hebben om dan niet te lachen. Mark laat ons eens en te meer weten, dat men ineens deftig wilt gaan praten in een rechtszaak. En daar komen de taalfouten uit voort. Rechters weten soms ook niet meer wat ze ermee aan moeten. Dat er überhaupt humor bestaat in deze kringen, dat wist ik niet. Op tv zijn ze altijd zo serieus en bijten zich vast in een zaak. Dit is de luchtige kant van het spannende advocaten leven. Mijn favoriete uitspraak is: Het is niet voor niets dat de woorden beleid en debiel uit dezelfde letters bestaan….Dat slaat de spijker op zijn kop…Of de kop op de spijker…als je nog weet hoe het wel moet na het lezen van dit boek.

Humorvol geschreven, korte hoofdstukken en ingedeeld in groepen. Erg leuk!

3,5 sterren.


 

voorbij

Hans Muiderman- Als al het andere voorbij is

uitgelezen: maart 2015

Dit is een heel dun boekje. 39 blz. Maar wat erin staat is erg goed op papier gezet. Ik heb het zelf ook als ik op reis ben. Ik zie de geschiedenis ook vaak tot leven komen op bepaalde plaatsen. Dus erg herkenbaar. Het speelt zich af in Passendale, Albert en de bergen van Douaumont. De schrijver gaat de plaatsen af met zijn Camper en een fiets. Sommige verhalen komen tot leven voor zijn ogen. En hij beleefd de verhalen zelf mee. Een goede mix van het oorlogsverleden met het heden! Ik vind het moeilijk om sterren te geven aan dit boekje, maar het worden er 3***.

 


 

baarmoeder

Robert Kromhof- De belevingsreis, van baarmoeder tot kist

uitgelezen op 6/5/2015

Dit boek is een belevenis op zich! De schrijver neemt je mee op een reis door het leven.

Het begint bij de geboorte en eindigt met de dood. Het is herkenbaar en de foto’s sluiten echt heel goed aan bij de verschillende fases in het leven. Echt bijzonder goed bij elkaar gezocht.

We leren dingen met andere ogen te zien en niet zoals ze van ons verwachten. Je gaat dingen met andere ogen bekijken door dit boek. We zijn te veel gericht op onze computers en de tv. Je leert opnieuw om je heen te kijken. En vooral om het te ervaren. Een omgeving kan je allerlei gevoelens geven. Er staat 1 foto in waar ik echt helemaal verliefd op ben. Het is een oude gang in een verlaten huis. Met spinnenwebben. De lichtval is zo prachtig. En het past gewoon bij het verhaal.

De foto’s zijn echt prachtig en een belevenis op zich!

Het is telkens een foto op de linkerpagina en op de rechter een stuk van het verhaal. Het leest snel door, maar je blijft hangen bij de foto’s omdat je ogen te kort komt. Het is een andere manier van het kijken naar het leven en wat ons bezig houdt. Hoe vatbaar wij zijn voor de mening van anderen en reclame. Hoe wij architectuur zien en zouden moeten zien. Het is gewoon een heel bijzonder boek.

Ik had eerst echt zoiets van:  Is dit boek wel iets voor mij? Maar het tegendeel kwam uit. Zeer origineel en beeldend boek. 4 sterren****


 

boevenwagen

Jelle winkels- De boevenwagen

uitgelezen op 24/4/2015

Dit boek verteld het verhaal van Jelle. Hij was jarenlang boevenvervoerder. Het geeft je een uniek kijkje in de wereld van de justitie en de gedetineerden. Ze vervoeren niet alleen maar criminelen, maar ook asielzoekers. Hij heeft heel wat bekende criminelen in zijn boevenwagen gehad. Een aantal kon hij zelf wel wat aandoen. Maar hij wist zich altijd goed te beheersen.

Ik persoonlijk vind dat echt knap. Je krijgt gruwelijke mensen, die je van A naar B Moet rijden in je wagen/bus. Met sommigen valt niet te praten en met anderen praat je honderd uit. In dit boek verteld hij de verhalen die hem het meeste zijn bijgebleven en het is niet niks. Je krijgt het te lezen met een dosis humor die af en toe echt wel nodig is in dat vak. Wat hij allemaal heeft gezien, gehoord en meegemaakt! Ik heb echt veel respect voor de mensen die dit werk doen. Uiteindelijk is het echt heel zwaar en een emotionele achtbaan. Het vreet aan je. Je moet echt sterk in je schoenen staan, wil je dit beroep kunnen uitoefenen. Hij brengt ook boeven naar hun familie en begrafenissen. Het is elke dag weer anders, dat merk je als je Jelle zijn verhalen leest. Soms voel je met de mensen mee die hij in zijn boevenwagen moet vervoeren. Andere keren denk je echt: Ik had die persoon niet zo aardig behandeld. Het is vlot geschreven en je bent zo bij het einde. Deze mensen verdienen ons respect.

Je denkt er nooit zo over na, maar het is echt goed dat deze boevenwagens bestaan. Ik zie steeds zo’n Paddy-wagon voor me, maar deze wagen is wel iets relaxter! 3,5 sterren


 

dieren

Gerard Scheffer – Alle Dieren , Groot en Klein

(belevenissen op een dierenambulance).

Dit boek is geschreven met liefde voor dieren, in allerlei soorten en maten.

De schrijver gebruikt veel humor en schrijft lekker vlot. Je vliegt er doorheen!

Er komen allerlei verhalen voorbij die de schrijver op de Dierenambulance heeft mee gemaakt.

Omgeving Haarlemmermeer. Het begon allemaal met 1 ambulance, maar door het harde werken van de vrijwilligers werden het er twee, kwam er een asiel bij en konden ze veel meer hulp verlenen.

Je maakt wat mee als ambulancemedewerker! Van hiel zielige, hartverscheurende momenten tot en met lachbuien aan toe. Maar het kan ook heel vertederend zijn. Niet alle dieren nemen het ons mensen in dank af, als wij ze proberen te helpen. Ze vangen pauwen op een dak, moeten soms over sloten springen of door de stront heen ploegen. Maar ze doen het allemaal met liefde voor de dieren die in gevaar zijn. Hij geeft ook veel tips voor bijvoorbeeld rond oud en nieuw. Het stuk over de vuurwerkramp in Enschede was ook best heftig. Er zijn een heleboel dieren omgekomen en gewond geraakt. Vaak denken wij daar niet over na. Ze maken geboortes mee, maar ook aanrijdingen op een snelweg en bijvoorbeeld geboortes van kittens. Ze zetten alles op alles om dieren te redden. Ik vind het echt helden!  Het is echt de moeite waard om dit kijkje achter de deuren van de dierenambulance te mogen nemen. Korte hoofdstukken, maar alles wordt erin besproken. Je wordt heel goed ingelicht over het reilen en zeilen van dit vrijwilligerswerk.

Duim omhoog, voor de schrijver en de dierenambulance. Het is zo goed dat het bestaat!

Dit boek wil ik aanbevelen aan alle dierenliefhebbers. Het voelt namelijk goed om te weten, dat er mensen zijn, die zich met hart en ziel inzetten voor dieren!


 

uit-in-eigen-huis-jaap-rameijer-boek-cover-9789461535832

Jaap Rameijer – Uit in eigen huis

Uitgelezen op: 30/3/2015

Het is een boek vol humor, voor mannen geschreven…..Maar een vrouw kan het ook goed lezen. Al moest ik wel af en toe enorm hard lachen. Sorry mannen! Het is gericht aan mannen die graag willen leren koken. En hoe zij dan koken. Ze trekken niet allemaal liever een kroketje uit de muur. Er zijn er die willen koken en willen dan geen vrouwen om zich heen in de keuken. Het wordt met echt droge humor neergezet. Leuke tekeningen ook! Er staan ook een aantal dingen die speciaal aan de vrouwen gericht zijn. Zeer komisch. Het boek is voor de mannen die er een hobby van willen maken, of mannen die alleen zijn en toch lekker willen eten. Het eerste deel, gaat over het hoe en het waarom een man kookt. Het tweede deel zijn allemaal recepten, stap voor stap besproken zodat je echt de *feeling* krijgt van het koken. De recepten zijn gewoon dingen die een man graag lust. Niet enorme grote recepten, maar dingen als Soep, Salade, Sateh, Rijst enz.  Per land ingedeeld. Heel overzichtelijk. Ook komen de soepen en salades aan de beurt. Het zet een man aan tot koken en ze krijgen er kriebelende handen van. Als vrouw kun je er ook nog wat van opsteken. Maar je krijgt wel te horen wat je absoluut niet moet doen bij je keukenprins in wording!

Gewoon heerlijk om te lezen, ook al ga je niet koken! Ik geef dit boek een 7, qua cijfer, dat zijn 3,5 sterren!


 

cid

Gerard Mak – Criminele Inlichtingen Eenheid

Uitgelezen op: 19/3/2015

In dit boek verteld de schrijver over het reilen en zeilen van de C.I.E. Het verleden van de CIE rechercheur komt weer naar boven als hij zijn informant Dani op het vliegtuig moet zetten. Dani is illegaal in Nederland, maar heeft hem altijd zoveel informatie gegeven. Je krijgt een kijkje in de wereld van de CEI. Wat zei allemaal doen om aan informatie te komen. De CIE houdt zicht op criminele groeperingen. En zij delen die informatie weer met de politie. De CIE is geen geheime dienst. Toch zul je ze niet snel op de voorgrond zien treden. Je komt echt van alles te weten, ook hoe ze bijvoorbeeld aan nieuwe informanten komen. Ze doen dat vaak undercover en proberen in zo’n persoon zijn kring te komen. Ze moeten vaak creatief te werk gaan. Dit boek gaat vooral over de afdeling in Amsterdam. Daar hebben ze echt met heel veel criminaliteit te maken. Ze krijgen te maken met de Maffia, Vetes, problemen op de wallen, Joegoslaven, liquidaties, illegale gokhuizen, de drugswereld, witwassen van geld,  motorclubs enz. Het contact met de Hell’s Angels hebben ze ook langzaam opgebouwd .Ze werken het meeste samen met informanten en proberen altijd nieuwe informanten te werven.  Je krijgt veel persoonlijke verhalen te lezen. Het is echt een verhaal wat de geschiedenis over de CIE verteld, maar ook hoe het er daar echt aan toe gaat. Echt een heel interessant boek om te lezen. Ik geef het boek 3 sterren***.